Η ιδιοκτησία της εξουσίας (του Βασίλη Μαρκόπουλου)

10 Μαΐου 2023
01:17

  Για να εξηγούμαστε : Όταν μιλάμε για εξουσία , μιλάμε για την κυβερνητική εξουσία , γιατί την πραγματική εξουσία ασκούν οι ολίγοι οικονομικοί παράγοντες που λυμαίνονται τον πλούτο της Χώρας μετα το τέλος του εμφυλίου πολέμου και εφ εξής. Αυτοί καρπώθηκαν το σχέδιο Μάρσαλ , μετέπειτα επέβαλαν την πολιτική που τους βόλευε μετα τη μεταπολίτευση και στα χρόνια της δικτατορίας. Σήμερα εκτός από τον πλούτο ελέγχουν και την ενημέρωση , προβάλλουν τους αρεστούς τους πολιτικούς και πνίγουν ή διαστρεβλώνουν τις απόψεις των όσων δεν τους βολεύει. Η καρδιά της Κυβέρνησης χτυπάει στο ΣΚΑΙ και οι υπουργοί είναι καθημερνοί επισκέπτες του , συχνάζοντας στους διαδρόμους του από τα ξημερώματα.

   Η οικονομική εξουσία ταυτίζεται διαχρονικά με τον ξένο παράγοντα , άλλοτε Αγγλικό που επέβαλε τον εμφύλιο  , άλλοτε Ευρωπαϊκό μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης κι άλλοτε μέσω Αμερικής που συνέχισε τον εμφύλιο. Με τα  πλοκάμια του το ΝΑΤΟ σφιχταγκαλιάζει το μέλλον της Χώρας και τη στερεί από το οξυγόνο της ανεξάρτητης   εξωτερικής πολιτικής και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

  Δέκα οικογένειες στη Χώρα ελέγχουν τον πλούτο της και επιβάλλουν τις Κυβερνήσεις που τους βολεύει ή υπονομεύουν αυτές που δεν τους βολεύουν και χρησιμοποιούν το πολιτικό προσωπικό που είναι πρόθυμο να τους εξυπηρετήσει. Το ζήσαμε στα χρόνια των μνημονίων. Φυσικά το κόμμα της ΝΔ ή της ΕΡΕ παλιότερα πάντα ήταν και είναι πρόθυμο να τους εξυπηρετήσει στους στόχους τους και πάντα αρνητικό ήταν  σε ό,τι προοδευτικό σηματοδοτούσε το μέλλον της χώρας για κοινωνική πρόοδο και κοινωνική απελευθέρωση , τα δε κοκορέματα  για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τον αυτόκλητο ‘’ Εθνάρχη ‘’ απλά μας ενέταξε σε ένα ‘’Μαντρί ‘’ που είναι αδύνατο να βγούμε ποτέ , αυτό εξ άλλου επεδίωκε η Αστική Τάξη της Χώρας.

    Είναι λυπηρό ότι στο 2023 η Χώρα δεν έχει αποκτήσει ένα στοιχειώδη Αστικό εκσυγχρονισμό για να λειτουργεί σαν ένα σύγχρονο Κράτος , όπως παλιότερα είχε δηλώσει ένα από τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς. Αρνητικός πρωτοστάτης σε κάθε προοδευτικό που φέρει την κοινωνία ένα βήμα μπροστά η Ν.Δ και τα πέριξ αυτής ακροδεξιά μορφώματα. Η αξιοκρατία είναι το μόνιμο θύμα του ρουσφετιού και η αναξιοκρατία ο κανόνας στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Οι υποσχέσεις για μια νέα αυτοδύναμη  τετραετία που επιδιώκει μοιάζει με ακάλυπτη επιταγή.

 Είναι λυπηρό να θεωρεί ένα κόμμα την εξουσία ιδιοκτησία της, την Πατρίδα συνώνυμό της και να καπηλεύεται το Εθνικό μας σύμβολο στις κομματικές της εκδηλώσεις. Η εξουσία κατά πώς αναφέρει το Σύνταγμα ανήκει στο Λαό της και ασκείται εν ονόματι του Λαού. Θα χαθεί η Χώρα αν η ΝΔ δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κι ο Μητσοτάκης Πρωθυπουργός  ; ή αν σχηματισθεί Κυβέρνηση συνεργασίας από τα Προοδευτικά Κόμματα ;

 Απεναντίας μια Κυβέρνηση συνεργασίας με βάση ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση θα είναι πιο σταθερή και θα μπορεί να ασκήσει ουσιώδη πολιτική , την οποία στην πορεία θα μπορεί να διευρύνει. Χώρες  όπως η Ισπανία είναι το κλασικό παράδειγμα , παρόλο που  πέρασε χρόνια με το φασισμό του Φράνκο και με αυτοδύναμες Κυβερνήσεις του Δεξιού Κόμματος.

  Η ελπίδα για κοινωνική πρόοδο και αλλαγή ποτέ δεν πεθαίνει , η 21η Μαϊου μπορεί να είναι η αρχή με το μέλλον να ανήκει στο Λαό της και μόνο , οι ψευδεπίγραφοι ιδιοκτήτες θα μείνουν με την αυταπάτη και μόνο και η θέση τους είναι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας..

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.