Η τραγική περίπτωση του φ/β πάρκου της Καλαμιάς Κοζάνης – Ψήφισμα των κατοίκων της Καλαμιάς προς την κατασκευαστική εταιρεία Kiefer και σε όσους για δύο χρόνια ποιούν την νήσσαν – Aνακοίνωση 213 κατοίκων της κοινότητας Καλαμιάς Κοζάνης.

30 Μαρτίου 2023
10:45

750 στρ είναι η έκταση του φ/β πάρκου στην Καλαμιά Κοζάνης όταν ο οικισμός εκτείνεται σε 230 στρ. Το φ/β πάρκο δηλαδή, είναι υπερδιπλάσιο του οικισμού. Πρόκειται για μια βιομηχανική εγκατάσταση μέσα σε καθαρά οικιστική ζώνη, κυριολεκτικά πάνω στα κεφάλια μας, που αποφασίστηκε ερήμην μας, με άγνωστες  και απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση ατυχημάτων και προβλημάτων.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε τον αγώνα που εδώ και δυο χρονιά δίνουμε χωρίς να μας προσέχουν αυτοί (Αποκεντρωμένη Περιφέρεια) που ανεύθυνα σχεδίασαν το συγκεκριμένο πάρκο, χωρίς ίχνος σεβασμού και ευαισθησίας για τη φύση και τον άνθρωπο.

 Το Φ/Β πάρκο σχεδιάστηκε στη βουνοπλαγιά στα βόρεια της Καλαμιάς όπου φύεται το δάσος του κέδρου, μοναδικής βιοποικιλότητας. Τα διάσπαρτα δέντρα που θα εκριζωθούν είναι προμηνύματα ότι τώρα που η βοσκή έχει εκλείψει, η γη ανασταίνεται και η φύση θα ντύσει όλο το Αρντιτς Ντεπέ Σι, δηλ. το βουνό του κέδρου ,όπως έλεγαν οι παλιοί. Η προστασία και αξιοποίηση του είναι επιβεβλημένη. Είναι το οξυγόνο μας, η ζωή μας!

ΑΦΑΝΤΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ από το Υπουργείο Προστασίας(;) του Περιβάλλοντος (ΧΡΟΝΟΣ 11Μαρτίου2023).Εμείς τους υποδεικνύουμε άλλη τοποθεσία που το φ/β  θα είναι αθέατο,όμως ακόμη και οι εκπρόσωποι μας στο Κοινοβούλιο ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ! «Δε θα γίνεται τίποτα χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε πέρσι ο πρωθυπουργός στα Λιβερά, «Να γίνονται και να  δίνονται λύσεις» δήλωσε μόλις προχθές! Κι όμως όλα προχωρούν κανονικά και με ραγδαίους ρυθμούς  χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική αντίδραση.

 Τώρα έρχονται οι εταιρείες  να κατασπαράξουν τη γη με εύκολα και χαμηλού κόστους έργα, όπως της Καλαμιάς, που θα κουμπώσει αμέσως στο δίκτυο διανομής του ρεύματος!  Όλα σβάρνα στο βωμό του κέρδους.

Οι Βρυξέλλες, όπου μεταφέραμε το πρόβλημα μας, μας υποδεικνύουν να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη λόγω της μοναδικότητας της περίπτωσης! Εκεί καταλήγουμε  σ’ ένα μη σοβαρό και ανάλγητο κράτος που δε θα μπει ποτέ σε δυτική τροχιά!

