Την 2η μέρα του Πάσχα 17/04/2023 στην Άρδασσα Εορδαίας για να αναβιώσει το έθιμο του ‘’Κοτσαγκέλ’’

8 Απριλίου 2023
18:01
Κανένα σχόλιο
Την 2η μέρα του Πάσχα 17/04/2023 στην Άρδασσα αναβιώνει το έθιμο του ‘’Κοτσαγκέλ’’. Από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά και τέλος ραντεβού στην πλατεία μετά τις 17:30 για διασκεδάσουμε παρέα. Ακολουθεί ποντιακό γλέντι ♥️
‘’Ο ένας… δυο, οι δυο τρεις και Ουλ εντάμαν’’. Λίγα λόγια για το έθιμο:
Στον Πόντο την αλησμόνητη πατρίδα, κάθε Κυριακή του Πάσχα, η δημογεροντία του χωριού μαζί με τον ιερέα και τους μουσικούς με τα όργανα, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι να ευχηθούν και να καλέσουν όλους στην πλατεία. Σε κάθε σπίτι έδιναν και έπαιρναν ευχές και δώρα όπως αυγά, τσουρέκια, μεζέδες κλπ. Φεύγοντας από το σπίτι έπαιρναν τουλάχιστον ένα από τα μέλη της οικογένειας, συνήθως τον αρχηγό και επισκέπτονταν το επόμενο σπίτι. Ακολούθως και από εκεί έπαιρναν κάποιον και έτσι, από σπίτι σε σπίτι η πομπή μεγάλωνε και γινόταν μία αλυσίδα χαράς η οποία ξεδιπλωνόταν στην πλατεία σε ένα μεγάλο χορό.
Αργότερα, στην εδώ Άρδασσα όλοι θυμούνται ότι με το κοτσαγκελ γύριζαν τα σπίτια μαζεύοντας συνήθως κότες, παρουσιάζοντας πολλές φορές τους νεόνυμφους. Αξέχαστοι στους μεγαλύτερους παραμένουν, οι χοροί που γίνονταν αυθόρμητα στα αλώνια και τις πλατείες, σε κάθε αργία και γιορτή και συμμετείχαν όλοι. Όπως και αργότερα οι χοροί του Πάσχα που διοργάνωνε ο Ποντιακός Σύλλογος παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα πρώτα χορευτικά του, τους πρώτους «σερατσήδες» του. Προσπαθώντας λοιπόν να κάνουμε τις αναμνήσεις και την παράδοση τρόπο ζωής και πρόταση στους νεότερους, αναβιώνουμε συνθέτοντας όλα αυτά, στο παραδοσιακό μας Πάσχα, στην Άρδασσα, το οποίο ευχόμαστε να μπορούμε να πραγματοποιούμε κάθε χρόνο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.