Τίνα Κουζιάκη: “Ο λαός της περιοχής να πάρει θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ”

7 Μαΐου 2023
19:05

Παρατίθεται άρθρο της  Τίνας Κουζιάκη, μέλους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιας βουλευτού Κοζάνης, που δημοσιεύτηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  του Σαββατοκύριακου 6-7 Μάη 2023.

“Ο λαός της περιοχής να πάρει θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ

Αν κάτι αναδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις με τη στάση των αστικών κομμάτων και των εκλεγμένων τους στην Τοπική Διοίκηση, είναι ότι η υποκρισία περισσεύει, ειδικά τώρα στην προεκλογική περίοδο. Μπροστά στις συνέπειες που άρχισαν να εκδηλώνονται από την εκτεταμένη και άναρχη τοποθέτηση ΑΠΕ, και στην αντίδραση εργαζομένων και λαού, προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΑΡΑ25 κρύβουν τη συμφωνία τους στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης», και υποκριτικά εμφανίζονται «αλληλέγγυοι» στον αγώνα των κατοίκων. Στήριξαν την πολιτική που αφαιρούσε τον χαρακτήρα των αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων, μετατρέποντάς τα σε γνωμοδοτικά, με στόχο να φύγουν από μπροστά τους τα όποια εμπόδια για τις επενδύσεις τους.

Υποκριτικά «χτυπήματα στην πλάτη» στην Τοπική Διοίκηση και στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Σε Δημοτικά Συμβούλια όπου κυριαρχούν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το προηγούμενο διάστημα αποφάσιζαν και ψήφιζαν θετικά στο να δημοπρατηθούν δημοτικές εκτάσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, σήμερα, αφού έχουν ολοκληρώσει τη μοιρασιά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που στηρίζουν προχωράνε στις επενδύσεις τους, αλλάζουν στάση και γνωμοδοτούν αρνητικά. Προσπαθούν να πιάσουν «με ένα σμπάρο δυο τρυγώνια», καθώς βάζουν εμπόδια σε ανταγωνιστικά επενδυτικά σχέδια αλλά με την «ευκαιρία» πλασάρουν και ένα φιλολαϊκό προφίλ. Παράλληλα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε δημοτικές παρατάξεις στο ζήτημα αυτό, με σκοπό να αποποιηθούν ορισμένοι το πολιτικό κόστος στήριξης των καταστροφικών σχεδίων, προετοιμαζόμενοι για τις επόμενες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής, αντιδήμαρχος, ενώ εισηγούνταν θετική γνωμοδότηση για φωτοβολταϊκό πάρκο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η παρουσία κατοίκων της κοινότητας που πλήττονταν από το φωτοβολταϊκό …άλλαξε την εισήγησή του σε αρνητική. Σε άλλη περίπτωση απέφυγαν να συμμετάσχουν έγκαιρα στη διαβούλευση ώστε να γνωμοδοτήσουν για φωτοβολταϊκό πάρκο.

Παράλληλα, χωρίς ντροπή, βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, στελέχη κομμάτων, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δεν χάνουν κινητοποίηση του λαού ενάντια στις ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ΑΠΕ, για τις απαραίτητες προεκλογικές φωτογραφίες. Αυτοί που τα κόμματά τους στην Ευρωβουλή στήριξαν την Οδηγία που μετατρέπει βουνά, δάση, λαγκάδια σε μια μεγάλη «Ειδική Οικονομική Ζώνη», που στον βωμό του «εθνικού συμφέροντος» μετατρέπουν τις κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ σε «ιδιώνυμο» αδίκημα, εμφανίζονται στις κινητοποιήσεις να χτυπάνε υποκριτικά την πλάτη στον λαό. Αντίστοιχα υποκριτική είναι και η παρουσία των εκπροσώπων του Γ. Βαρουφάκη, που και στο προεκλογικό του πρόγραμμα βγαίνει περήφανος ως «σημαιοφόρος» της «πράσινης ανάπτυξης» και του σταματήματος «κάθε εξόρυξης».

Εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, στελέχη κομμάτων, εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές, με την ανακοίνωση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης έσπευσαν με τις προτάσεις τους, με τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και επιτροπάτα για το πώς θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, με στόχο την προώθηση συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων και τον περιορισμό των λαϊκών αντιδράσεων. Οι κυβερνητικοί αναδείκνυαν τα οφέλη από τα ανταποδοτικά που μπορεί να κερδίσει ο λαός της περιοχής από την καταστροφή του τόπου του, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι το αφήγημα της «ενεργειακής δημοκρατίας» και τις ενεργειακές κοινότητες, που τις παρουσίαζαν ως «λύση» για να βγουν τάχα κερδισμένοι και ο λαός και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αστικά κόμματα και οι εκλεγμένοι τους στην Τοπική Διοίκηση, οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές, πέρα από το αν και πού θα στηθεί ένα φωτοβολταϊκό ή ένα αιολικό πάρκο, όλοι τους, ανεξαρτήτως χρώματος, δεν έχουν πει κουβέντα για το εργασιακό Ελντοράντο που έχει στηθεί κάτω από την περιβόητη «πράσινη μετάβαση». Μισθοί στα όρια της εξαθλίωσης, χωρίς ΣΣΕ, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς κ.λπ. Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι μπορεί να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιο επενδυτικό σχέδιο θα προκριθεί, όμως για τα δικαιώματα των εργαζομένων συμφωνούν ότι πρέπει να σμπαραλιαστούν, για να έχουν την απαραίτητη κερδοφορία οι επενδυτές που στηρίζουν.

Με ενισχυμένο ΚΚΕ θα δυναμώσει ο αγώνας κόντρα στα «πράσινα» αρπακτικά και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ

Οι προεκλογικές τους μεταμορφώσεις δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής πρέπει να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα τους από τη στάση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης. Να μην παρασυρθούν από τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν για τις συνέπειες της πολιτικής που στήριξαν και στηρίζουν ποικιλοτρόπως, να τους καταδικάσουν ως συνένοχους.

Να πάρουν θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ βρέθηκε και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των κατοίκων που οργανώνονται και παλεύουν απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τον λαό να εξορίζεται από τον τόπο του και να καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια.

Γι’ αυτό πρέπει να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ. Να δυναμώσει ο αγώνας για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού, με την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια. Να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων, κόντρα στα σχέδια των «πράσινων» αρπακτικών, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ”.

7/5/2023

Από το Γραφείο Τύπου

 της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.