Αιφνιδιασμένοι και αμήχανοι παρακολουθούμε όλοι στην Περιφερειακή μας Ενότητα το προσωρινό κλείσιμο της γέφυρας των Σερβίων. Μια εξέλιξη που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής μας. Όπως είναι φυσικό οι πρώτες σκέψεις μας πηγαίνουν στους κατοίκους των περιοχών που αποκλείονται από το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Τα προβλήματα, οι ταλαιπωρίες και οι οικονομικές απώλειες που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα είναι δεδομένο ότι θα επιβαρύνουν πολύ τις ήδη δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και επιδρούν στη διαμόρφωση των συνθηκών της κοινωνικής ζωής.

Ορισμένες απ’ αυτές τις επιπτώσεις θα επηρεάσουν και περιφερειακούς οικισμούς της περιοχής εξαιτίας της συγκοινωνιακής επιβάρυνσης που θα δεχτούν τα οδικά τους δίκτυα. Ένας απ’ αυτούς είναι και η Κοινότητα Πρωτοχωρίου μέσα από την οποία διέρχεται η επαρχιακή οδός Κοζάνης – Αιανής. Εξαιτίας της καθυστέρησης των έργων παράκαμψης του Κήπου και των κατολισθητικών φαινομένων στο Τριγωνικό είναι φυσικό ένα μεγάλο μέρος της κίνησης τροχοφόρων να διοχετευτεί μέσω του συγκεκριμένου οδικού άξονα από και προς τη γέφυρα του Ρυμνίου.

Η διέλευση πολλών και βαρέων οχημάτων μέσα από οικισμούς εγκυμονεί πάντα κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων. Ειδικά για το Πρωτοχώρι στο οποίο το κομμάτι του δρόμου που διέρχεται μέσα από τον οικισμό στο μεγαλύτερο μήκος του δεν διαθέτει πεζοδρόμια. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς την Περιφερειακή Αρχή, την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής, τη λήψη Αποφάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, την αποστολή εγγράφων που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ατυχήματος, τις προφορικές οχλήσεις και αναφορές δεν στάθηκε μέχρι σήμερα εφικτό να δρομολογηθεί η κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού. Και έτσι το Πρωτοχώρι παραμένει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα χωριά της περιοχής που δεν διαθέτει πεζοδρόμια στην επαρχιακή οδό που το χωρίζει στα δύο.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να εκτιμηθεί ανάλογα η κατάσταση και να προβλεφθεί άμεσα η δρομολόγηση της κατασκευής πεζοδρομίων αφού απ’ ότι φαίνεται η γέφυρα των Σερβίων θα καθυστερήσει να αποδοθεί στην κυκλοφορία τροχοφόρων.

       Πριν συμβεί οτιδήποτε δυσάρεστο.