Η Κυβέρνηση παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως από τις κρίσεις και τα θέματα ασφαλείας στα δίκτυα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την διαχείριση του νερού και των αποβλήτων με την μεταφορά τους στην….ΡΑΕ. Μέσα σε 10 ημέρες επιχείρησενα περάσει σχεδόν 300 άρθρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων…στο φτερό! Και αυτό, «υποτιμώντας κάθε έννοια δημόσιας Διαβούλευσης και καλής νομοθέτησης καθώς δόθηκαν μόνο 4 ημέρες σε διαβούλευση για το μισό σχεδόν νομοσχέδιο».

   Οι διαγνώσεις για τα προβλήματα στη διαχείριση του νερού στη χώρα μας έχουν γίνει εδώ και χρόνια και είναι σε όλους γνωστά. Από την έλλειψη συντήρησης των δικτύων, έως τις απώλειες νερού στα δίκτυα ύδρευσης (πάνω από 20%) μέχρι την κακή κατάσταση των αγροτικών δικτύων άρδευσης, όλα, οδηγούν στην υπερκατανάλωση νερού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και η κυβερνητική λύση έρχεται με τη μετονομασία της Ρ.Α.Ε. σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και την ανάληψη από πλευράς της του ελέγχου των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης των αποβλήτων. Όλα, οδηγούν στον τελικό στόχο που είναι η αλλαγή για το ποιος αποφασίζει την τιμολόγηση του τόσο πολύτιμου αγαθού, του νερού με κίνδυνο να δούμε αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος του. Πολλά και κρίσιμα τα ερωτήματα από τις επιλογές της κυβέρνησης κι ανάμεσά τους η εύλογη απορία γιατί δεν ενισχύονται οργανωτικά και διοικητικά οι Δ.Ε.Υ.Α. (κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα).

   Την ίδια ώρα, όλες οι ρυθμίσεις για τη «μεγάλη» αυτή μεταρρύθμιση, καταρτίστηκαν εν κρυπτώ καθώς δεν μετείχε κανένας θεσμικός φορές όπως οι ΔΕΥΑ, οι δήμοι ή οι περιφέρειες..

  Εμείς ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του νερού που επιχειρείται μέσω της Ρ.Α.Α.Ε.Υ και των ΣΔΙΤ. Για εμάς ο νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται  να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του.