Κ. Βέττα: Άμεση διόρθωση της Προκήρυξης για το Καθεστώς Ενισχύσεων και ένταξη του πρωτογενούς τομέα στα έργα Δ.Α.Μ.»

6 Μαρτίου 2023
11:40

 

Στις 13 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η προκήρυξη του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Ν. 4887/2022.

Στην προκήρυξη περιγράφονται οι ενισχύσεις, οι προϋποθέσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα ανώτατα όρια, όπως και τα χρονοδιαγράμματα, ενώ στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι βασική προϋπόθεση για την υποβολή και έγκριση των επενδυτικών σχεδίων είναι να έχουν χαρακτηριστεί ως έργο Δ.Α.Μ. από την αρμόδια Επιτροπή Χαρακτηρισμών του Ν. 4872/2021.

Η ανακοίνωση έκλεισε με την θριαμβολογία του αρμόδιου Υπουργού για την προκήρυξη. Ωστόσο, αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι η κατάσταση πόρρω απέχει από τους διθυράμβους που συνόδευαν το δελτίο Τύπου.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ένας υγιής συνεταιρισμός με ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική και διεθνή γεωργική αγορά, με επιστολή του στις 28 Φεβρουαρίου προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και άλλους θεσμικούς φορείς, διαμαρτύρεται για την αδικαιολόγητη εξαίρεση του πρωτογενούς τομέα από την προκήρυξη του Καθεστώτος Ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, απουσιάζει πλήρως ο αγροτικός τομέας από την επιλεξιμότητα της συγκεκριμένης προκήρυξης, καθώς με το άρθρο 13 εξαιρούνται όλοι οι φορείς και οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για καθολική ένταξη του συγκεκριμένου τομέα στους πυλώνες στήριξης των περιοχών που πλήττονται,εξαιτίας της απόφασης γιαβίαιη απολιγνιτοποίηση.

Ο αγροτικός τομέας, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, παράγει ποιοτικά προϊόντα, εξασφαλίζει εργασιακή προοπτική, δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία και θωρακίζει την κοινωνική συνοχή, παράγοντες και προαπαιτούμενα που εκλείπουν από τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε μια περιοχή, μάλιστα, που έχει διψήφια μείωση πληθυσμού την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη ανεργία και ερημοποίηση.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου 2020, ακολουθώντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, είχε υποβάλλει επενδυτική πρόταση στην Τεχνική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η οποία στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 είχε προ-αξιολογήσει θετικά τις προτάσεις για νέο συσκευαστήριο ακτινιδίων (προϋπολογισμού 5,135 εκ) και νέας μονάδας μεταποίησης-παραγωγής chips φρούτων και λαχανικών (προϋπολογισμού 8,174εκ.), ενώ εκκρεμούσε πιθανή επανεκτίμηση της πρότασης για δημιουργία πρότυπης ενεργειακής κοινότητας με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ. Η συνολική εκτίμηση, δε, για νέες θέσεις εργασίας από τα προτεινόμενα επενδυτικά σχέδια άγγιζε τον αριθμό των 150 ατόμων.

Επειδή η Δυτική Μακεδονία υφίσταται βαρύτατες συνέπειες από την βίαιη απολιγνιτοποίηση,

Επειδή ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κομβικό πυλώνα για την ανάσχεση της οξυμένης κρίσης και την ενίσχυση της τοπικής συνοχής που πλήττεται από το αιφνίδιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός.

1. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκε πλήρως ο αγροτικός τομέας από την ένταξη στο καθεστώς Ενισχύσεων, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάσχεση της κρίσης, όπως φαίνεται και – ανάμεσα σε άλλα – από τα επενδυτικά σχέδια του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού;

2. Προτίθεστε να εκδώσετε διορθωτική προκήρυξη ώστε να εντάξετε τους αγροτικούς φορείς και συνεταιρισμούς στους επιλέξιμους δικαιούχους;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη

 

 

 

 

Ένα σχόλιο

  • Ασταμάτητη η κυρία συνεχίζει να δίνει λύσεις και προτάσεις για οποιαδήποτε πρόβλημα. Φυσικα στην θεωρία. Γιατι στην πράξη είδαμε τι έκαναν ο αρχηγός της και οι υπόλοιποι σύντροφοι της.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.