Σας λέμε: Είμαστε ανυποχώρητοι. Σας ζητάμε να μετακινήσετε τα κομμάτια του πάρκου εκτός της οικιστικής ζώνης, πέρα από τα σπίτια μας:

Δε θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση του φ/β πάρκου που υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, εκμηδενίζει την αξία γης της Καλαμιάς και παραμορφώνει αισθητικά την παραδοσιακή φυσιογνωμία του χωριού μας.Είναι η ταφόπλακα της ανάπτυξης της Καλαμιάς. Ποιος θα έρθει να κτίσει το σπίτι του δίπλα στα πάνελς και να έχει τέτοιους αποκρουστικούς και καταπιεστικούς γείτονες;

 Δε διαπραγματευόμαστε την υγεία μας, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική. Η αρνητική επίπτωση στην ψυχολογία μας και το μαύρισμα της καθημερινότητάς μας θα μας συνοδεύουν από το πρωί ως το βράδυ. Άθλιοι, φοβισμένοι για τις επιπτώσεις, κακορίζικοι και καταραμένοι, αυτά τα συναισθήματα θα μας διακατέχουν όταν εσείς τελειώσετε και φύγετε. Εάν τελικά γίνει το έργο σας. Αυτά τα συναισθήματα θα φθείρουν την ψυχική μας υγεία. Μέχρι και το χαμόγελο θα λείψει από τα χείλη μας.

Επιπτώσεις στη σωματική υγεία:1)Η εγγύτητα του Φ/Β πάρκου με οικισμούς προκαλεί έντονη οπτική όχληση,2) Τα πάνελς είναι κατασκευασμένα από λεπτό υμένα καδμίου. Σε ακίνδυνη ποσότητα, μας λένε, όπως και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση ατυχήματος;

Τέλος είναι βέβαιη η αλλαγή μικροκλίματος λόγω της θερμικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν!!

 Σας δηλώνουμε: Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ευτελίσει και να μαυρίσει τις ζωές μας, να μας κοροϊδέψει λες και είμαστε πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστούμε τη ζωή αυτού του τόπου, το παρόν και το μέλλον. Δε θα ζήσουμε στη σκλαβιά και τη σκιά του φ/β πάρκου, δίπλα στα σπίτια μας. Δε θα γίνουμε τα θύματα  ανεύθυνων πολιτικών . Δεν πρόκειται να θυσιαστούμε για τους πολλούς. Ένα έργο πρέπει να παίρνει υπόψη όλους τους ανθρώπους και τους πολλούς που ζουν στις πόλεις και τους λίγους που ζουν στα χωριά.

“Όλοι πρέπει να ζώσιν ευτυχισμένοι κτίζοντες χώρας και πόλεις και να συμβοηθώσιν. Όλο το έθνος αδικείται όταν αδικείται ένας μόνο πολίτης.” Έγραψε ο Ρήγας Φεραίος. (Αλλά μάλλον αυτά απηχούν άλλες εποχές και στον 21ο αιώνα είναι περιττά).

 Σας προειδοποιούμε: Εάν δε μετακινήσετε το Φ/Β πάρκο πέρα από την κοινότητά μας, πέρα από τα σπίτια μας θα ζήσουμε εδώ στην Καλαμιά ένα καινούργιο γιοφύρι της Άρτας. Θα καταφέρετε να μας κάνετε τους πιο πετυχημένους ακτιβιστές και δε θα είμαστε μόνοι. Θα αγωνιστούμε για το δίκιο μας μέχρι να πετύχουμε το σκοπό μας.. “Γιατί οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο”, όπως γράφει και ο ποιητής μας.

Το παρόν κείμενο υπογράφουν 213 κάτοικοι της κοινότητας Καλαμιάς Κοζάνης.

18 σχόλια

  • Η περίπτωσή σας δεν είναι μοναδική δυστυχώς. Ευτυχώς αντιληφθήκατε την τραγικότητα του θέματος. Με την ελπίδα να μην υποκύψετε σε γελοίες ανταποδοτικές προσφορές, καλή επιτυχία στον αγώνα σας.

  • όταν πρόεδρε ήρθαν στο χωριό ο πετρόχειλος για να συζητησετε την απομακρυνση απο τον οικισμο εσεις λεγατε οτι δεν μιλαμε με κανεναν. γιατι στα άλλα χωριά βρεθηκε λύση;

  • Είμαστε δυο είμαστε τρεις είσαστε 213 θα γίνουμε 1013….. Δεν μας νοιάζουν τα κέρδη τους μας νοιάζουν οι ζωές μας οι ζωές των παιδιών μας και οι ζωές των συνανθρώπων μας. Είμαστε μαζί σας πρέπει κάποτε να καταλάβουν πως οι ζωές είναι πιο πάνω από τα κέρδη τους. Χωρίς αγώνες τίποτα δεν κερδίζεται.

