Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Γαλατινή, το Σάββατο 29/4,  η θεματική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής (Τ.Ε.) Καστοριάς-Βοίου, με θέμα: «Επενδύσεις ΑΠΕ και οι συνέπειες για το λαό, οι Θέσεις του ΚΚΕ»

3 Μαΐου 2023
21:58

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Γαλατινή, το Σάββατο 29/4,  η θεματική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής (Τ.Ε.) Καστοριάς-Βοίου, με θέμα: «Επενδύσεις ΑΠΕ και οι συνέπειες για το λαό, οι Θέσεις του ΚΚΕ». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος οικονομίας της ΚΕ. Παρεμβάσεις έκαναν  ο Μιχάλης Καραμπατζιάς , μέλος της Τ. Ε.  Καστοριάς- Βοίου, δημοτικός σύμβουλος Βοίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα και ο Εγρές Αβραάμ μέλος της Τ. Ε.  Καστοριάς- Βοίου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην ΠΕ Κοζάνης.

Στην ομιλία του, ο Γρηγόρης Λιονής,  ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σε όλη τη χώρα από την Κοζάνη μέχρι την Νότια Λακωνία, από την Αλεξανδρούπολη ως και την Κρήτη προωθείται η πράσινη ανάπτυξη, το φαινόμενο είναι καθολικόκαι θα κλιμακωθεί.

Αν δεν καταλάβουμε το λόγο που γίνονται αυτές οι επενδύσεις δεν θα έχει περιεχόμενο ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε.

Για τις πράσινες μορφές ενέργειας αν ακούγαμε τα ΜΜΕ θα βγάζαμε το συμπέρασμα ότι γίνονται «για το καλό μας», και ότι γίνονται «για την προστασία του περιβάλλοντος». Θα έπρεπε να υπάρχει ένα θετικό αποτύπωμα για το περιβάλλον, όπου όμως κοιτάξουμε έχει αρνητικό αποτύπωμα.

 Είναι υποκρισία να μιλάει κάποιος για πράσινη ανάπτυξη την ώρα που γεμίζει τα βουνά με χιλιάδες  βάσεις, που απαιτούν τόνους μπετόν, που χαράσσονται εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμου και δημιουργούνται γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στα δάση, την ώρα που παραδίνονται βοσκότοποι και άλλα εδάφη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών.

Είναι υποκρισία, αυτοί που μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος, να δίνουν άδειες για την κατασκευή  ξενοδοχείων μέσα στα βουνά και σε δάση, μπροστά σε παραλίες, την ώρα που ετοιμάζουν την εμβληματική για αυτούς επένδυση στο Ελληνικό που θα επηρεάσει γενικότερα  προς το χειρότερο τη μορφολογία και το μικροκλίμα του λεκανοπεδίου καθώς θα συμβάλλει και στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Άρα είναι φυσιολογικό ο καθένας να καταλάβει ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι και τελικά τόσο πράσινη.

Λένε ότι αν δεν μπουν οι ανεμογεννήτριες και τα φ/β οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα εκτοξευτούν, αν συνεχίσουμε την λιγνιτική παραγωγή. Ότι αυτό θα καταστρέψει τον κόσμο. Αν όμως ήταν έτσι, αν θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε όλες τις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες που θα μείωναν τις εκπομπές, ή δεν θα επιλέγαμε για μορφή ενέργειας, όπως την καύση φυσικού αερίου, που σήμερα είναι σπατάλη και που σήμερα προωθείται ως μεταβατικό καύσιμο από την ΕΕ που και με αυτό εκπέμπονται τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κατά την καύση του. Θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα δάση από τις πυρκαγιές, καθώς τα δάση όταν καίγονται εκπέμπουν τόνους διοξειδίου του άνθρακα πολύ περισσότερο από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

Αν νοιάζονταν για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα προωθούσαν την κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, που όχι μόνο αυτό δεν κάνουν, αλλά αντίθετα η ΕΕ έχει εξαιρέσει τα υδροηλεκτρικά από την κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έτσι δεν είναι επιλέξιμα έργα για υλοποίηση.

Δεν θα μπούμε στην συζήτηση ότι για να φτιαχτούν οι φ/β σταθμοί και οι ανεμογεννήτριες προκύπτουν και από αυτήν την διαδικασία εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο στόχος του κεφαλαίου οπότε δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, οπότε  το ερώτημα είναι γιατί γίνονται αυτά τα έργα, αυτές οι επενδύσεις;

Η απάντηση είναι ότι γίνονται αυτές οι επενδύσεις γιατί έχουν συγκεντρωθεί πολλά κεφάλαια που λιμνάζουν, και δεν επενδύονται με ικανοποιητικό ποσοστού κέρδους. Η κρίση υπερσυσσώρευσης του 2006-2015 οδήγησε στο να υλοποιηθεί ταχύτερα ο σχεδιασμός της πράσινης ανάπτυξης. Που λέει: ότι θα κλείσουμε τις βρώμικες βιομηχανικές μονάδες και θα κάνουμε τις πράσινες. Αυτοί οι σχεδιασμοί ξεκίνησαν  από τις ΗΠΑ, και προωθήθηκαν στην κατεύθυνση ότι θα καταστρέψουμε το κεφάλαιο που ρυπαίνει και θα φτιάξουμε καινούριες πράσινες μονάδες- μορφές ενέργειας……….

Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θετική για τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο δεν προσφέρει φθηνό ρεύμα αλλά αντίθετα πανάκριβο. Ακούμε 30 χρόνια ότι θα πέσει η τιμή λόγω της πράσινης ανάπτυξης αλλά ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Εν τέλει είμαστε ενεργειακά φτωχοί, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ενώ κλείνοντας ανέφερε:

«Δεν είναι μονόδρομος η υλοποίηση της πράσινης ανάπτυξης, η καταστροφή της τοπικής οικονομίας και η άναρχη ερημοποίηση της υπαίθρου, το ξερίζωμα των κτηνοτρόφων και αγροτών από τα χωριά τους, η ενεργειακή φτώχεια και οι χαμηλοί μισθοί.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των κατοίκων που οργανώνονται και παλεύουν απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και οδηγούν στο κεφάλαιο να κερδίζει και το λαό να εξορίζεται από τον τόπο του και να καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια.

Το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο σε καμία μορφή ενέργειας αλλά έχει σημασία για ποιανού όφελος αξιοποιούνται και σχεδιάζονται σήμερα τα ενεργειακά έργα, με κριτήριο τα κέρδη η τις λαϊκές ανάγκες;

Ότι έχει σημασία αυτοί που σήμερα πλήττονται να στηρίξουν το ΚΚΕ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, γιατί θα μπει απέναντι στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Ότι μόνο το ΚΚΕ θα είναι απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές».

Στην τοποθέτηση του ο Μιχάλης Καραμπατζιάς , ανέφερε:

«Η περίπτωση της Γαλατινής είναι από τις πιο κραυγαλέες πανελλαδικά περιπτώσεις που τα έργα ΑΠΕ οδηγούν στην καταστροφή εκατοντάδες ανθρώπους και τις οικογένειες τους που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Σήμερα οι επενδύσεις των έργων αυτών που δρομολογούνται καταπατούν ακόμα και περιοχές Natura.

Ως ΚΚΕ είχαμε συμβολή και με την πολιτική μας δράση αλλά και με την επερώτηση που καταθέσαμε στην Βουλή, στο να αποκαλυφθεί το μέγεθος των επενδύσεων που σχεδιάζονται, και το τι συνέπειες θα έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί για το λαό της περιοχής του Βοίου.

Οι κομμουνιστές συμβάλαμε στην ανάπτυξη αγώνων διαχρονικά στην περιοχή απέναντι στους σχεδιασμούς το κεφαλαίου, που είχαν στο στόχαστρο, για να βγάλουν κέρδη μονοπωλιακοί όμιλοι, το Σινιάτσικο, το Μπούρινο, χιλιάδες στρέμματα (βοσκότοποι κλπ) για εγκατάσταση των Φ/Β. Σε αυτά τα σχέδια οι μονοπωλιακοί όμιλοι είχαν στο πλευρό τους διαχρονικά τις  πλειοψηφίες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση στάθηκε απέναντι και κινητοποίησε το λαό της περιοχής μας για να μην περάσει αυτή η καταστροφή.

Για να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους, το τυράκι στην φάκα ήταν τα αντισταθμιστικά , που δήθεν θα δίνονταν, που 30 χρόνια δεν δόθηκε «δεκάρα τσακιστή» για το λαό μας.

 Οι επιτροπές αγώνα, που έχουν συγκροτηθεί και στη Σιάτιστα και στη Γαλατινή και συσπειρώνουν μαζικούς φορείς, έχουν μπει μπροστά και αποφασιστικά παλεύουν για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των εταιριών στην περιοχή μας. Οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει σήμερα έχουν οδηγήσει και αναγκάσει τα δημοτικά συμβούλια  σε Κοζάνη και Γρεβενά να αναδιπλωθούν σε σχέση με την θετική γνωμοδότηση, που είχαν για διάφορα έργα ΑΠΕ, που δρομολογούνται να γίνουν.

Οι ενεργειακές κοινότητες που προωθούν κάποιοι, και από τα αστικά κόμματα, στην περιοχή έχουν ως μόνο σκοπό να σπείρουν αυταπάτες στο λαό μας ότι μπορεί από την πράσινη ανάπτυξη να ωφεληθούμε το ίδιο, και οι μονοπωλιακοί όμιλοι και ο λαός».

Στην τοποθέτηση του ο Εγρές Αβραάμ ,περιέγραψε ότι οι συνέπειες για τους δεκάδες κτηνοτρόφους της Γαλατινής, και των άλλων χωριών της περιοχής του Ασκίου είναι ήδη τραγικές λόγω της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Σινιάτσικο. Με τις επενδύσεις των φ/β σταθμών θα είναι το τελικό χτύπημα που θα δοθεί σε δεκάδες κτηνοτρόφους της περιοχής. Έτσι οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το τεράστιο κόστος παραγωγής αλλά και την πράσινη ανάπτυξη, που τελικά θα τους διώξει από τον τόπο τους.

Αποτελεί τραγική ειρωνεία υπάρχουν τόσο πολλά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή του Βοίου και ένα τεράστιο πρόβλημα για τους αγροτοκτηνοτρόφους να είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος στον  πρωτογενή τομέα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα  μόνο μεγαλύτερα προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν από την πράσινη ανάπτυξη.

Τέλος κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ στις εκλογές, που δίνει δύναμη και προοπτική στους αγώνες σήμερα.

3-5-2023

Από το Γραφείο Τύπου

της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

 

2 σχόλια

  • Αυτό μόνο το ΚΚΕ μπορούσα να το καταφέρει..!
    Να πάρει το δήμο Βοΐου από το νομό Κοζανης και να τον παει στο Νομό Καστοριάς.!!!!!

  • Στο ΚΚΕ Ακολουθούν το έτερο δόγμα-το θρησκευτικό , που μπορεί να έχει το δήμο Εορδαιας στη Μητρόπολη Φλώρινας ενώ η Εορδαια ανήκει στο Νομό Κοζανης..!
    Έτσι ακριβώς συμβαίνει με το παράδοξο να ανήκει το Βοιο στην Κ Ο Καστοριάς ενώ ανήκει στο νομό Κοζανης..!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.