kozan.gr: Στέργιος Μητούλης σε σημερινή του δήλωση στην ΕΡΤ1: “Η απομένουσα αντοχή της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων δεν είναι μόνο και μια απάντηση. Είναι ένα φάσμα απαντήσεων. Είναι από πολύ μικρή (με πολύ υψηλό κίνδυνο) μέχρι πολύ μεγάλη με ελάχιστο κίνδυνο. Η γνώμη μου είναι ότι έχει απομείνει πολύ μικρότερο ποσοστό της αντοχής που θα θέλαμε. Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο να κρατάμε τη γέφυρα ανοιχτή αλλά δε μπορούμε να την κλείσουμε εντελώς διότι θα έχει πολύ μεγάλες έμμεσες συνέπειες στην τοπική κοινωνία. Η γέφυρα έχει σίγουρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι σίγουρο – Χάθηκε χρόνος. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια θα μπορούσε να γίνει πλήρη ενίσχυση”. Επίσης ο Καθηγητής θεωρεί ότι η αποκατάσταση δε θα γίνει σ’ ενάμιση – με δύο μήνες αλλά θα πάρει μερικά χρόνια και ο προϋπολογισμός που έχει ακουσθεί είναι πολύ χαμηλός ” (Βίντεο)

13 Μαρτίου 2023
11:49

Στην ΕΡΤ1 μίλησε το πρωί της Δευτέρας 13/3 ο συντοπίτης μας, από την Κοζάνη, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμου της Αγγλίας Στέργιος Μητούλης, του οποίου είχε ζητήσει τη γνώμη το 2020 η Περιφερειακή Aρχή Κασαπίδη όταν δημοσιοποίησε το πρόβλημα με την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Από το λεγόμενα του Καθηγητή εξάγεται περαιτέρω προβληματισμός κι ανησυχία καθώς όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Η απομένουσα αντοχή της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων δεν είναι μόνο και μια απάντηση. Είναι ένα φάσμα απαντήσεων. Είναι από πολύ μικρή (με πολύ υψηλό κίνδυνο) μέχρι πολύ μεγάλη με ελάχιστο κίνδυνο. Η γνώμη μου είναι ότι έχει απομείνει πολύ μικρότερο ποσοστό της αντοχής που θα θέλαμε. Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο να κρατάμε τη γέφυρα ανοιχτή αλλά δε μπορούμε να την κλείσουμε εντελώς διότι θα έχει πολύ μεγάλες έμμεσες συνέπειες στην τοπική κοινωνία. Η γέφυρα έχει σίγουρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι σίγουρο. Χάθηκε χρόνος. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια θα μπορούσε να γίνει πλήρη ενίσχυση”. Επίσης ο Καθηγητής θεωρεί ότι η αποκατάσταση δε θα γίνει σ’ ενάμιση – με δύο μήνες αλλά θα πάρει μερικά χρόνια και ο προϋπολογισμός που έχει ακουσθεί είναι πολύ χαμηλός . Δείτε τη συνεντευξη που σας παρουσιάζει το kozan.gr

21 σχόλια

 • Ποιος έχει την ευθύνη της αδιαφορίας και της καθυστέρησης, θα μας πουν?
  Το υπουργείο, η περιφέρεια, ο δήμος, το ΤΕΕ?
  Ποιες οι οικονομικές επιπτώσεις απο το “κλείσιμο”?

  • Δεν υπάρχει αδιαφορία και καθυστέρυση.

   Το θέμα ειναι σύνθετο ,

   Εγινε πολύ δουλειά τα 3 τελευταία χρόνια .

   ΕΠΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ,
   ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΟΥΡΓΕΙΟΥ .

 • Κασαπίδη μάστο όσο είναι καιρός. Πλέον είσαι και επικίνδυνος με την κωλυσιεργία σου. 4 χρόνια δεν μπορείς να βγάλεις ενα συμπερασμα και να κάνεις ένα εργο. Τους εχεις τρελάνει ολους με την ξερολιαση σου και τον εγωισμό σου. Κάνεις τον κουκο μπουφο σε οτιδήποτε και αν καταπιάνεσαι. Εσυ πληρώνεσαι απο τόσες θέσεις για την ανικανότητα σου, εμεις τι φταιμε ειναι το θέμα.

