Στην υψηλή γέφυρα των Σερβίων «ρηγματώνεται» το επιτελικό κράτος της ΝΔ και θρυμματίζεται το αφήγημα της «ασφάλειας» της ΕΕ

17 Μαρτίου 2023
13:57

 

Στην υψηλή γέφυρα το Σερβίων «ρηγματώνεται» το επιτελικό κράτος της ΝΔ, θρυμματίζεται το αφήγημα της «ασφάλειας» της ΕΕ που ευαγγελίζονται όλα τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25 και λοιποί ευρωλάγνοι. Αφού άφησαν μια γέφυρα που υποδέχεται σημαντικά φορτία χωρίς, ουσιαστική επιθεώρηση, αφού αγνοούσαν επιδεικτικά τα επαναλαμβανόμενα υπομνήματα κατοίκων, φορέων και ειδικών, καθώς από το 2012 υπήρχαν εμφανής φθορές, αφού έπαιξαν το πινγκ-πονγκ των ευθυνών, Υπουργείο και Περιφέρεια, φτάσαμε στο 2023 να κλείσει με εισαγγελική εντολή η γέφυρα, έπειτα από το έγκλημα των Τεμπών.

Δεν ήταν μοιραίο χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής να οδηγηθούν σε αυτή την ταλαιπωρία. Με αυτή την απόφαση  αγρότες αδυνατούν να πάνε στα χωράφια τους, εργαζόμενοι να κάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές να φορτώνονται επιπλέον κόστος και χρόνο, οι μικροεπαγγελματίες να χάνουν έσοδα αφού εμποδίζεται η πρόσβαση όσων θέλουν να πάνε στην περιοχή, οι μαθητές να δυσκολεύονται να πάνε στα σχολεία τους. Ταυτόχρονα, η πρόσβαση χιλιάδων κατοίκων για την άμεση πρόσβαση σε Νοσοκομείο θα είναι πολύ δύσκολη.

Οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο γιατί οι ιεραρχήσεις και οι προτεραιότητες του κράτους, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για τη Δυτική Μακεδονία, ήταν να οδηγήσουν έναν πακτωλό χρημάτων, με fast-track διαδικασίες για τις πράσινες μπίζνες και για να διασφαλίζονται μεγάλα κέρδη για τις κατασκευαστικές εταιρίες και τα πράσινα αρπακτικά στην ενέργεια. Την ιδία ώρα, το ίδιο κράτος γίνεται «δαιδαλώδες», με γραφειοκρατικές και άλλες απαράδεκτες καθυστερήσεις στη μελέτη και επιδιόρθωση της γέφυρας των Σερβίων, καθώς και πολλών άλλων τμημάτων του οδικού δικτύου. Το ίδιο κράτος είναι που θεωρεί κόστος την ανάπτυξη και στελέχωση τις τεχνικές υπηρεσίες, αφήνοντας τες ξηλωμένες από εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό που θα μπορούσε να συμβάλλει τόσο στις μελέτες όσο και την πρόληψη και συντήρηση των γεφυρών και του οδικού δικτύου.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και αφορούν όλες τις κυβερνήσεις, τόσο τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες, όπως αντίστοιχα και τις περιφερειακές αρχές. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι «δεν ήξερε». Όλοι, επίσης, γνώριζαν ότι η τελευταία επιθεώρηση έγινε το 1995. Άλλωστε, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση ήδη από τον Ιούνιο του 2021, με ερώτηση προς την περιφερειακή αρχή, έθεταν την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τη συντήρηση και τη σε βάθους μελέτη των προβλημάτων της Γέφυρας.

Ήρθε η στιγμή που βγαίνουν αβίαστα πια τα συμπεράσματα: ή τα κέρδη τους ή  οι ζωές μας. Η καθημερινότητα, δυστυχώς, μας δίνει πολλά παραδείγματα που αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο ότι η προστασία των ζωών μας δε βρίσκεται στις «προτεραιότητες» αυτού του «επιτελικού» αστικού κράτους.

Η ΚΟ Δυτική Μακεδονίας του ΚΚΕ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να παρθούν άμεσα μέτρα. Καλούμε σε αγωνιστική εγρήγορση του κάτοικους της περιοχής, να μην καθησυχάσουν από τις διαβεβαιώσεις που εδώ και πάνω από 10 χρόνια ακούνε. Ολοι μαζί να διεκδικήσουμε:

-Άμεσα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, με ευθύνη του κράτους, του υπουργείου και της περιφέρειας για την ολοκληρωμένη συντήρηση κατασκευής της γέφυρας, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής.

-Άμεσα να δοθούν εναλλακτικές διαδρομές για τις ασφαλείς μεταφορές όλων των ειδών οχημάτων. Ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα μέτρα συντήρησης του συνόλου του οδικού δικτύου και να επισπευθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να παραδοθούν άμεσα σε κυκλοφορία δρόμοι που εγκαταλείφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

-Άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών, επαγγελματιών ώστε να μην επωμιστούν τις συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο εισόδημα τους.

-Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών προς τα σχολεία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

-Άμεσα να στελεχωθούν οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας της περιοχής με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες καθώς και με μέσα επείγουσας διακομιδής, για την άμεση πρόσβαση όλων των κατοίκων σε δημόσιες δομές υγείας.

 

Κοζάνη, 17/3/2023

 

 

6 σχόλια

 • Και να πάμε στην « ασφάλεια « του Τσερνόμπιλ
  Όπου πυρηνικό ατύχημα δεν έγινε ποτέ και είναι απλά ένα αφήγημα των καπιταλιστών

 • Πολύ σωστά!!! Φεύγουν τα νέα παιδιά μας, μορφωμένοι μηχανικοί έξω γιατί δεν υπάρχουν δουλειές στην Ελλάδα και μέσα σε ένα μήνα (από το σεισμό της Τουρκίας μέχρι σήμερα) έχουμε καταλάβει πόσο απαραίτητο είναι για τη χώρα μας εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε θέματα υποδομών και μεταφορών (και όχι μόνο). Και βγαίνει χθες ο προϊστάμενος συγκοινωνιακών έργων της περιφέρειας και λέει, τι να κάνουμε; 4 άτομα είμαστε όλοι κι όλοι και δεν κουνιέται φύλλο! Ντροπή!

 • Αλοιμονο αν δεν τσουβαλιάζετε και το ΣΥΡΙΖΑ για τις διαχρονικές ευθύνες της Ν Δ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τη χώρα 59 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση : !
  Το πρόβλημα σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι η Ν Δ που σας χαϊδεύει λέγοντας ότι είστε το καλύτερο κόμμα της Αριστεράς …κι έχει δίκαιο αφού είστε ακίνδυνοι για το πολιτικό σύστημα..!

  • ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;;;
   Α ΞΕΧΑΣΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕ ΤΟ “ΘΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑ”.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.