Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο ∆ιεθνές Συνέδριο «Κλιµατική Αλλαγή και Νέες Τεχνολογίες»

15 Μαΐου 2023
14:59

 

Ο Δήμος Κοζάνης συμμετείχε στο 1ο ∆ιεθνές Συνέδριο µε τίτλο «Κλιµατική Αλλαγή και Νέες Τεχνολογίες», που διεξήχθη στην Καλαμάτα, στις 12 Μαΐου 2023. Το συνέδριο διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία µε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την Ένωση Ελλήνων  Φυσικών.

Οι ομιλητές του συνεδρίου προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα φορέων, µεταξύ αυτών δήμοι,  πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν θεματικές, όπως η Ευρωπαϊκή Αποστολή “100 Κλιµατικά Ουδέτερες & Έξυπνες Πόλεις έως το 2030”, στην οποία ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας συμμετείχε ως ομιλητής.

Ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει ο Δήμος Κοζάνης για το 2030, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία συνέδεσαν την ανάπτυξή τους με το λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα. Η παραγωγή εισοδήματος κατά 40% βασιζόταν στην ενεργειακή δραστηριότητα, είναι λοιπόν  τεράστια η πρόκληση να ξεφύγουμε από αυτό.   Γι’ αυτό το λόγο, το μεγάλο στοίχημα για το Δήμο Κοζάνης είναι η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο.

Ήταν αυτονόητο για εμάς, ότι θα συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις  100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030.  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και κλιματική ουδετερότητα είναι το μέλλον. Αυτά θα είναι τα κυρίαρχα ζητήματα παγκόσμια, ευρωπαϊκά, και σε ελληνικό επίπεδο, τα επόμενα χρόνια.

Η πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 6 ελληνικές αλλά και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στην Αποστολή των Πόλεων, είναι πολύ μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε ότι στόχος είναι η κλιματική ουδετερότητα να επιτευχθεί μέχρι το 2030, δηλαδή 20 χρόνια πιο νωρίς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συνεπώς, η  προσπάθεια των έξι πόλεων είναι ελληνική προσπάθεια και η ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, πρέπει να το αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο. Να βοηθήσει δηλαδή και να στηρίξει τις ελληνικές πόλεις, καθώς αυτές οι έξι θα αποτελέσουν τη «βιτρίνα»  της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη και τα Τρίκαλα, είναι οι έξι ελληνικές που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των Πόλεων, ώστε να γίνουν Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες μέχρι το 2030.

 

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.