Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτα Καμαριάδου μιλά στο kozan.gr, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για τα επιδόματα στα νέα ζευγάρια και τις πολύτεκνες οικογένειες, για την προοπτική του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, για τον Ν. Ανδρουλάκη αλλά και για την υποψηφιότητά της

18 Μαΐου 2023
18:02
Κανένα σχόλιο

 

1) Κυρία Καμαριάδου, ως δικηγόρος γνωρίζετε πολύ καλά πως και στην περιοχή μας εδώ και μήνες γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και κάποιοι συμπολίτες μας έχουν χάσει τα σπίτια τους. Εσείς ως ΠΑΣΟΚ τι πρόταση έχετε για να σταματήσετε αυτή την επιθετική στάση που επιδεικνύουν τα funds κι αν αυτό μπορεί να γίνει με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή είναι ένα ζήτημα πιο πολύπλοκο.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ημερομηνία λήξης στην προστασία της κύριας κατοικίας του Ν. 3869/2010, που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην περίοδο με τα πλέον αυστηρά μνημονιακά μέτρα. Η σημερινή κυβέρνηση στη συνέχεια κατήργησε ολοσχερώς το Ν. 3869/2010, θεσπίζοντας έναν πτωχευτικό κώδικα που εστίαζε στην ταχύτερη δυνατή ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας.

Σήμερα οι τράπεζες προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται, πλέον από τις εταιρίες που έχουν αγοράσει ή αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός του πτωχευτικού κώδικα της ΝΔ έχει αποτύχει πανηγυρικά. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι πολίτες δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

  • την επαναφορά του, ψηφισμένου επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, ν. 3869/2010 με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια,
  • την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων,
  • την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους,
  • την εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240), για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή.
  • τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
  • Έναν κανονισμό δεοντολογίας που θα βάλει φρένο στην ασυδοσία των funds, τα οποία απειλούν με πλειστηριασμούς -ακόμη και της κύριας κατοικίας- δανειολήπτες που υπήρξαν προς στιγμήν άτυχοι ή οικονομικά αδύναμοι, καθώς και ρύθμιση για τους χιλιάδες ανά την επικράτεια εγγυητές δανείων.

Σημασία δεν έχει αν κάτι είναι απλό ή πολύπλοκο. Εμάς οι προτάσεις μας καταδεικνύουν και τις πολιτικές μας προτεραιότητες..

 2) Προσφάτως, για δεύτερη φορά, γίνατε μητέρα και θέλουμε να μας πείτε σε σχέση με αυτά που, ως ΠΑΣΟΚ, έχετε εξαγγείλει για τα νέα ζευγάρια και τις πολύτεκνες οικογένειες. Λέτε πως για κάθε παιδί που γεννιέται, θα δίνετε, για κάθε παιδί, επίδομα 200 ευρώ το μήνα, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια, ως την ηλικία των 3 ετών. Καταρχάς είναι αυτό το επίδομα ένα ισχυρό κίνητρο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας αλλά και τι απαντάτε σε αυτούς που αναρωτιούνται που θα βρείτε αυτά τα χρήματα;

Θεωρούμε πως το δημογραφικό πρόβλημα είναι μείζον για τη χώρα. Έχουμε εξαγγείλει στοχευμένα μέτρα, που θα στηρίξουν τα νέα ζευγάρια και τις πολύτεκνες οικογένειες. Καταρχάς για κάθε παιδί που γεννιέται, επίδομα 200 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί που γεννιέται ως την ηλικία των 3 ετών, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, προτείνουμε να υπάρχουν φοροαπαλλαγές και φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες με παιδιά. Τη θέσπιση επιδόματος μητρότητας για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες. Θεωρούμε σημαντικό μέτρο την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας των γονιών τους. Θέση μας είναι ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Δημιουργία μιας δεξαμενής 150.000 κατοικιών, είτε νεόδμητων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε ανοίγοντας κλειστών σπιτιών με φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής, ώστε με κοινωνικά κριτήρια να δοθούν σε νέα ζευγάρια.

3) Είστε μέλος του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενώ έχετε παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με αντικείμενο το Δημόσιο Λόγο και τα Ψηφιακά Μέσα του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Είστε ευχαριστημένη με το επίπεδο σπουδών και το ακαδημαϊκό έργο που παράγει το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας και τι αλλαγές κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνουν ειδικότερα ή γενικότερα ώστε να υπάρξει κι αύξηση φοιτητών.

Από την προσωπική μου εμπειρία μέχρι σήμερα, όπως έχω άλλωστε δηλώσει ξανά, είμαι πολύ ευχαριστημένη από το επίπεδο σπουδών και το ακαδημαϊκό έργο που παράγει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τόσο το επιστημονικό, όσο και το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου προσφέρουν τα μέγιστα. Μάλιστα, ειδικά στα μεταπτυχιακά προγράμματα το πανεπιστήμιο αποτελεί πόλο έλξης για φοιτητές από όλη τη χώρα. Η παιδεία είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον της κοινωνίας και του τόπου μας. Ειδικότερα, όμως όσον αφορά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θεωρώ πως προέχει να  προάγουμε τα εξωστρεφή Πανεπιστήμια, που θα έχουν σύνδεση με την παραγωγή, να χρηματοδοτήσουμε και να στηρίξουμε το ερευνητικό έργο και να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη.

4) Τι θα λέγατε σ’ έναν νέο άνθρωπο της που είναι αποστασιοποιημένος από την πολιτική και θεωρεί ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια; Γιατί να ψηφίσει στις εκλογές ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

«Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος». (Αντόνιο Γκράμσι)

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί ένα βέβαιο μέλλον για τη νέα γενιά και μία σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα .

5) Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας;

Το διακύβευμα των εκλογών όσον αφορά την περιοχή μας είναι να σταματήσει η ερημοποίηση της. Η ανεργία, οι μισθοί ντροπής , η έλλειψη προοπτικής έχουν αναγκάσει τους νέους του τόπου να φύγουν. Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς τη νέα γενιά και εμείς καλούμαστε να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε τα δεδομένα, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα ελπιδοφόρο αύριο στο Νομό Κοζάνης.

6) Πείτε μας δύο βασικά χαρακτηριστικά του προέδρου σας Νίκου Ανδρουλάκη που κατά την άποψή σας τον κάνουν να ξεχωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος μας ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας νέος άνθρωπος, με όρεξη για προσφορά, φρέσκιες  ιδέες που ως κύριο στόχο έχει να φέρει νέο ήθος στην πολιτική και αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πιστεύω πως τον διακρίνουν.

7) Κλείνοντας, ποιος είναι ο προσωπικός εκλογικός σας στόχος, που έχετε θέσει σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά σας με το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής;

Ο προσωπικός στόχος μου είναι να βοηθήσω όσο μπορώ την περιοχή μας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, στο βαθμό που αυτό θα λειτουργήσει να παρακινήσω τους νέους ανθρώπους και ειδικότερα τις γυναίκες να βγουν μπροστά και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.