kozan.gr: Συμμετοχή του Σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Κοζάνης στην τετράωρη Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ – ΔΕΥΑ – “Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ” (Βίντεο & Φωτογραφίες)

9 Μαρτίου 2023
11:55

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κοζάνης διοργάνωσαν το πρωί της Πέμπτης 9 Μαρτίου,  συγκέντρωση διαμαρτυρίας,  έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ. Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που αφορά όλους και γι’ αυτό καλούμε το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχει σ’ αυτό τον αγώνα, απαιτώντας όλοι μαζί: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ.


 

ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  

Εμείς οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ και οι φορείς της Κοζάνης που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 09/03/2023 και ώρα 11:00πμ. στα πλαίσια της  τετράωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας της Ομοσπονδίας μας, έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Κοζάνης.

Διεκδικούμε και απαιτούμε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα 6/3 στη Βουλή, μετά από διαβούλευση λίγων μόνο ημερών, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής…»

Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δημόσιες αντιρρήσεις των θεσμικών οργάνων της ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΠΟΕ ΔΕΥΑ που είναι οι κατ εξοχή διαχειριστές του νερού στην χώρα μας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν 263 άρθρα με τα οποία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας!

 

Αντικειμενικά, δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τα νερά από την ώρα που δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, δηλαδή δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού.

 

Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το Ν. 1069/80, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. η οποία μπορεί να προτείνει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.

 

Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί

 

Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους, για να διασφαλίσουν ότι το νερό που παρέχεται στους πολίτες θα είναι ασφαλές, ποιοτικό και φθηνό.

 

Προκαλεί εντύπωση και γεννά πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιμένει με κάθε τρόπο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, αδιαφορώντας έτσι προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται  να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του.

Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και γι’ αυτό καλούμε:

Τους βουλευτές του Νομού να τοποθετηθούν δημόσια, να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, να το καταψηφίσουν.

Τον Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους του Νομού, αντιδημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, καθώς και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού.

Τέλος καλούμε τους συνδημότες μας, αλλά και τα ΜΜΕ να βοηθήσουν προβάλλοντας τον αγώνα, να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού και να διαφυλάξουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το νερό που είναι πηγή ζωής, ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!

Όλοι μαζί οι συγκεντρωμένοι δηλώνουμε και απαιτούμε:

Ότι είμαστε αντίθετοι με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αλλά και των ΣΔΙΤ

Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τα νερά.

                                                                                                                           Κοζάνη  09/03/2023

17 σχόλια

 • Τίποτα δεν αλλάζει σ’ αυτό τον τόπο ούτε μετά από το τεράστιο έγκλημα στα Τέμπη και να που είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πρώτα απαξίωσαν τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ μετά τους φόρτωσαν χρέη και ήρθε ο σωτήρας η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έπειτα τον κομμάτιασαν και τον ξεπούλησαν και μετά τα Τέμπη το έγκλημα. Ακριβώς τα ίδια και στο νερό απαξίωση των εργαζομένων τεράστια χρέη από το ρεύμα και τώρα Ρυθμιστική Αρχή για τα Νερά. Τα επόμενα έρχονται και όταν θα πληρώνουμε το νερό όσο και το ρεύμα αλλά κυρίως από τις δυσεντερίες θα πεθαίνει κόσμος (βλέπε Γαλλία ) τότε θα ψάχνουμε ξανά τον ένοχο τον σταθμάρχη του νερού.

 • Επί τέλους ένα σωστό μέτρο, να τελειώνουμε επιτέλους με τα κρατικά μονοπώλια. Ο ανταγωνισμός στην ελεύθερη οικονομία που ζούμε είναι πάντα προς όφελος του καταναλωτή. Και μια επισήμανση, στις φωτογραφίες βλέπω και υπαλλήλους του δήμου. Γιώργο Χριστοφορίδη φαντάζομαι να γνωρίζεις ότι ο αντίστοιχος χειριστής στην ΔΕΥΑΚ έχει διπλάσιο μισθό από τον δικό σου.

   • έχουμε η δεν έχουμε ενιαίο μισθολόγιο, γι αυτό θα πληρώνουμε κάθε χρόνο αυξήσεις στην Τ/Θ. Αιντε Αιντε

  • Είχες μεγάλο όφελος με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λόγω του ανταγωνισμού ε?

   Αυτό που συμβαίνει με την απαξίωση, την υποστελέχωση, τον κατακερματισμό και τελικά το ξεπούλημα του δημοσίου είναι η δημιουργία καρτέλ, όπου λίγοι πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

 • Τα γνωστα παλικάρια του Πάρη με ολίγον συριζα.Τα παλικαρια που ουτε ΑΣΕΠ γνωρισαν ουτε μνημονια πετσοκομα μισθων. Αντε γειά

 • Τους ειδαμε ολους τους υποψηφιους αυτου του τοπου…οι εργαζομενοι ηταν???Κατι δεν καταλαβα??Σε ποιον ανηκει η ΔΕΥΑ οεο…….

 • ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ.ΑΣ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΚΥΒΟΥΜΕ Τ ΞΕΦΑΛΙ.ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑΤΙ Η ΔΕΗ ΕΔΙΝΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ.ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ;ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ.ΑΣ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

 • Το μόνο που σας ενδιαφέρει εκεί στην ΔΕΥΑΚ είναι οι παχουλοί μισθοί σας.Ολα τα άλλα είναι παραμύθια και πράσινα άλογα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.