  • Φίλε συγχωριανέ….
    Αυτά τα περί συνάντησης με τον Πετρόχειλο… όπου θα δινόταν τάχαμες…λύση στο φωτοβολταϊκό της Καλαμιάς …
    είναι κυριολεκτικά Παραμύθια της Χαλιμάς!! Ο σκοπός της πρότασης για συνάντηση είχε αποκλειστικό στόχο την άμβλυνση της αντίδρασης μας!! Δηλαδή “χωριάτες είναι θα τους τουμπάρουμε”!!
    Δεν είμασταν προφανώς τόσο αφελείς να είναι η λύση δίπλα μας και εμείς να αναζητούμε στήριξη ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Όργανα

  • 5 νοματαιοι πήραν στο λαιμό τους ένα χωριο γιατι και θα γίνουν τα φωτοβολταϊκά και ανταποδοτικά δεν θα παρθουν.Ειναι αργα για δάκρυα…2 Χρόνια λέγατε όχι σε διάλογο με την εταιρεία!!!

    • Ζήτα από τα αφεντικά σου να γίνει δημοψήφισμα στο χωριο.
      Να δούμε και εμείς αν είναι στα αλήθεια 5 νοματαιοι ή αν έτσι θέλετε να πιστέψει ο κόσμος.

  • Είμαστε περίπου 400 οικογένειες και κάναμε
    κοινό έτοιμα για αδειοδότηση όμως η ΝΔ προχωράει
    τα τα έργα των μεγάλων …
    Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να επενδύσουμε στην
    περιοχή μας .
    Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να έχουμε όλη αυτή
    την οπτική ρύπανση !!!
    ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ
    ΚΑΤΟΙΚΟΙ. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ
    ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

    • Καλά κάναν και δεν σας δέχτηκαν γιατί είστε όλοι μεγαλοσυνταξιουχοι της ΔΕΗ. Γι’αυτό θα σας κάνουν και Καθρεφτάκια και τζάμπα!!!

    • Ξεσηκωθεικαν οι Πασοκτσηδες της Καλαμιας να από πού θα Πάρη ψήφους ο κουκουλοπουλος πάνε ταξτους θάλασσα σύντροφε…

  • Σκεφτείτε κ τα εγκαταλειμμένα φβ σε κάποια χρόνια που ποτέ δε θα συντηρηθούν . Σκεφτείτε τί γυαλί θα γεμίσει ο τόπος από κατεστραμμένες εκτάσεις φβ… Γιατί αυτό το κράτος δεν νοιάστηκε ποτέ για το μετά.

  • Ας ξανα παμε να ψηφισουμε μπλε πρασινους και κοκκινους. Αυτοι μας αξιζουν συμπολιτες! Μην ψαχνετε ευθυνες και μην τρωγεστε μεταξυ σας. Στην Ελλαντα μας κυβερνουν αυτοι που μας αξιζουν! Λυπαμαι στη σκεψη και μονο οταν θα ξυπνατε το πρωι και θα βλεπετε μαυρα τρομακτικα τζαμια στο χωριο σας. Παρτε παραδειγμα απο τα κοιλα- καρδια

  • Κέρδος για τους ελάχιστους με μηδενικές θέσεις εργασίας οποίος νομίζει ότι με τα Φ/Β και τις Α/Γ θα υπάρξουν θέσεις εργασίας είναι γελασμένος η ΔΕΗ έπαιρνε τα χωράφια αλλά έδινε κ χιλιάδες θέσεις εργασίας

  • Στην ΑΚΡΙΝΗ κάποιοι πού φώναζαν τό 2015 πήραν 750.000 ευρώ τώρα άχνα τίποτα τώρα θέλει εναλλακτικό σχέδιο για να πέρνει από τον ελγα επιδοτήσεις λόγο μη βοσκότοπους έτσι θα πάθετε καί εσείς

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.