Συγνώμη (της Δήμητρας Καραγιάννη)

26 Φεβρουαρίου 2023
19:59

    «Συγχωρεμένα»… Κυριακή της συγνώμης, μια χριστιανική παράδοση που σε στέλνει βαθιά πίσω στο χρόνο. Ένα έθιμο της συγχώρεσης που -θεωρητικά τουλάχιστον- χωράει όλη τη μεγαλοψυχία που μας λείπει τον υπόλοιπο καιρό.

    Σκεφτόμουν για τη συγνώμη… Για τη σπουδαία αυτή κουβέντα που στους καιρούς μας έγινε τόσο δύσκολο, τόσο σπάνιο πράγμα. Για τη συγνώμη της αυτογνωσίας και της αυτοκριτικής μας. Πώς μια τόσο υγιής και θαρραλέα πράξη κατέληξε ανύπαρκτη και υποκριτική; Συνώνυμο της αδυναμίας και της ενοχής. Η συγνώμη σήμερα ή δεν λέγεται καθόλου, ή λέγεται και δεν εννοείται, ή χρησιμοποιείται.

    Είναι τόσο παρεξηγημένη η συγνώμη. Ταυτισμένη με λάθος πράγματα και λάθος λόγους. Όχι, δε ζητάω συγνώμη, επειδή αμύνομαι, ούτε επειδή είμαι αδύναμος, ούτε επειδή αυτοϋπονομεύομαι. Ζητάω συγνώμη, επειδή αναλαμβάνω την ευθύνη μου. Επειδή αναγνωρίζω την αλήθεια του άλλου. Επειδή διαθέτω στοιχειώδη αυτοσυνείδηση. Επειδή, στην τελική, διεκδικώ το χώρο μου που από λάθος μου έχασα.

    Είναι επίπονη η συγνώμη. Όλες μας οι αδυναμίες στη σειρά κι εμείς να πρέπει να τις ομολογήσουμε μία μία˙ στον μικρό εγωιστικό εαυτό μας, καταρχάς. Πόσα σφάλματα θα είχαν αποφευχθεί, πόσες σχέσεις θα είχαν σωθεί, πόσα προβλήματα θα είχαν αντιμετωπιστεί, αν οι άνθρωποι είχαν το θάρρος μιας συγνώμης που να την εννοούν.

    Είναι δύσκολη η συγνώμη. Γιατί προϋποθέτει μια δύναμη που σπάνια συναντάται. Είναι σκληρή και ζόρικη. Όπως όλα τα ζόρικα όμως, σου μαθαίνει πολλά και βγάζει πάντα σε καλό.

7 σχόλια

  • ..Είναι επίπονη η συγνώμη. Όλες μας οι αδυναμίες στη σειρά κι εμείς να πρέπει να τις ομολογήσουμε μία μία˙ στον μικρό εγωιστικό εαυτό μας, καταρχάς. ….(από το κείμενο)

    Υψηλή φιλοσοφία ! άξια επαίνων η αρθρογράφος

    «Ο εγωισμός είναι ίσως η φονικότερη αρρώστια», τον γεμίζει με ανόητη φιλαυτία και έπαρση.
    Ο εγωισμός έκανε τους Αγγέλους δαίμονες. Η ταπείνωση κάνει τον άνθρωπο “θεό”.

  • από το κείμενο
    …..Είναι επίπονη η συγνώμη. Όλες μας οι αδυναμίες στη σειρά κι εμείς να πρέπει να τις ομολογήσουμε μία μία˙ στον μικρό εγωιστικό εαυτό μας, καταρχάς. ….
    Υψηλή φιλοσοφία ! άξια επαίνων η αρθρογράφος

    «Ο εγωισμός είναι ίσως η φονικότερη αρρώστια», τον γεμίζει με ανόητη φιλαυτία και έπαρση.
    Ο εγωισμός έκανε τους Αγγέλους δαίμονες. Η ταπείνωση κάνει τον άνθρωπο “θεό”.

    • ούτως ή άλλως το κείμενο διατηρεί την αξία του. Παραπέμπει σε πτυχές της ασκητικής θεολογίας (εγωϊσμός –ταπείνωση) σε μέρες που « πο@τσίσαμε» (από αφίσα της παρέλασης).

      ο καρνάβαλος που θέλει “αξίες και ιδανικά” να μένουν αναλλοίωτα προβάλλει για ψυχαγωγία εκτός από τnν υγιή σάτυρα και την παράδοση και πολλά άλλα , όπως καθαρά φάνηκαν στις αναρτήσεις του KOZAN.gr βακχικὰ σκιρτήματα που κάνουν και τις πέτρες να κοκκινίζουν ! Πως «διασκεδάζουν» οι χριστιανοί με “παπά“ πρωταγωνιστή σε φανό; Γιατί πρέπει να γίνεται γελοιοποίηση της ορθοδόξου πίστης μας από χριστιανομάχους «καλλιτέχνες»;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.