Επιπτώσεις από το κλείσιμο της γέφυρας των Σερβίων – Η διέλευση πολλών και βαρέων οχημάτων μέσα από οικισμούς εγκυμονεί πάντα κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων (του Ν. Καμπουρίδη, Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Πρωτοχωρίου)

17 Μαρτίου 2023
10:46

Αιφνιδιασμένοι και αμήχανοι παρακολουθούμε όλοι στην Περιφερειακή μας Ενότητα το προσωρινό κλείσιμο της γέφυρας των Σερβίων. Μια εξέλιξη που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής μας. Όπως είναι φυσικό οι πρώτες σκέψεις μας πηγαίνουν στους κατοίκους των περιοχών που αποκλείονται από το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Τα προβλήματα, οι ταλαιπωρίες και οι οικονομικές απώλειες που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα είναι δεδομένο ότι θα επιβαρύνουν πολύ τις ήδη δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και επιδρούν στη διαμόρφωση των συνθηκών της κοινωνικής ζωής.

Ορισμένες απ’ αυτές τις επιπτώσεις θα επηρεάσουν και περιφερειακούς οικισμούς της περιοχής εξαιτίας της συγκοινωνιακής επιβάρυνσης που θα δεχτούν τα οδικά τους δίκτυα. Ένας απ’ αυτούς είναι και η Κοινότητα Πρωτοχωρίου μέσα από την οποία διέρχεται η επαρχιακή οδός Κοζάνης – Αιανής. Εξαιτίας της καθυστέρησης των έργων παράκαμψης του Κήπου και των κατολισθητικών φαινομένων στο Τριγωνικό είναι φυσικό ένα μεγάλο μέρος της κίνησης τροχοφόρων να διοχετευτεί μέσω του συγκεκριμένου οδικού άξονα από και προς τη γέφυρα του Ρυμνίου.

Η διέλευση πολλών και βαρέων οχημάτων μέσα από οικισμούς εγκυμονεί πάντα κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων. Ειδικά για το Πρωτοχώρι στο οποίο το κομμάτι του δρόμου που διέρχεται μέσα από τον οικισμό στο μεγαλύτερο μήκος του δεν διαθέτει πεζοδρόμια. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς την Περιφερειακή Αρχή, την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής, τη λήψη Αποφάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, την αποστολή εγγράφων που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ατυχήματος, τις προφορικές οχλήσεις και αναφορές δεν στάθηκε μέχρι σήμερα εφικτό να δρομολογηθεί η κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού. Και έτσι το Πρωτοχώρι παραμένει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα χωριά της περιοχής που δεν διαθέτει πεζοδρόμια στην επαρχιακή οδό που το χωρίζει στα δύο.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να εκτιμηθεί ανάλογα η κατάσταση και να προβλεφθεί άμεσα η δρομολόγηση της κατασκευής πεζοδρομίων αφού απ’ ότι φαίνεται η γέφυρα των Σερβίων θα καθυστερήσει να αποδοθεί στην κυκλοφορία τροχοφόρων.

       Πριν συμβεί οτιδήποτε δυσάρεστο.

9 σχόλια

 • Μία χώρα υπό διάλυση;
  Ή, μήπως, είναι ΗΔΗ σε διάλυση;

  Όταν σε μία χώρα, συμβαίνουν τα παρακάτω:

  α. Υπάρχουν σήραγγες χωρίς καν μέτρα πυρασφάλειας.

  β. Υπάρχουν τρεις χιλιάδες γέφυρες χωρίς τον παραμικρό έλεγχο επί δεκαετίες.

  γ. Δεν μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μηχανοδηγοί και σταθμάρχες, ενώ σιδηροδρομικοί δουλεύουν ασταμα΄τητα 9ήμερα χωρίς ρεπό.

  δ. Υπάρχουν ακατάλληλα λιμάνια σύμφωνα με καταγγελίες λιμεναρχών.

  Υγ: τα χωριά έχουν κάτω από την βάση σημασία για τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

 • Πρόεδρε είναι αλήθεια ότι ο Δήμος ετοιμάζεται να δημοπρατήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια πεζοδρόμια στον Οικισμό Παλιννοστούντων; Χωρίς να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας; Μόνο και μόνο για πολιτικό ρουσφέτι;

 • Νομίζω πρόεδρε τις κοινότητας πρωτοχωριου καλά θα ήτανε έστω και τώρα μετά από τα γνωστά τις γέφυρας να υπάρξει μια γενική συζήτηση με όλα τα Δ.Δ που επηρεάζονται άμεσα από τις συνέπειες τις κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων .Μας αφορά όλους και οχι μονο το Πρωτοχωρι έλεος πια έλεος .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.