Οι κάτωθι υπογράφοντες κάτοικοι της κοινότητας Γαλατινής δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση φωτοβολταïκών σταθμών στο χωριό μας.

Δεν θέλουμε να γίνουμε συνεργοί με τη σιωπή μας στην καταστροφή του χωριού μας.

Η Γαλατινή είναι ένας ορεινός οικισμός του Δήμου Βοΐου με πληθυσμό (σύμφωνα με την απογραφή του 2011 της ΕΛΣΤΑΤ) 1795 μόνιμων κατοίκων, ενώ στην απογραφή του 2021 ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 1458 μόνιμους κατοίκους. Κύρια και παραδοσιακή απασχόληση των κατοίκων του οικισμού από καταβολής του είναι η κτηνοτροφία, πράγμα που δηλώνεται με την ονομασία του, και δευτερευόντως, ο κλάδος μεταποίησης της γούνας, ο οποίος όντας σε διεθνή κρίση βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση. Από τη δεκαετία του 1990 προστέθηκε και η εκτροφή γουνοφόρων ζώων (mink) σε κλειστές φάρμες.

Θεωρούμε πως η ανάπτυξη των φωτοβολταïκών σταθμών και η κάλυψη 30.000 στρεμμάτων από το σύνολο των 40.000 που υπάρχουν στο χωριό μας θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην κτηνοτροφία και στην οικονομική ζωή του χωριού μας και θα οδηγήσει ιδιαίτερα τους νέους σε μετανάστευση αναζητώντας εργασία, ενώ ήδη καταγράφεται μεγάλη μείωση του πληθυσμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής.

Οι προτεινόμενες εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταïκών στο Άσκιο περιλαμβάνονται στους βοσκότοπους Γαλατινής – Εράτυρας που συντάχθηκαν το 1983 και εγκρίθηκαν με αποφάσεις του Νομάρχη Κοζάνης. Δεσμεύονται οι πιο παραγωγικές θέσεις και καταστρέφουν ολοσχερώς τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Οι θέσεις που αναπτύσσονται οι φωτοβολταïκοί σταθμοί είναι:

«Τσουκάρι» 16,5 MW, «Μανδριά Καραμούζη» 16 MW,  «Ισιωματάκι 2» 19.9 MW,  «Ισιωματάκι 1» 19.9 MW,  «Ισιώματα 2» 19.9 MW,  «Ισιώματα 1» 19,9 MW, «Καστέλι» 19,9 MW,  «Καστέλι 2» 19,9 MW,  «Καστέλι 1» 19,9 MW,  «Μαντριά Καραμούζη – Καστέλι» 143,6 MW,  «Κουφόπετρα» 27,6 MW, «Τσουκαρι» 32,2 MW,  «Μαντριά» 32,3 MW,  «Κουφόπετρα » 64 MW,  «Τσουκάρι» 16 MW,  «Πάδες» 16 MW,

Για περιβαλλοντική αδειοδότηση σε εξέλιξη, θέση:

«Καρανικόλα και Μεσιά Ράχη» 14,4 MW –  Τοπική Κοινότητα Εράτυρας

«Μέγας Λάκκος Σταφύδας » 39,6 MW – Τοπική Κοινότητα Εράτυρας

«Αγροσκορδο και Τσουκάρι » 19,8  MW – Εράτυρα –  Γαλατινή

«Προφήτης Ηλίας και Γούρνες Κακαβιά» 29,7 MW Τοπική Κοινότητα Εράτυρας

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας, Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Διεύθυνση ΑΠΕ και Ενναλακτικών Καυσίμων.

Μέρος της περιοχής αυτής ανήκει στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR1330002 και ονομασία Όρη Βόρειου Βούρινου και Βέλλια και της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά της Ελλάδας (Σ.Π.Π.Ε) με κωδικό GR051.

Σε όλες τις κορυφές γύρω από την Γαλατινή τοποθετήθηκαν ανεμογεννήτριες με χιλιάδες κυβικά μπετό και χιλιάδες τόνους σίδερο.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΙΝΙΑΤΣΙΚΟΥ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠ’ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 30.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ 1000 ΜW ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠ’ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΓΑΛΑΤΙΝΗ!