Με σύναξη λαού η γιορτή της αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

1 Μαρτίου 2023
19:32

Με ιερές Ακολουθίες (Εσπερινό, Αρτοκλασία, Όρθρο και Παρακλητικό Κανόνα, οι οποίες ‘’εποιήθησαν εν Αγίω Όρει υπό Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εν Θεσσαλονίκη 1967’’) και σύναξη λαού (27 και 28-2-2023) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, γιορτάσαμε την άθληση της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Η Αγία Νεομάρτυς Κυράννα, γέννημα θρέμμα της Όσσας, άθλησε-μαρτύρησε για τον Ιησού Χριστό στις 28 Φεβρουαρίου του 1751, στις φυλακές του Γιαντί-Κουλέ της Θεσσαλονίκης.

Το ιερό λείψανό της βρέθηκε – θεία βουλήσει – στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου του 2011, στο Ι. Ναό των Ταξιαρχών (εντός του Ιερού στα δεξιά της Αγίας Τραπέζης) της γενέτειράς της, της Όσσας του Λαγκαδά.

Επισκεφτήκαμε το Φθινόπωρο του 2012, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, (πιστοί από το Βελβεντό, το Πλατανόρευμα, την Αιανή), την Όσσα του Λαγκαδά, όπου μας μίλησαν για τον θαυμαστό τρόπο της εύρεσης του λειψάνου της Νεομάρτυρος οι πατέρες: αρχιμ. Ιωάννης Αρσενιάδης και πρωτοπ. Θωμάς Φαρδής (ευχαριστίες πολλές) και ασπαστήκαμε με ευλάβεια και βαθιά συγκίνηση το ιερό λείψανο της Αγίας Κυράννας.

Έκτοτε γιορτάζουμε κάθε χρόνο στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού με ιερές Ακολουθίες και σύναξη λαού την Αγία Νεομάρτυρα Κυράννα την Οσσαία.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι ενισχυόμαστε μ’ αυτόν το γιορτασμό και κυρίως έχουμε την πεποίθηση ότι, ναι, κάτι σημαντικό προσφέρουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στους μαθητές μας, στη γενιά που έρχεται και που θέλει ‘’από κάπου να πιαστεί’’, να σκηνοθετήσει και να συνθέσει, με τη δική της ψυχή, το δικό της όραμα, τον προσωπικό και το συλλογικό της βίο.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

13-2023

 

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.