Ανάμεσα στους μετρ των κόμικς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

5 Μαΐου 2023
23:12
Κανένα σχόλιο

Tο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων συμμετέχει για τρίτη φορά στο φημισμένο ¨ComicCon”.

Στο Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con vol. 7» όπου θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo, θα βρίσκεται από σήμερα έως και την Κυριακή η ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το “TheComicCon” συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αυτών που λατρεύουν της 9η Τέχνη, των κόμικς περιοδικών, ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, anime, video games, είδη ένδυσης και role playing παιχνίδια. Οι καλεσμένοι του πραγματοποιούν διαδραστικά workshops, μιλούν με τον κόσμο, υπογράφουν τα έργα τους και σχεδιάζουν για τους φαν του είδους.

Η ομάδα των φοιτητών και φοιτητριών που θα συμμετέχει φέτος στο Comic con, αποτελείται από τους Βασίλη Καλαμαράκη, Κωνσταντίνα Κέφου, Παναγιώτα Λίγκα, Αθηνά Τζιαρού, Παύλο Καρυπίδη, Νίκο Μπατσιούδη, Βασίλη Κυράτση, Λάζαρο Φιρτικιάδη και Πρόδρομο Μηνάογλου. Το εργαστήριο CODE+ μέσα από την εκπαιδευτική και ερευνητική του δράση, ενσωματώνει όλες τις νέες διαδικασίες και τεχνολογίες που εκφράζουν τη σύγχρονη προσέγγιση στο χώρο του design. Υπολογιστικός σχεδιασμός (Computational Design), τρισδιάστατη εκτύπωση προϊόντων (3D Printing), τρισδιάστατη σάρωση αντικείμενων (3D Scanning), 2D/3D animation, τεχνικές πρωτοτυποποίησης (prototyping/modelmaking) και διαδικασίες design thinking, είναι μερικά από τα πεδία έρευνας και εφαρμογής που αποσκοπούν στην εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και στη διασύνδεση αυτής με τον ευρύτερο χώρο του design.

Οι συμμετέχοντες μιλώντας στον «Χ» και για τις προηγούμενες εμπειρίες τους αλλά και τη φετινή προετοιμασία, ανέφεραν μεταξύ άλλων πως χρησιμοποίησαν 3D printer, πολλά σχεδιαστικά προγράμματα και απέκτησαν γνώσεις ξυλογλυπτικής για να βγει ένα ολοκληρωμένο project. Δημιούργησαν τις δικές τους προσωπικές κάρτες αλλά και προωθητικό υλικό.

Όσον αφορά στα 3D έργα, μετά την μελέτη και τη σχεδίαση στον υπολογιστή, ακολουθεί η εκτύπωση, η οποία είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Υπήρχαν κομμάτια που χρειάστηκαν πάνω από 24 ώρες για να εκτυπωθούν. Στη συνέχεια ακολουθεί μια διαδικασία λείανσης και έπειτα βαφής. Ασχολούνται συστηματικά με το project εδώ και ένα μήνα. «Τα σχέδια είχαν δημιουργηθεί από πριν και έτσι καταφέραμε να το φέρουμε σε πέρας μέσα σε ένα μήνα» ανέφερε ο Βασίλης Καλαμαράκης.

«Μπαίνοντας στο εργαστήριο ξανά από Σεπτέμβρη κάναμε μια συζήτηση για το φετινό Comic Con και πως θα το πλαισιώσουμε. Υπήρχε μια γενική οργάνωση και μια γενική αίσθηση. Έτσι καταφέραμε μέσα σε ένα μήνα να εξελίξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές που είχαμε ορίσει» σημείωσε η Αθηνά Τζιαρού.

Αφού βγήκαν τα βασικά σχέδια ο καθένας ανέλαβε το δικό του κομμάτι, ώστε να βγουν όλα γρήγορα λόγω περιορισμένου χρόνου. Η Παναγιώτα και η Κωνσταντίνα έκαναν τα σχέδια, ο Βασίλης ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό και τη δημιουργία σχεδίων 3D, η Αθηνά με την ξυλογλυπτική και ο Παύλος με τον Νίκο είχαν υποστηρικτικό χαρακτήρα στη δημιουργία των μακετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του project είχαν τη βοήθεια και την επίβλεψη των υποψήφιων διδακτόρων Λάζαρου Φιρτικιάδη και Πρόδρομου Μηνάογλου και του υπεύθυνου καθηγητή Παναγιώτη Κυράτση.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η ομάδα συμμετέχει στο Comic Con, η πρώτη συμμετοχή ήταν το 2019 και η δεύτερη το 2022. «Είναι πάρα πολύ ωραία εμπειρία και τώρα που ξέρουμε πως να πάμε, τι να κάνουμε και πως να το προσεγγίσουμε, το δουλέψαμε ακόμα περισσότερο και πιο οργανωμένα. Πάμε πιο προετοιμασμένοι και πιο ενθουσιώδεις σε σχέση με τη προηγούμενη φορά. Έχουμε δουλέψει περισσότερο και έχουμε βγάλει πιο ποιοτική και ποσοτική δουλειά συγκριτικά με τη προηγούμενη φορά» τονίζει η Αθηνά. Η ίδια ασχολήθηκε με τα έργα της ξυλογλυπτικής, μη έχοντας προηγούμενη εμπειρία. «Πέρυσι το καλοκαίρι ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τη ξυλογλυπτική και μετά από πολύ κόπο και πολλές προσπάθειες, μπορώ να πω πως βγάζω κάποια καλά ξυλόγλυπτα». Τα έργα της χρειάστηκαν πάνω από 75 ώρες για να ολοκληρωθούν. «Όλα έγιναν και στο πλαίσιο του να μάθουμε, να μάθουμε πως λειτουργεί ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, να κάνουμε πιο επαγγελματικά σχέδια, πιο επαγγελματική δουλειά. Από εκεί και πέρα να γίνει και το εργαστήριό μας γνωστό οι δυνατότητες που έχει» προσθέτει.

Μόνο καμάρι για τους φοιτητές του έχει ο Καθηγητής Παναγιώτης Κυράτσης: «Για δεύτερη χρονιά αυτή η ομάδα κερδίζει ακόμα περισσότερες εμπειρίες. Θα έλεγα ότι γίνονται περισσότερο επαγγελματίες πλέον και όχι ότι απλά πηγαίνουν σε μια έκθεση. Πηγαίνουν για να αναδείξουν την δουλειά τους, άρα είναι μικροί εκκολαπτόμενοι επαγγελματίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.