Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για τη διαδικασία χορήγησης αδειών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων

10 Μαρτίου 2023
11:08

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Κοζάνης, ενημερώνουμε για τη διαδικασία χορηγήσεων αδειων κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

Κατάληψη κοινοχρήστου χώρου, επιτρέπεται μετά από άδεια και καταβολή των σχετικών τελών, για τις παρακάτω περιπτώσεις:

Α. από ιδιώτες για προσωρινή τοποθέτηση κάδων, σκαλωσιών οικοδομικών εργασιών, για προσωρινές βοηθητικές εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης

Β. από επιχειρήσεις λιανεμπορίου για τοποθέτηση εμπορευμάτων

Γ. από καταστήματα Υγιειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) στα οποία προβλέπεται η επί τόπου κατανάλωση προϊόντων εντός του καταστήματος, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Δ. από επιχειρήσεις για πραγματοποίηση εγκαινίων,

Ε. από επιχειρήσεις, συλλόγους- νομικά πρόσωπα για ψυχαγωγικές ή ενημερωτικές δράσεις, για δράσεις προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων

ΣΤ.  από  επιχειρήσεις για την εγκατάσταση ψυχαγωγικών παιγνιδιών

 

Οι βασικές αρχές για την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων είναι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών, των αμαξιδίων και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά).

Η Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη χορήγηση αυτών των αδειών είναι η Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Τα γραφεία της Υπηρεσίας στεγάζονται επί της Π. Χαρίση 6- 3ος όροφος. Στο χώρο λειτουργεί πύλη πρωτοκόλλου. Τα τηλέφωνα εξυπηρέτησης είναι 2461355102, 134,115,137. Η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κατατίθεται είτε ηλεκτρονικά στο e-mail [email protected], είτε στο πρωτόκολλο του Δήμου.

Η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών των περιπτώσεων α,β,γ,δ είναι η κάτωθι:

Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση για κατάληψη ΚΧ με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 1. Αίτηση (έντυπο παρατίθεται στο παράρτημα)
 2. Δημοτική ενημερότητα.
 3. Σκαρίφημα, σχεδιάγραμμα, ή τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο να φαίνεται η ζητούμενη κατάληψη του χώρου (προαιρετικό)
 4. Άδεια ή γνωστοποίηση της Επιχείρησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (κατά περίπτωση)
 5. Υπεύθυνη δήλωση επαγγελματία- εκπροσώπου της επιχείρησης. (παράρτημα)

Αν δεν υπάρχει πληρότητα των δικαιολογητικών του αιτήματος, ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται για τις ελλείψεις του φακέλου.

Προγραμματίζεται τηλεφωνικά ραντεβού για αυτοψία του προτεινόμενου χώρου, προσδιορίζεται και σημαίνεται ο χώρος προς κατάληψη.

Υπολογίζονται τα τέλη και καταβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο.

Εκδίδεται η άδεια κατάληψης Κοινοχρήστου χώρου.

Τα τέλη έχουν προσδιορισθεί με την υπ’ αριθμ. 327/22 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  και απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

 

  ΔΚ Κοζάνης ΔΚ Αιανής- Κρόκου Λοιπός Δήμος
ζώνη Α ζώνη Β ζώνη Γ
τραπεζοκαθισματα (τμ/έτος) 20 10 7 5 2,5
εμπορεύματα (τμ/έτος) 35 15 7 5 0
κάδοι – σκαλωσιές (τμ /μήνα) 12 8 5 3 0
βοηθητικές προσωρινές εγκαταστάσεις (τμ/μήνα) 10

Οι τιμές είναι σε ευρώ

 

 

 

 

 

Ο Διευθυντής

  Μπιλιώνης Γεώργιος

Αγρ & Τοπ. Μηχανικός

3 σχόλια

 • Τα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να μπουν, σύμφωνα με το νόμο, μόνο στην πρόσοψη των καταστημάτων. Ακόμα και σε πλατεία απέναντι από το κατάστημα μπορούν να τοποθετηθούν ακριβώς στην πρόσοψή του. Όχι 30 μέτρα πιο πάνω από το κατάστημα και οφείλει ο δήμος να ελέγξει τους επαγγελματίες. Κανεις δεν είναι πάνω από το νόμο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Διευθυντής υπογράψει ο ίδιος τις παραχωρήσεις. Κοντός ψαλμός..

  • Εάν δε σας αρέσει ή δε συμφωνείτε ή έχετε υπόνοιες ότι η διαδικασία έχει το οτιδήποτε παράνομο ή παράτυπο, μπορείτε να προσφύγετε (επώνυμα) στην περιφέρεια. Οι εξυπνάδες και μάλιστα ανώνυμες είναι για το θεαθήναι.

 • ερώτηση κουιζ για το 1εκατ

  -πόσο διαρκεί στην Κοζάνη το προσωρινό;

  “Α. από ιδιώτες για προσωρινή τοποθέτηση κάδων, σκαλωσιών οικοδομικών εργασιών, για προσωρινές βοηθητικές εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης”

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.