Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της περιοχής αναφορικά με την πρόθεση δημιουργίας Κέντρου Επαγγελματικής Αριστείας (CoVE) Δίκαιης Μετάβασης, στη Δυτική Μακεδονία

12 Μαΐου 2023
16:22
Κανένα σχόλιο

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 08/05/2023 στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, του κτηρίου Διοίκησης, στην νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης, η πρώτη συνάντηση αναφορικά με την πρόθεση δημιουργίας Κέντρου Επαγγελματικής Αριστείας (CoVE) Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία.

Η συνάντηση προέκυψε κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή Θεόδωρου Θεοδουλίδη και του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Προέδρου του ΚΕΔΙΒΙΜ, καθηγητή Γεώργιου Ιορδανίδη και με αφορμή το έργο SEED (Erasmus+), που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με επιστημονικά υπεύθυνη και επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Αθηνά Κρέστου.

Στην εν λόγω συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιχειρήσεων και φορέων λήψης αποφάσεων από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια αυτής, επιβεβαιώθηκε η σημασία δημιουργίας ενός CoVE Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία αποτελούν συνεχώς εξελισσόμενα οικοσυστήματα δεξιοτήτων για ευέλικτη επαγγελματική κατάρτιση που μπορούν να προβλέπουν τις ανάγκες που θα προκύψουν σε κάθε επάγγελμα και να προτείνουν αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης.

Ειδικά στη  περιοχή της Δ. Μακεδονίας, η δημιουργία ενός CoVE μπορεί να συμβάλλει στην οικονομικά και κοινωνικά Δίκαιη Μετάβαση δημιουργώντας νέες, αλλά και προστιθέμενες αξίες σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς με καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, σε στενή συνεργασία με επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προωθώντας  την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε στους παρισταμένους η δομή, λειτουργία και ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου και υπογραμμίστηκε η ανάγκη επανεκπαίδευσης των εκπαιδευτών σε διαρκώς εξελισσόμενες δεξιότητες (πράσινες και ψηφιακές).

      Έπειτα από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, υπήρξε σύμπνοια των παρισταμένων για την δημιουργία CoVE Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, κατατέθηκαν προτάσεις για την δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και τέλος η πρόθεση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και φορέων επαγγελματικής εκπαίδευσης, για την χάραξη των επόμενων βημάτων.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.