  • Για να λέμε την αλήθεια ο Κασαπίδης είναι και ο μόνος που το ανέδειξε άσχετα αν καθυστέρησε να το λύσει γιατί το πρόβλημα προφανώς δεν είναι των τελευταίων ετών. Απλά κανένας δεν μερίμνησε για τη συντήρηση των υποδομών τόσα χρόνια

   • Η μόνη αλήθεια ειναι οτι παρεκαμψε το Υπουργειο που από το 21 ειπε να γινει η μελέτη ελέγχου της στατικότητας της γέφυρας. Εβαλε τα φαναρια και πολυ πιθανον την χειροτερεψε και αλλο γιατι μαζευοταν το φορτιο μαζεμένο.

 • Απίστευτη η ανικανότητα της περιφερειακής αρχής. 3,5 χρόνια δεν έκανε κυριολεκτικά τίποτα, για να διορθώσει τη γέφυρα. Και τώρα εξαγγέλλει ένα πρόγραμμα συντήρησης “του ποδαριού”, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή δεν είναι καν σωστά κοστολογημένο, σε ένα έργο το οποίο ακόμα κανένας δεν ξέρει και πόσο θα διαρκέσει. Σταθμάρχης ο Κασαπίδης.

 • Όταν ζητήθηκε η γνώμη του καθηγητού το 2020 μπορεί να μας πει ο κύριος Κασαπίδης τι του εισηγήθηκε ο καθηγητής;
  Και αφού πήρε την εισήγηση ο κύριος Κασαπίδης τι έπραξε;
  Μήπως λόγω φέτας τον παρέσυρε η διαφήμιση Της γνωστής φέτας!

 • Μεγάλος Κασαπιδης. Έκανε την Δυτική Μακεδονία απέραντο εργοτάξιο. Δαγκωτο Κασαπιδη και βάλτε κήπους με κότες και αρνάκια και μια αγελάδα και πάρτε κι ένα άλογο να σέρνει το κάρο

 • Κι ο δις υφυπουργός Μεταφορών και δικτύων και βουλευτής του νομού Κοζάνης αναπαύεται στο θρόνο του. Ποσοστό ΠΑΣΟΚ που πρέπει να πάρετε. Μόνο ένας να εκλεγεί στο νομό.

 • Δηλαδή το υπουργείο περιμένει από την εκάστοτε περιφέρεια να κάνει συντήρηση σε γέφυρα πολύ μεγάλου μήκους σε εθνικό οδικό δίκτυο?
  Δηλαδή το ίδιο ισχύει και για το Ρίο Αντίρριο?

 • κ. Μητούλη

  Χωρίς να γνωρίζετε τα ακριβή δεδομένα δυστυχώς τοποθετείστε κατά λανθασμένο τρόπο καί δημιουργείτε λάθος εντυπώσεις και πανικό .
  Λυμάμαι.

  Κατόπιν μιάς σειράς πολλών ελέγχων, λεπτομερούς οπτικής επιθεώρησης , με καλαθοφόρο , και του κάτω μέρους της γεφύρας , των κιβωτίων των προβόλων, άλλων καταστροφικών και μη ελέγχων , αναλύσεων, μετρήσεων κλπ που έγιναν από τον Δρ Πολ. Μηχανικό , Προιστάμενο Γεφυρών της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ.
  και τον Καθηγ, του Πολυτεχνείου Θεσ/κης Κ.Κατάκαλο και τους συνεργάτες τους αλλά και πάντα σε συνεργασία με
  τον Καθηγητή Γ. Μάνο , την Τεχν. Υπηρεσία της Περιφέρειας και τον Τεχν. Σύμβουλο,κυρίως στο τμήμα των μεγάλων ανοιγμάτων σε μήκος περίπου 400 μ από Κοζάνη πρός Σέρβια διεπιστώθη οτι η γενική κατάσταση της γέφυρας είναι καλή .

