Η μεγάλη καινοτομία της Πανδώρας (Γράφει η Φανή Φτάκα)

3 Απριλίου 2023
07:05
Παρά την «ανομβρία» των προηγούμενων εβδομάδων, αυτό το Σαββατοκύριακο «έβρεξε» πολλή μουσική ! Συναυλίες ποικίλης μουσικής οργανώθηκαν στην αίθουσα Τεχνης και στην Κοβενταρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αυτή όμως που ξεχώρισε πραγματικά ήταν η πασχαλινή συναυλία της Πανδωρας την Κυριακή το απόγευμα στον Άγιο Κων/νο! Η Πανδώρα έκανε το άλμα και για πρώτη φορά στα 121 χρόνια ιστορίας της μπήκε σε ναό της πόλης μας για να παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα!
Ένα πρόγραμμα εξαιρετικό με πένθιμα κομμάτια και εμβατήρια μεγάλων Ευρωπαίων συνθετών ( Chopin, Beethoven,Wagner, Jarre αλλά και Ελλήνων Ανδρέου, Ντουβη, Παπαβασιλείου, Μπανιώτη κ.α.. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν ως παρτιτούρες στο ιστορικό της αρχείο , στα ράφια της δηλαδή και είχαν πάρα πολλά χρόνια να βγουν ξανά στο προσκήνιο. Χάρη στην πρωτοβουλία του αρχιμουσικού της Πανδώρας Νίκου Χρυσοχόου και την υπέρβαση της τοπικής εκκλησίας είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε μια πανδαισία από σπάνια πένθιμα και θριαμβικά marche μαζί με άλλα υψηλής ποιότητας μουσικά κομμάτια διανθισμένα με σχόλια, εναρμονισμένα στο πνεύμα της Μ Εβδομάδας και των παθών του Χριστού, από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπετσακο!
Ένα μεγάλο μπράβο στα 63 μέλη της Πανδωρας και στο μαέστρο της για αυτή την μοναδική στα χρονικά συναυλία αλλά και στην τοπική εκκλησία που παραχώρησε τον ναό! Είναι πλέον καιρός οι ναοί να ανοίξουν και να φιλοξενήσουν και άλλες συναυλίες κλασικής μουσικής οπως εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνει σε όλες τις εκκλησίες της Ευρώπης ! Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε ! Το πρώτο βήμα έγινε με μεγάλη επιτυχία !

22 σχόλια

  • Η εκκλησία είναι χώρος προσευχής και λατρείας δεν είναι χώρος για gala ούτε για επίδειξη ρούχων χτενίσματος και μουσικής παιδείας, υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι χώροι στην πόλ

    • Όταν δεν γνωρίζετε τι ακούτε, καλό θα ήταν να μην μιλάτε.
      Μιλάμε εδώ για θρησκευτική μουσική, δηλαδή, μουσική-προσευχή.
      Που μόνο μέσα σε ναούς θα έπρεπε να παίζεται.
      Τώρα για το μαλλί κλπ, ναι, αλλά δεν φταίνε οι διοργανωτές, αλλά οι ακροατές.

  • ……Είναι πλέον καιρός οι ναοί να ανοίξουν και να φιλοξενήσουν και άλλες συναυλίες κλασικής μουσικής οπως εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνει σε όλες τις εκκλησίες της Ευρώπης !……

    Μάλιστα ! να χειροτονήσει η Εκκλησία και ιέρειες !! ….οπως εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνει σε όλες τις εκκλησίες της Ευρώπης !!!!!!

    • (συνέχεια του προηγουμένου)
      …τις εκκλησίες της Ευρώπης ….

      δηλαδή τις θρησκευτικές κοινότητες , γιατί εκκλησία είναι μία !

    • Δεν υπάρχουν αγαπητέ άλλες εκκλησίες. Η εκκλησία είναι μια. Αγία καθολική Αποστολική ορθόδοξη. Βασισμένη στην Ιερά παράδοση στους Αγίους πατέρες και τις συνόδους και στην Αποστολική διαδοχή. Τα περισσότερα είναι εκ του πονηρού. Τα φλερτ των μεγάλων με άλλες δοξασίες κ δόγματα είναι αν όχι επικίνδυνα, αιρετικά. Στωμεν καλώς. καλή μετάνοια σε όλους μας κ καλό Πάσχα!!

