«Θα πας στο Βελβεντό; Μην ξεχάσεις να μου φέρει τουλούμπες από το Ζανδέ». Αυτή ήταν μια ατάκα που έλεγαν οι λάτρεις του παραδοσιακού γλυκού όταν ένας φίλος ή γνωστός τους θα ταξίδευε στο Βελβεντό Κοζάνης.
Πλέον, όμως, οι φαν της τουλούμπας που μένουν στη Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται να ζητούν αυτή τη χάρη, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο οι Παραδοσιακές Τουλούμπες Ζανδέ έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Στην οδό Εγνατίας 108 με Πρασακάκη γωνία, στο κέντρο, έχει ανοίξει το κατάστημα Ζανδέ.
Μακροχρόνια ιστορία
Πριν από δεκαετίες, συγκεκριμένα πριν από 60 χρόνια ένα ζευγάρι έφτιαχνε τουλουμπάκια για να τρατάρει τους πελάτες του καφενείου του, στην κεντρική πλατεία του Βελβεντού. Τα τουλουμπάκια έγιναν γνωστά. Όλο και περισσότεροι τα αναζητούσαν. Το εργαστήριο δεν άργησε να ανοίξει, διότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Στη συνέχεια, άνοιξε και το πρώτο κατάστημα στην Κοζάνη. Η φήμη του διαδόθηκε ακόμη περισσότερο. Η συνταγή για τα τουλουμπάκια είναι μυστική. Ωστόσο, πλέον οι Θεσσαλονικείς δεν χρειάζεται να περιμένουν να πάει κάποιος γνωστός τους στην Κοζάνη για να τους φέρει ένα κουτί με τα αγαπημένα τους γλυκά, καθώς πλέον λειτουργεί το ομώνυμο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Κάθε μέρα έρχονται από το Βελβεντό στη Θεσσαλονίκη κούτες γεμάτες με φρέσκα γλυκά.
Πέρα από τουλουμπάκια μπορείτε να βρείτε τουλούμπες μεγάλες ή μεσαίου μεγέθους, κουρκουμπίνια και λουκουμάδες και ζεματιστό κουραμπιέ (σεκέρ παρέ).
Info
Εγνατίας 108 με Πρασακάκη γωνία, Θεσσαλονίκη
2310.222286
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 9, Κοζάνη
24610.22444
Εργαστήριο: Αγ. Νικολάου 11, Βελβεντό Κοζάνης
24640.32501
Facebook, ΖΑΝΔΕ Παραδοσιακές Τουλούμπες Βελβενδού
Instagram, touloubeszande
Πηγή karfitsa.gr