Ανακοίνωση Συνδικάτου Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης για εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5

23 Μαρτίου 2023
21:33

 

Συνάδελφοι

Ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στο σταθμό του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 της ΔΕΗ ΑΕ που πλέον βρίσκεται σε λειτουργία. Συνάδελφος εργαζόμενος σε εργολάβο έπεσε από ύψος όταν κατά την διάρκεια εργασιών  σανίδια στα οποία πατούσε έσπασαν και βρέθηκε στο κενό. Ευτυχώς καθαρά από θέμα τύχης βρίσκεται εκτός κινδύνου στο ΓΝ Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Σήμερα, όπως και εχθές  «το “πάμε κι’ όπου βγει”, είναι η καθημερινότητα στους περισσότερους χώρους δουλειάς. Σε αυτό έχουν βάλει την σφραγίδα τους όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ. Την 5η Μονάδα άλλωστε την χτίσανε οι εργάτες με το αίμα τους καθώς έλαβαν τόπο δεκάδες  εργατικά «ατυχήματα» λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας , των υπερωριών, των ελλιπών ελέγχων στα μέτρα ασφάλειας.

Υπεύθυνοι για όλα αυτά τα εγκλήματα είναι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις που υποτάσσουν τις ανάγκες μας και τις ζωές μας, στη μόνη αξία που αναγνωρίζουν, αυτήν του κέρδους. Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα δάκρυα από το έγκλημα στα Τέμπη και ήδη ο κλάδος μας μετρά 5 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να καταγγείλει στο Συνδικάτο ελλιπή μέτρα ασφάλειας, είτε οποιαδήποτε άλλη αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους στους χώρους δουλειάς.  Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

Υπάρχει οι δυνατότητα σήμερα να μην γινόμαστε αναλώσιμοι, να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που έχουμε ανάγκη. Απαιτούμε:

 1. Προσλήψεις τεχνικών ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια της περιοχής μας. Συχνός έλεγχος τεχνικών μέσων, σκαλωσιές , γερανοί κ.α
 2. Στελέχωση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί ελέγχει στα εργοτάξια.
 3. Άμεση στελέχωση των ιατρείων των εργοταξίων με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.
 4. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στα μεγάλα εργοτάξια. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα ΚΥ, και τα περιφερειακά ιατρεία, στο ΕΚΑΒ.
 5. Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
 6. Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
 7. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Κοζάνη 23.3.2023

4 σχόλια

 • Γιατί δεν αναφέρετε σε ποιον εργολάβο?
  Επώνυμα? Ή έστω τι εργασία έκανε?
  Εσείς αυτεπάγγελτα σαν συνδικάτο, εφόσον ξέρετε σε ποιον εργολάβο δούλευε ο εργαζόμενος, δεν μπορείτε να κινήσετε τις σχετικές νομικές διαδικασίες??

  • Δεν υπάρχουν εδώ πάνω συνδικάτα ,μόνο για ανακοινώσεις και να μοιράζουν απεργιακά φυλλάδια είναι,ας κάνουν μια βόλτα στην μονάδα και στα ορυχεία και να μιλήσουν με τους εργάτες ,αλλά τι να μιλήσουν ….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.