Καλαμιά Κοζάνης: ‘Αλλο ένα χωριό φωτοανεμοκατεστραμμένο; (Γράφει η Τάσα Σιόμου)

3 Μαΐου 2023
20:43

ΟΙ γύρω λόφοι που προσέφυγαν οι πρόσφυγες του ΄23, σχεδιάζεται να αποκεφαλιστούν, να τσιμεντωθούν,να στεφθούν από γιγάντιες κατασκευές, να στερέψουν από νερά, πουλιά κι έντομα…

Τα οροπεδινά που ξεπέτρισαν για ν΄αναστήσουν παιδιά και να βοσκήσουν τα ζωντανά τους σχεδιάζεται να σκεπαστούν από «γυαλιά», να καεί η βλάστηση, να εκδιωχτούν τα ζώα, να καεί ο αέρας..

Είναι τα κεδρωτά, το ευρύτερο βιος της Καλαμιάς που θα φωτοανεμοσκεπαστεί σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, για να εξορίσει όσους ακόμα ζωντανεύουν το χωριό, αλλά και την ελπίδα του αγροτικού τομέα παραγωγής.

Ζωσμένοι οι τόποι, λοιπόν, από αλόγιστες, άναρχες εγκαταστάσεις  αφανίζονται, αφού τίποτα καλό δεν προοιωνίζονται για τη φύση και τους ανθρώπους της, τίποτα για την τοπική οικονομία.

Αφανίζονται με μια νέου τύπου ΚΑΤΟΧΗ, νομότυπη μεν, εν αγνοία όμως των τοπικών κοινωνιών, που αγνοούν  τα τερτίπια της γραφειοκρατίας, ξέρουν όμως καλά, το κοινό, το συλλογικό συμφέρον και πώς να το υπερασπίζονται!

Ξέρουν ό,τι  δεν ξέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που λησμόνησε πως είναι για τα μικρά και τα μεγάλα σχεδιάζοντας, προβλέποντας, διεκδικώντας μαχητικά, που ξέχασε πως η διαβούλευση, η κινητοποίηση, σφυρηλατεί πολίτες, δικαιώνει το ρόλο της και εγχυμώνει τη δημοκρατία, που  επέλεξε ως τοπική διακυβέρνηση να σιωπά, να κοιμάται, ή να συναινεί αοράτως σε επίμαχα θέματα…

Εμείς, λοιπόν, οι απλοί πολίτες που πονούμε το δημόσιο χώρο, τον κοινοτικό, γιατί εμείς του δίνουμε πνοή, εμείς που  σεβόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη δικαιοσύνη τους, αντιδρούμε στο στραγγαλισμό του τόπου μας από τα συμφέροντα των ελαχίστων, δίχως να  νιώθουμε  πως είμαστε λίγοι, γιατί η μαγιά πάντα φουσκώνει και γιατί οι λίγοι με επίγνωση και σθένος ποτέ δεν είναι μικροί κι αναποτελεσματικοί.

Εμείς, οι απλοί πολίτες επιλέξαμε να κάνουμε Πρωτομαγιά μέσα στο δικό της αναλλοίωτο πνεύμα αντίστασης, στο χώρο των κεδρωτών της Καλαμιάς, με στόχο:

Τα 900 στρέμματα εγκαταστάσεων που θα την κυκλώσουν να μη γίνουν νεκροταφείο αποβλήτων, αλλά  Ο ΤΑΦΟΣ των συμφερόντων των λίγων κερδοφορούντων παντοιοτρόπως!

                                                                                                                       Τάσα Σιόμου

ΥΓ. Το νου μας, γιατί τ άργανα άρχισαν…

7 σχόλια

  • Στην αποψινη μας συνάντηση με τους κατασκευαστές τους επιβεβαιώσαμε ότι όσα σχέδια δεν παίρνουν υπόψη την ανθρώπινη ζωή είναι καταδικασμένα να μην πραγματοποιηθούν!Υπάρχουν και ναυάγια στην στεριά Σ’ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση!

  • Μελοδραματικοί τόνοι για «φωτοαεροκατεστραμμενα χωριά» και αναφορές στο δραμα των προσφύγων, ακόμη και ….Κατοχή χωριών! Αλλά ποιων χωριών; Αυτών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από 130.000 χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης που μετατράπηκε σε τοπίο σεληνιακό και ρυπογόνα εργοστάσια τηςΔΕΗ. Των χωριών αυτών που ήταν γειτονικά με αλλά 5 που τα κατάπιαν τα λιγνιτωρυχεία, που ο αέρας πάνω απ τα κεφάλια τους είναι μολυσμένος και τόσο άλλων συνεπειών που δεν υπάρχει χώρος για να προχωρήσω……

    • Δηλαδή η λογική σου είναι αφού καταστράφηκαν εκείνα τα χωριά ας καταστρέψουμε και ότι απέμεινε με πράσινο μανδύα? Βλέπεις κάτι πράσινο σε όλο αυτό που γίνεται σε όλη την Ελλάδα??

  • Βρήκαμε νέο εχθρό τώρα, τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Σαν τον Δον Κιχώτη θα τα πολεμήσουμε, για να έχουμε και λόγο ύπαρξης και αντίδρασης: “Ενάντια σε ό,τι κάνουν οι άλλοι. Εμείς κατέχουμε το σωστό! Πίσω ολοταχώς!”

    • Δηλαδή μπροστά θεωρείς να καταστρεφουμε την πατριδα μας για να’χουν οι Γερμανοί οφέλη; Να μας απομυζούν ό,τι εις βάρος μας παράγεται;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.