Κώστας Καραμανλής… και η επόμενη μέρα εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας! (του Γιώργου Νούτσου)

24 Φεβρουαρίου 2023
11:57

Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας, υπήρξε η αφορμή για ποικίλες αντιδράσεις – θετικές και αρνητικές – και δημόσιες αντεγκλήσεις, που ξεπέρασαν τα όρια του νοητού και αναμενόμενου, μη αποφεύγοντας πολλές φορές την ταύτισή τους με το ανόητο και ρυπαρό.

Με γνωστή και δηλωμένη την προσωπική μου άποψη για τον Κώστα Καραμανλή, πιθανότατα οι θέσεις που θα εκφράσω, να επιχειρηθεί να προσπεραστούν ως καθαρά υποκειμενικές και φίλιες, άρα ως μη πειστικές, αντιτείνω όμως στην πιθανότητα αυτή, το πόσο αντικειμενικές μπορεί να είναι οι αντίθετες εκφραζόμενες απόψεις, που πολύ λογικά αποτυπώνουν την βιωματική, κομματική, προσωπική και κατ επέκταση υστερόβουλη άποψη εκείνων οι οποίοι τις εκφράζουν.

Θα κρίνω τον πρώην Πρωθυπουργό με κριτήρια αμιγώς πολιτικά, εμπλουτισμένα όμως και με την ανθρώπινη θεώρηση των πολιτικών που ακολούθησε ή που απέφυγε να ακολουθήσει, γιατί βαθιά πιστεύω, πως αν πάψουμε να βλέπουμε τους πολιτικούς σαν ανθρώπους, σαν κάποιους από εμάς, θα στερηθούμε συνεπαγωγικά την ικανότητα να κρίνουμε ορθά και ολοκληρωμένα τόσο τον ίδιο τον πολιτικό , όσο και το έργο του.

Ο Καραμανλής μπορεί να μην κατάφερε να επανιδρύσει το Κράτος στο βαθμό που θα επιθυμούσε, κατέβαλε όμως φιλότιμες προσπάθειες για να το πράξει, εμφυτεύοντας τον κοινωνισμό στην πολιτική του και αξιώνοντας να δημιουργήσει μια Ελλάδα και μια κοινωνία, που θα μπορούσαν να πορευτούν αυτόνομα και αυθύπαρκτα, με ανοιχτό ορίζοντα όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας με τις άλλες χώρες και με αυτονόητη την υπηρέτηση της θεμελιακής αρχής της συμπόρευσής της με τον Δυτικό σύγχρονο κόσμο.

Η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας του, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στην λογική των κλειστών θυρών, επεδίωξε ισότιμες σχέσεις συνεργασίας με την Ρωσία, προωθώντας ενεργειακά projects, προχωρημένα για την εποχή και την συγκυρία, όπως ο αγωγός South stream, ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάει κόντρα στον Αμερικανικό παράγοντα, που βαθιά επιθυμούσε το σχέδιο ΑΝΑΝ να αποτελέσει τη λύση στον γόρδιο δεσμό του Κυπριακού και της κατεχόμενης Κύπρου, έστω κι αν αυτό συνεπάγονταν τελικά, τεράστιες εκπτώσεις και ουσιαστικά , την επίσημη αποδοχή απώλειας στην Εθνική της κυριαρχια.

Ήταν, πιστεύω, οι παραπάνω πολιτικές για τον Καραμανλή, αυτές που του επέβαλε η αυτονόητη ευθύνη που είχε απέναντι στη χώρα, αλλά και απέναντι στους πολίτες, που του την εμπιστεύτηκαν

Μια αλληλουχία λοιπών πολιτικών και αποφάσεων, που προφανώς σε κάποιους δεν άρεσαν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην κατάπτυστη τακτική των παρακολουθήσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας, αλλά και ρυπαρών πιθανολογούμενων γεγονότων, που ακουμπούσαν το μαλακό υπογάστριο της στενής προσωπικής του ζωής.

Αν στα παραπάνω συνυλοπογίσουμε και την κάκιστη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, που για να αντιμετωπιστεί απαιτούσε την λήψη άμεσα, αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων, που εκ των ενόντων, όπως στην συνέχεια αποδείχτηκε, θα προλάμβαναν και πιθανά θα θεράπευαν οριστικά την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στα Μνημόνια που κατακλυσμιαία ακολούθησαν, απόλυτα δικαιολογείται η θαρρετή και ψύχραιμη απόφαση του, όχι να αποδράσει όπως τον κατηγορούν, αλλά να απευθυνθεί υπεύθυνα στον Ελληνικό λαό, προκηρύσσοντας εκλογές και ζητώντας του, την ανανέωση της εντολής για τον χειρισμό της δύσκολης κατάστασης και την λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων οικονομικών μέτρων.

Ο Κώστας Καραμανλής, πλήρωσε το τίμημα της ευθύτητας και της καθαρότητας του χαρακτήρα του. Έδωσε στον Ελληνικό λαό την διέξοδο της αλήθειας και της υπευθυνότητας κι εκείνος επέλεξε τον δρόμο του λαικισμού και των ανερυθρίαστων κραυγών πως «λεφτά υπάρχουν».

Για το κόμμα της ΝΔ, ο Καραμανλής υπήρξε σαρξ εκ της σαρκός της. Υπήρξε η ίδια η Παράταξη. Κουβαλωντας στην πλάτη του τις παρακαταθήκες του Εθνάρχη και ιδρυτή της Παράταξης, προσπάθησε να εμπλουτίσει το κόμμα με σύγχρονες ιδεολογικές κατευθύνσεις, να το καταστήσει κόμμα αρχών και αξιών, να διευρύνει την απήχησή του από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την  Δεξιά, καθιστώντας τον κοινωνικό φιλευθερισμό την πυξίδα, που θα τροχοδρομούσε την συνεκτική σχέση κόμματος και κοινωνίας.

Ο άνθρωπος Κώστας Καραμανλής, ίσως τελικά να στάθηκε πάνω από τον πολιτικό Κώστα Καραμανλή.

Στον βαθμό που τον γνώρισα και τον έζησα, μπορώ να πω, πως ξέφευγε κατά πολύ από τα στεγανά των «στημμένων», τυπικών και «ατσαλάκωτων» πολιτικών.

Είτε ως προεδρος της ΝΔ, είτε ως Πρωθυπουργός, υπήρξε προσβάσιμος, ακομπλεξάριστος, κοινωνικός, καταδεκτικός, αληθινός…υπήρξε άνθρωπος…κι ίσως είναι αυτό , που οι ανόμοιοί του, δεν θα του συγχωρήσουν ποτέ…..!

Θα τον κρίνει όμως η ιστορία στο διάβα της και είμαι βέβαιος, πως σαν αξία και σαν αλήθεια, ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον δικαιώσει.

Όμως, η ιστορία για τον Κώστα Καραμανλή δεν άρχισε να γράφεται ακόμα κι ίσως καθυστερήσει αρκετά… καθώς, αν και αποφάσισε, όπως δήλωσε, να αφήσει τα κοινοβουλευτικα του καθήκοντα, δύσκολα θα αφεθεί να πάρει διαζύγιο από την  πολιτική ζωή του τόπου… με την επόμενη μέρα να καιροφυλακτεί και μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία ήδη να διεργάζεται  την πραγμάτωσή της……..!

*πολιτικός επιστήμονας, πρώην δήμαρχος Γρεβενών

8 σχόλια

 • Είθισται οι προσδοκούντες ψηφαλάκια να αγιογραφούν την πηγή της εκπομπής τους.

  Εν προκειμένω αποδείχτηκε ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ όποιος κι αν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού το επίμαχο διάστημα, ό,τι κι αν έκανε ή δεν έκανε, θα του στήναν έτσι κι αλλιώς εικονοστάσι.

  Δεν φταίνε αυτοί, τέτοιοι είναι.

 • Ο μεγαλύτερος πολιτικος αντίπαλος του μητσοτακη,
  δεν είναι ο Τσιπρας,αλλά ο Καραμανλής!
  Γιατί ,ο Καραμανλής ,ειπε” στηρίζω τη Νέα Δημοκρατία ”
  Αλλά,δεν είπε ,στηρίζω μητσοτακη!
  Τελικά, δεν ενδιαφέρει τον Καραμανλή, η νίκη της Νέας δημοκρατιας με αρχηγό τον μητσοτακη!
  Θεωρεί τον μητσοτακη ,ξένο σώμα, στη Νέα δημοκρατια!
  Και,ο μητσοτακης κυβερνάει με λίγα στελέχη της Νέας δημοκρατιας,τα ακροδεξιά ορφανά του καρατζαφερη ,του επαναφορτιζόμενου και πάμπολλα στελέχη του Πασοκ,του ψευδοπασοκ κι όχι εκείνο του Μεγάλου Ηγέτη του Ανδρεα!
  Δίκαιο έχει ο Καραμανλής.

 • Ποιοι πολιτικοί,ετοιμάζονται για κουστούμι Προέδρου Δημοκρατιας;
  Θα γελάσετε και θα κλαψετε απ τα γελια!
  Αβραμόπουλος, ο κύριος τιποτα,κάηκε, πιάστηκε με την ΜΚΥΟ του παντσερι στην πλατη!
  Βενιζέλος, κάηκε, αντί να πάει ο Γ.Παπανδρεου,στο Ζάππειο, ν ανακοινώσει την ήττα του,πήγε ο Βενιζελος,στην άκρη Βενιζέλε.
  Σχοινας,κάηκες ,πιάστηκες με σοκολατακια Καταρ- ανενα στην πλατη,ζουσαν!
  Καραμανλης;κάηκε, πιάστηκε με τα παρακάτω λόγια στην πλατη” στηρίζω Νέα δημοκρατια”
  αλλά,δεν είπε ” στηρίζω μητσοτακη”
  Στην άκρη κι εσυ!
  Ολα αυτά τα μαργαριτάρια…θέλουν να σώσουν την Ελλαδα!
  Ο ένας μισεί και υποβλεπει τον αλλον!

 • Τελικά με ποιον είσαι ,μας μπέρδεψες πάλι κ.”πολιτικέ επιστήμονα”
  Με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ γιατί κατά καιρούς έριχνες αφορισμούς στον
  σημερινό πρωθυπουργό….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.