  Αλλά χρήζει άμεσης τοπικής ενίσχυσης του άκρου του προβόλου Μ6 όπου εμφανίστηκαν κάποιες ρωγμές . Αμέσως συνετάγη
  μελέτη ενίσχυσης του σημείου αυτού από τον κ. Π. Πανέτσο και κ. Κ.Κατάκαλο που εγκρίθηκε και εδόθη εργολαβία αμέσως και νομίμως γιά εκτέλεση με χρονική διάρκεια 1,50 μήνα και μόνο .
  Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε ήδη και άρχισε τις εργασίες .

  ΄Οπως ήτο προγραμματισμένο κατά την καθαίρεση των σαθρών και τον λεπτομερέστερο έλεγχο , από σταθερή βάση ικριώματος πλέον , διαπιστώθηκε φθορά σε 2 τένοντες της προέντασης εκεί και απαιτήθηκε άμεσα αναθεώρηση της μελέτης ενίσχυσης που είναι πρός ολοκλήρωση ώστε να εκτελεσθή στο ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ του 1,50 μηνός ,ή έστω 2 μηνών .
  Το συνεργείο συνεχίζει να εργάζεται.

  Εσείς γιατί κ. Μητούλη λέτε οτι θα κάνει 1,50 χρόνο. ΓΙΑΤΙ ??
  Είστε ένας σοβαρός μηχανικός δεν μπορείτε να πανικοβάλλετε το κόσμο με τέτοιες δηλώσεις.

  Δεν κάνατε ποτέ καμιά οπτική επιθεώρηση της γέφυρας με καλαθοφόρο ,από κάτω ώστε να δείτε το φορέα από το κοντά .
  Το να δείτε μόνο το οδόστρωμα΄λέει ελάχιστα πράγματα . Δεν ελέγξατε την ποιότητα του σκυροδέματος.κλπ.
  Πως ? με ποιά τεκμηρίωση βγάλατε τα συμπεράσματα σας ότι έχει μείνει πολύ μικρή αντοχή στην γέφυρα ??

  Τον Ιανουάριο 2020 πήγατε στον Περιφερειάρχη και προσφερθήκατε
  εθελοντικά κατ΄αρχήν να κάνετε ελέγχους – αναλύσεις κλπ. Σας δόθηκαν αμέσως από τον Τοπογράφο κ. Ι.Κ με εντολή του Περιφερειάρχη πλήθος μετρήσεων πρόσφατων [ 2020] της γέφυρας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 3-2-2020 όπου είχατε διαφωνίες και με τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου
  Θράκης κ. Καραμπίνη είπατε ότι εσείς και οι συνεργάτες σας εργαζόσασταν εντατικά με αναλύσεις ώστε να τεκμηριώσετε συμπεράσματα γιά την κατάσταση της γέφυρας και τις αιτίες των παραμορφώσεων .

  Τέτοια γραπτά συμπεράσματα ποτέ δεν καταθέσατε στην Περιφέρεια
  ενδιαφερόμενος γιά τον τόπο μας .
  Πως διατυπώνετε δυσμενή συμπεράσματα χωρίς τεκμηρίωση ?
  Ποιά είναι η τεκμηρίωση ?

  Είναι γνωστό ότι μετά την αντιμετώπιση των επειγουσών ενισχύσεων και με βάση και τις λοιπές επι μέρους μελέτες- μετρήσεις που έπρεπε να γίνουν και έγιναν ήδη θα ακολουθήση μια συνολική μελέτη-έλεγχος όλης της γέφυρας
  ώστε να γίνουν επιμέρους ενισχύσεις , όπου χρειασθεί , συντήρηση , στεγανοποίηση , ενοργάνωση ώστε να παρακολουθείται η γέφυρα , πράγμα που θα της δώσει πολλά χρόνια ζωής ακόμη .

 • ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ. Ο ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΑΘΗ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΑΝΑΡΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΥΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΒΑΡΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΕ ΑΝΟΧΗ. ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ; ΜΗΠΩΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΟΩΡΑ ; ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑΙ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.