kozan.gr: Kατάμεστη η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη στην κεντρική ομιλία του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Δακή (Βίντεο & Φωτογραφίες)

15 Μαΐου 2023
20:25

Kατάμεστη η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη στην κεντρική ομιλία του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Δακή

   Ομιλία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΚΗ

                     στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού

                         της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.

15 Μαϊου 2023

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς που είστε σήμερα εδώ.

Βλέπω ανάμεσά μας αγαπητούς συναδέλφους και συνεργάτες στην πολυετή αυτοδιοικητική μου πορεία.

Βλέπω φίλους και φίλες, βλέπω ανθρώπους που είχα τη χαρά να γνωρίσω αυτές τις δεκαετίες που ασχολούμαι με τα κοινά.

Από την πρώτη μέρα που είχα την ευθύνη θέσης διοίκησης, ο στόχος μου ήταν να προχωράμε πάντα ένα βήμα μπροστά.

Μετά από τόσα χρόνια και χάρη στην δική σας εμπιστοσύνη κάναμε πολλά βήματα προς τα εμπρός και σας καλώ να κάνουμε ακόμα περισσότερα αυτή τη φορά από ένα εξίσου σημαντικό μετερίζι, αυτό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας της ΠΕ Κοζάνης.

Κατά την Αριστοτελική ρήση «Ωσπερ σώμα στερηθέν ψυχής πίπτει, ούτω καί πόλις, μή όντων νόμων, καταλύεται» δηλαδή «όπως το σώμα, όταν στερηθεί την ψυχή πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται».

Και όχι άδικα, γιατί μια ευνομούμενη χώρα, μια ευνομούμενη πολιτεία, έχει στην πρώτη θέση όχι την εξουσία αλλά τους πολίτες.

Έχει στην πρώτη θέση όλες και όλους εσάς που είστε και θα είστε οι πρωταγωνιστές μιας δημοκρατικής κοινωνίας με όρους ήθους και αξιοπρέπειας.

Οι συμπολίτες μας χρειάζονται και αξίζουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μια εκπροσώπηση με σταθερές θέσεις, υπευθυνότητα, έντιμη στάση και αντάξια του τόπου μας. Δεσμεύομαι ενώπιον σας ότι αυτή την εκπροσώπηση θα έχετε στη Βουλή τιμώντας με με την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας την 21η Μαΐου.

Βουλευτής σημαίνει να μιλάς εκ μέρους των πολιτών, να έχεις πάντα στο μυαλό σου το όφελος των ανθρώπων που ζεις και συναντάς καθημερινά, να θέτεις ως προτεραιότητα την πατρίδα και το συμφέρον του τόπου που υπηρετείς και σε εμπιστεύεται, να βγαίνεις μπροστά και να ζητάς, να διεκδικείς, να λύνεις προβλήματα που χρονίζουν.

Βουλευτής σημαίνει να είμαι όλοι εσείς και όχι ένα κυνήγι καρέκλας εξουσίας, ιδιοτέλειας και διαπλοκής.

«Το θείον και οι νόμοι, ευ μεν αγόντων, εισίν ωφέλιμοι, κακώς δε αγόντων ουδέν ωφελούσιν» δηλαδή «Όταν η θρησκεία και οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά είναι ωφέλιμοι, αλλά όταν εφαρμόζονται λάθος δεν έχουν καμιά ωφέλεια» έλεγε ο Σόλων και αυτό είναι ένα από τα προτάγματα μας.

Η  ΠΕ Κοζάνης τις τελευταίες δεκαετίες πρωταγωνίστησε στην ενεργειακή οικονομία της Ελλάδας, με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, τον φυσικού πλούτου που διέθετε το υπέδαφός μας, καθώς και το υδάτινο δυναμικό μας.

Οι εποχές όμως αλλάζουν και προχωράμε μπροστά.

Αναμφισβήτητα πρέπει να βαδίσουμε σε ένα πράσινο μέλλον, σε μια πράσινη μετάβαση με ίσους όρους για την κοινωνία και να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή.

Η επόμενη μέρα για την περιοχή μας σχετίζεται με το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον της απανθρακοποίησης που αναδιατάσσει πλήρως τη μέχρι σήμερα κοινωνική και οικονομική μας λειτουργία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μ’ έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαθέτει στα πλαίσια της απανθρακοποίησης σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να δώσουν ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Στα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας έχει άμεση προτεραιότητα επιλογής και χρηματοδότησης η ΠΕ Κοζάνης.

Οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου είναι 18,2 δις ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δις ευρώ δάνεια με προνομιακό επιτόκιο μισό τοις εκατό(0,5%).

Η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση, η υγεία, η παιδεία και οι ιδιωτικοποιήσεις με τη διάσταση της μόχλευσης επενδύσεων αποτελούν τομείς που μπορούν να δώσουν χειροπιαστά αποτελέσματα στις ανάγκες και στον σχεδιασμό της κοινωνίας μας.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο Ταμείο με τη στενή συνεργασία Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης είναι:

 • οδικά έργα, όπως το τμήμα Πτολεμαΐδα – Φλώρινα, το τμήμα Τριγωνικό – Νότιος Δακτύλιος Κοζάνης – Κόμβος Κοίλων, ο παραλίμνιος δρόμος της λίμνης Πολυφύτου
 • έργα τουριστικής ανάπτυξης, όπως ο πρώην οικισμός της ΔΕΗ στα Ίμερα, που ανήκει από το 2008 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και για τον οποίο υπάρχουν έτοιμες μελέτες αξιοποίησης
 • η δημιουργία και ανάπτυξη κέντρου ψηφιακών δομών για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data) στα πλαίσια του κυβερνοχώρου
 • η δημιουργία και ανάπτυξη δομών Τεχνητής Νοημοσύνης, Νευροεπιστημών, Βιοπληροφορικής και Βιοτεχνολογίας, που μπορούν να μας φέρουν στη διεθνή επιστημονική πρωτοπορία.

Η δημιουργία εμβληματικών έργων, όπως αυτά που μόλις προανέφερα, είναι στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μου πρότασης.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος διαθέτει για τη Δυτική Μακεδονία 1,5 δις ευρώ για επενδύσεις. Είμαστε η μόνη Περιφέρεια  για την οποία υπάρχουν αφορολόγητες χρηματοδοτήσεις ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων μικρών, μεσαίων και μεγάλων, της τάξεως 70%, 60% και 50% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ισχυρά κίνητρα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας.

Το στοίχημα για την κοινωνία μας είναι να ενεργοποιήσουμε  τις διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και να φέρουμε νέα έργα και ανάπτυξη στον  τόπο μας.

Κομβικό ρόλο για την προσέλκυση επενδύσεων έχει η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με το Πλατύ Ημαθίας ώστε η περιοχή μας να αποκτήσει πρόσβαση στα λιμάνια της πατρίδας μας και στις αγορές του εξωτερικού. Επιβεβλημένη είναι και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Κοζάνης και η καθημερινή διασύνδεσή του πρωτίστως με την Αθήνα, καθώς και με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Βασική, διεκδίκηση για την αειφορία της κοινωνίας μας αποτελεί η αποκατάσταση και αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων των λιγνιτικών πεδίων, που μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην απασχόληση και στην οικονομική ισορροπία του τόπου μας.

Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, τη γνώση και την εμπειρία μου, ώστε να υπάρξει το καλύτερο θετικό αποτέλεσμα στην δυνατότητα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων για την περιοχή μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Όλες αυτές οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και δημιουργούν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, που τόσο πολύ πονάει η περιοχή μας. Είμαι αποφασισμένος να σταματήσουμε την αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού, και ιδιαίτερα των νέων μας, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να ενταχθεί σε ειδικό αναπτυξιακό χωρικό σχέδιο για τη μεταλιγνιτική περίοδο, στα πλαίσια του ειδικού χωροταξικού θεσμικού πλαισίου που υφίσταται από το 2008, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ζωτικά συμφέροντα της κοινωνίας μας.

Ο φυσικός πόρος του υδάτινου δυναμικού της Δυτικής Μακεδονίας, πέραν του ότι στηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια, την άρδευση και την υδροδότηση, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα ανάπτυξης της κοινωνίας μας.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

η ΠΕ Κοζάνης πρέπει να βαδίσει μπροστά και να συμβάλει με τον δικό της ρόλο και τρόπο σε μια παραγωγική – κοινωνική – πράσινη – ψηφιακή – δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα, όπως φιλοδοξεί να κάνει την χώρα μας με το νέο της πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ενεργός στήριξη του πρωτογενούς τομέα ως βασικού πυλώνα της οικονομίας μας με ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών τόσο της γεωργίας όσο και της κτηνοτροφίας αποτελεί δέσμευσή μου, όπως έπραξα και ως αυτοδιοικητικός.

Ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας είναι ο κλάδος της γούνας, που απετέλεσε έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Σιάτιστας, του Βοΐου και της Καστοριάς με εξαγωγικό προσανατολισμό και στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Η περιοχή μας είναι πλέον το μόνο παραγωγικό κέντρο γούνας σε όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικά για το μέλλον της γουνοποιΐας η σύνδεση της γούνας με το τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας και η ένταξη της γουνοποιίας στα παραδοσιακά επαγγέλματα με την τέχνη της παραγωγής γουναρικών από  τα αποκόμματα. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στη γουνοποιία είναι στην πρώτη επιλογή των δράσεών μου.

Ως επαγγελματίας του χώρου της υγείας, γνωρίζοντας καλά το ΕΣΥ και τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και τις αγκυλώσεις που αυτό έχει, ήμουν πάντα ξεκάθαρος και από την θητεία μου ως Περιφερειάρχης ότι τα νοσοκομεία πρέπει να αποτελούν την κορωνίδα των υποδομών υγείας για ολόκληρη την Περιφέρεια μας.

Γι΄ αυτό και δεν δίστασα να δώσω προτεραιότητα σε έργα αναβάθμισης των νοσοκομείων που εγκρίθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν, διεκπεραιώθηκαν και σήμερα οι πολίτες της Περιφέρειάς μας απολαμβάνουν τα οφέλη.

Όλα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας μας και σε συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν επιλέξαμε την εύκολη λύση των έργων βιτρίνας, αλλά απαντήσαμε με αποτελεσματικότητα στις ουσιαστικές απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Δεν μείναμε σε εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά χρηματοδοτήσαμε έργα δεκάδων εκατομμύριων ευρώ.

Όταν γνωρίζεις καλά την περιοχή σου και τον τρόπο διοίκησης και ξέρεις τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητές του, τότε μπορείς να παράγεις έργο αποτελεσματικό και συνάμα ικανό να μπορέσει να αναβαθμίσει την περιοχή και να την κάνει πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Η ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου αποτελούν κύριες πρωτοβουλίες μου, εφόσον με τιμήσετε και με εκλέξετε βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Η πρότασή μου είναι ρεαλιστική και μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα από τα διαθέσιμα κονδύλια των 5,2δις ευρώ, των δράσεων Απασχόλησης Υγείας και Παιδείας του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Αυτή η εξέλιξη, εκτός από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, συμβάλει καθοριστικά και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Από τον αγώνα για διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων ωφελειών για την περιοχή μας δεν θα λείψει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανακοίνωση των θέσεών του για την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης μίλησε  για την Κοζάνη και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όχι μια, αλλά τρεις φορές. Και αυτό γιατί η Πανεπιστημιούπολή μας αποτελεί στολίδι για την Πατρίδα μας και προσωπικά αγωνίστηκα τόσο ως Νομάρχης, όσο και ως Περιφερειάρχης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του οράματος, με στόχο να εμπλουτίσει την κοινωνία μας ως ένα σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με ενεργό δράση στην ώσμωση της τεχνολογίας, της έρευνας και της πνευματικής καλλιέργειας των νέων ανθρώπων.

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει» έλεγε ο Πλούταρχος, κάτι που συμμερίζομαι απόλυτα.

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η στήριξη των νέων. Θέλουμε μια νεολαία δυναμική, καθώς είναι το μέλλον της κοινωνίας μας, η καρδιά και η ψυχή μας. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των νέων μας δημιουργούν περιβάλλον αναγέννησης και αισιοδοξίας για την κοινωνία.

Το γένος μας προσδοκά νέους με γνώση και κατάρτιση, νέους που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη των ανοιχτών οριζόντων, νέους που θα ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά την πατρίδα μας.

Σε λίγες μέρες, τη δεκάτη ενάτη Μαΐου, είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Από εδώ, από τη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού, διατρανώνουμε ότι η μνήμη για τις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού είναι ζωντανή και ότι υποκλινόμαστε στις ψυχές των άδικα σφαγιασθέντων χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Κατά την διάρκεια των αγώνων μας στα κοινά και στην αυτοδιοίκηση, σεβαστήκαμε τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών.

Χρηματοδοτήσαμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και έργα, με γνώμονα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Υλοποιήσαμε τα έργα με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Στηρίξαμε ανάγκες και δώσαμε προοπτικές.

Πορευτήκαμε με κοινωνικά κριτήρια, μακριά από σκοπιμότητες και μικροκομματισμούς.

Στις εκλογές της Κυριακής της 21ης Μαΐου συμμετέχω σε ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο. Σας καλώ να με επιλέξετε και να με τιμήσετε με την ψήφο σας αξιολογώντας όχι μόνο την πολιτική μου διαδρομή, την προσφορά και το αποτύπωμά μου τόσο σε καλές όσο και σε δύσκολες περιόδους, αλλά κυρίως το όραμα και τις ρεαλιστικές μου προτάσεις για την επόμενη μέρα της κοινωνίας μας και το αύριο του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι,

Είμαι αποφασισμένος να αγωνιστώ για να έχει η κοινωνία μας αυτό που πραγματικά της αξίζει, μέσα από ολοκληρωμένες, ξεκάθαρες και ρεαλιστικές προτάσεις στην Βουλή των Ελλήνων. Μακριά από λαϊκισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις.

Σας θέλω δίπλα μου στον κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Μαζί στη νικηφόρα μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα μας.

Είμαι συγκινημένος για την ζεστή σας παρουσία. Με γεμίζετε δύναμη και με οπλίζετε με δυναμική, επισφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την πορεία νίκης στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

13 σχόλια

 • Συγχαρητήρια κ. Δακή για την ωραιότατη,
  πολυπληθεστατη, καί κατανοητηκοτατη
  ομιλία.
  Απέδειξες ότι είσαι γνώστης καί θά προωθήσεις τά προβλήματα της Κοζάνης,
  γι’αυτό καί θά είσαι πρώτος απ’όλους.

 • Γιώργος Δακής:
  Αξιοπρεπής,
  Γνώστης,
  Καλός Άνθρωπος,
  Έντιμος,
  Γιώργος Δακής
  αν καί αδικηθης
  πρώτος Βουλευτής!!!

 • Όλοι 65 και φεύγα το μέλλον της περιοχής.Αλλα πού να την βρούμε την νεολαία αφού την διώξατε?

 • Σαν να μην κυβέρνησε ο Μητσοτάκης μια τετραετία, σαν να μη κατέστρεψε την Κοζάνη. Τύφλα να’ χει ο Μαυρογιαλούρος στα “ΘΑ”. Αλλά τουλάχιστον ο Μαυρογιαλούρος στο τέλος είχε φιλότιμο, κάτι που δεν έχει κανένας απ’ τους υποψήφιους ΝΔ-Σύριζα-Κιναλ. Αν είχαν φιλότιμο, θα μιλούσαν για τη χρεοκοπία του 2010, για τη μείωση πληθυσμού στην περιοχή, για τα λεφτά που δεν έρχονται από πουθενά, για τα χωριά που τα αδειάζουν για να τα γεμίσουν κάποια στιγμή με ισλαμιστές. Ντροπή!

 • Σαν να μην κυβέρνησε ο Μητσοτάκης μια τετραετία, σαν να μη κατέστρεψε την Κοζάνη. Τύφλα να’ χει ο Μαυρογιαλούρος στα “ΘΑ”. Αλλά τουλάχιστον ο Μαυρογιαλούρος στο τέλος είχε φιλότιμο, κάτι που δεν έχει κανένας απ’ τους υποψήφιους των κομμάτων που κυβέρνησαν. Αν είχαν φιλότιμο, θα μιλούσαν για τη χρεοκοπία του 2010, για τη μείωση πληθυσμού στην περιοχή, για τα λεφτά που δεν έρχονται από πουθενά, για τα χωριά που τα αδειάζουν για να τα γεμίσουν κάποια στιγμή με ισλαμιστές. Ντροπή!

 • Μια αξιοπρεπέστατη υποψηφιότητα που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους της Π.Ε Κοζάνης!
  Σας το λέει κάποιος που συνεργάστηκε ,μαζί του στην Περιφέρεια!
  Η ΝΔ στην Κοζάνη έχει πολύ λίγα στελέχη που να έχουν τα προσόντα του.Δακή!
  ΗΘΟΣ, ΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ και το ποιο σπουδαίο μένει στην Κοζάνη!
  Πραγματικά ο κ.Δακής αξίζει να βρίσκεται στη βουλή!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.