  • Δηλαδή οι παλαιοί εκκλησιαστικοί που δεν έβαζαν μέσα συναυλίες οργάνων ήταν αδαείς.. εμείς οι νέοι, καινοτόμοι, προοδευτικοί μεταπατερικοι.
    Ας ψάξουμε λοιπόν να φτιάξουμε γυναίκες ιέρειες κ έναν καινούριο Θεο, αφου έχουμε την τάση να τα προσαρμοζουμε όλα πλέον, στα βρωμερά μας μέτρα.
    Κυριε άπλωσε την ευλογια σου κ χαρισε μετάνοια κ σύνεση σε μικρούς κ μεγάλους.

  • .. εις Μίαν,Αγίαν , Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν….
    Λέει το Σύμβολον της Πίστεως μας,το ορθόδοξη που το βρηκες;
    Αιρετικούλης;
    Οι Καθολικοί δεν έχουν εκκλησιες;
    Καφετέριες έχουν και συγκεντρωνονται;
    Εμείς Ορθοδοξοι κι εκείνοι Καθολικοι!
    Ο Απόστολος Πέτρος, ο μαθητής του Χριστου, ίδρυσε την Εκκλησία τους!
    Άσε μας βρε άνθρωπε,θα ξεχάσουμε κι αυτά που μάθαμε στην Γ’ Δημοτικου.
    Καλη Ανάσταση λέμε κι όχι καλό Πάσχα.

    • εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα δάσκαλε
      ότι μείνατε ίσως στην Γ δημοτικού.. θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο σχολιαστή. Επίσης να ψάξετε την έννοια του Πάσχα ως πέρασμα, της ανατολικής ορθοδόξου Εκκλησίας.

      • ….Οι Καθολικοί δεν έχουν εκκλησιες;….

        π. Iωάννης Ρωμανίδης , κορυφαίος θεολόγος ,καθηγητής θεολογικής :
        “ Αἱ αἱρέσεις τοῦ Βατικανοῦ παραμένουν”.

    • Βγάζεις σπυράκια την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ;
      Μπερδεύεις τις τσουκνίδες με τα γαρύφαλλα.
      Όσο υπάρχει κόσμος θα γιορτάζουμε την «Κυριακή της Ορθοδοξίας».
      Είναι ο θρίαμβος της αλήθειας. Μιά γιορτή, τα επινίκια της Εκκλησίας, κατὰ των «κεκαυτηριασμένων την συνείδησιν».

  • Εσύ τωρα;γνήσιος ορθόδοξος είσαι ή φό;
    Κατηχητικά υπάρχουν και στο Ισλάμ και πουθενά αλλού στον κόσμο.

    • για ποια δουλειά ρωτας εξαδελφε; πήγαινε στο ισλάμ εσύ να σου δώσουμε κι έναν γαμπρό να κάνεις τη δουλειά σου. Έτσι κι αλλιώς η νέα ταξη αυτά ορίζει. Οικουμενισμός (λατρεια ενος Θεου κομποστα -κατασκευασμενο απο όλες τις θρησκειες κ για ολους) πολυπολιτισμικοτητα, κατάργηση της ταυτότητας κ της παράδοσης του κάθε λαού η έθνους, χειραγωγηση κ ανωμαλία στο full..

  • Οι Αμβροσιοι όλων των θρησκειών είναι επικίνδυνοι.
    Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και οι ορθοδοξοι Αμβροσιοι όλων των θρησκειών καταστρέφουν τον κοσμο.

  • Βρε θεολογημένοι,αθεολόγητοι ,Πάσχα είναι εβραϊκή λέξη και βγαίνει απ το πεσάχ= πέρασμα.
    Και η Ανάσταση του Χριστού είναι πέρασμα απ τον θάνατο στη Ζωή,αλλά, ως ορθοδοξοι ,τονίζουμε τη λεξη Ανάσταση κι όχι Πάσχα.
    Μυαλό στον δάσκαλο θα βαλετε;
    Από τώρα και στο εξής, θα λέτε Ανάσταση κι όχι Πάσχα,ανοίξτε κανένα βιβλίο,έστω και τώρα.
    Καλό Πάσχα γράφουν στην Βαρβάκειο αγορά, πάνω απ τον πασχάλιο αμνό,για τον Αμνο του Θεού,λεμε
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.