Ευστάθιος Κωνσταντινίδης: “Η κοινοβουλευτική δράση μου – Ο τόπος μας την επόμενη ημέρα – Μόνη φιλοδοξία μου, να γυρίσω τη δύναμη που δίνετε, πολιτικό κεφάλαιο και έργο για τον τόπο μας”

19 Μαΐου 2023
22:28

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε μία δύσκολη αλλά δημιουργική κυβερνητική και κοινοβουλευτική θητεία, η πρώτη μου ως βουλευτής του Νομού Κοζάνης, κατά την οποία συνέβησαν ιστορικά γεγονότα, σε ολόκληρο τον πλανήτη, στη χώρα και στον τόπο μας.

Στο πυκνό αυτό χρονικό διάστημα ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις: πανδημία, εθνικές απειλές, απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο, ακραία φυσικά φαινόμενα, έναν πόλεμο που προκάλεσε ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Κι όμως, ακόμα και μέσα σε αυτές τις αντιξοότητες, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε, ανέκτησε το κύρος και την αξιοπιστία της, δυνάμωσε, και μεγάλωσε τα σύνορά της!

Ο τόπος μας την επόμενη ημέρα

Το μονοδιάστατο αναπτυξιακό μοντέλο μας βίωνε τους κραδασμούς μίας άτακτης απολιγνιτοποίησης ήδη από το 2010. Μέχρι το 2019 η λιγνιτική παραγωγή είχε καταγράψει πτώση της τάξεως του 70%, περίπου (μόνο την περίοδο 2014-2019, κατά 55%), με αποτέλεσμα η περιοχή μας να είναι πρωταθλήτρια σε ύφεση, ανεργία και δημογραφική συρρίκνωση και ουραγός σε εξωστρέφεια, απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και επενδύσεις.

Είχα την τιμή να εκλεγώ βουλευτής του Νομού Κοζάνης στην κομβική αυτή καμπή για την περιοχή μας και συμμετείχα ενεργά με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στην προσπάθεια για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του τόπου μας και για τη διεκδίκηση παρεμβάσεων που θα αντισταθμίσουν τις επαχθείς συνέπειες της απολιγνιτοποίησης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν εξασφαλιστεί μοναδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την περιοχή, που φτάνουν τα 2 δις ευρώ, ενώ μεγάλα δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης,

Στην ίδια κατεύθυνση, μέχρι σήμερα δόθηκαν λύσεις σε κομβικά ζητήματα του σχεδίου, όπως:

 • Στην εξασφάλιση των τηλεθερμάνσεων.
 • Στην επανάκτηση και αξιοποίηση εδαφών της ΔΕΗ.
 • Στη διασφάλιση των εργαζομένων σε μονάδες υπό απόσυρση.
 • Στη θεσμοθέτηση για το σύνολο της ΠΕ Κοζάνης αυξημένων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων (έως 70% άμεσες ενισχύσεις).
 • Στην υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης ύψους 120 εκ. ευρώ.

Οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, όμως, ο σπόρος έχει μπει και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καρπίσει.

Η κοινοβουλευτική δράση μου

Την αντίστοιχη περίοδο πραγματοποίησα πάνω από 150 ομιλίες σε νομοσχέδια και κοινοβουλευτικές εργασίες, για να ακούγεται και να καταγράφεται η φωνή του νομού μας. Υπέβαλα πολυάριθμες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και έγγραφες τομεακές παρεμβάσεις προς όλους τους υπουργούς και προς τον πρωθυπουργό, για πάρα πολλά θέματα, ευρύτερου ή τοπικού ενδιαφέροντος.

Υπήρξα εισηγητής σε σημαντικά νομοσχέδια για τη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση, και σε άλλες συνεδριάσεις του γνωστικού μου αντικειμένου. Εκπροσώπησα το εθνικό κοινοβούλιο σε εργασίες ευρωπαϊκών οργάνων και συμμετείχα σε διεθνείς αποστολές όπου πραγματοποίησα συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια, καθώς και σε κρίσιμες εξεταστικές και προκαταρκτικές επιτροπές. Είχα την ξεχωριστή τιμή να συμμετέχω στη νομοθετική διαδικασία για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων και του ξεριζωμού του θρακικού ελληνισμού. Κατόπιν πρωτοβουλίας μου, εξάλλου, προσκλήθηκαν και παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις τους για πρώτη φορά πολιτιστικοί σύλλογοι της ΠΕ Κοζάνης στη Βουλή των Ελλήνων.

Μέσα από τη συνεπή κοινοβουλευτική παρουσία μου, απέκτησα πλήρη εικόνα του κυβερνητικού έργου, ώστε να είμαι σε θέση να το υπερασπιστώ, αλλά κυρίως κατάφερα να διεκδικήσω και να πετύχω την ικανοποίηση αιτημάτων του τόπου μας, αξιοποιώντας τις συστηματικές συνεργασίες που είχα με αυτοδιοικητικούς, στελέχη οργανισμών, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, με την ιατρική κοινότητα, με κοινωνικούς φορείς, με εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων.

Ενδεικτικά, οι δεκάδες παρεμβάσεις μου αφορούσαν:

 • σε διάφορες στηρίξεις και αποζημιώσεις για τον πρωτογενή τομέα,
 • σε κλαδικά και υπηρεσιακά αιτήματα,
 • στην επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
 • στη διατήρηση, αναβάθμιση και τη στελέχωση υπηρεσιών της περιοχής,
 • στην εύρυθμη λειτουργία σχολικών μονάδων,
 • σε θέματα αρμοδιοτήτων και απλοποίησης των διαδικασιών,
 • σε φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις,
 • σε εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, καθώς και
 • σε θεσμικές βελτιώσεις για τη διευκόλυνση άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Ιδιαίτερα επωφελής ήταν η αποδοχή των αιτημάτων για την ένταξη της τηλεθέρμανσης στα επιδοτούμενα προϊόντα θέρμανσης και η υλοποίηση για πρώτη φορά του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλους τους δήμους του νομού μας.

Η σημαντικότερη, όμως, θεσμική επιτυχία ήταν η κατάκτηση της εντοπιότητας στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τους πολίτες της ΠΕ Κοζάνης, η οποία πρακτικά οδηγεί στον διορισμό μόνο κατοίκων της περιοχής σε θέσεις που προκηρύσσονται στην περιφερειακή μας ενότητα. Ρύθμιση που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό κ. Βορίδη, μετά από έγγραφη εισήγησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νόμου για τον ΑΣΕΠ.

Ιδιαίτερα θετική, όμως, αναμένεται να αποδειχθεί και η αποδοχή της πρότασής μου, για τη συμμετοχή κατοίκων του τόπου μας στα φ/β έργα της ΔΕΗ, σε ποσοστό 5%, ώστε να μείνει και εδώ μέρισμα από τον ενεργειακό μετασχηματισμό της επιχείρησης.

Άλλες παρεμβάσεις κατά τη θητεία μου αφορούσαν:

 • την αυξημένη ενίσχυση στους νέους αγρότες της ΠΕ Κοζάνης
 • την εύρυθμη λειτουργία σχολικών μονάδων
 • την αποζημίωση των παραγωγών στο προανθικό στάδιο
 • την έγκριση της μελέτης για τα μάρμαρα του Τρανοβάλτου
 • τη γέφυρα των Σερβίων και τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν
 • την αναμόρφωση των δασικών χαρτών στο Λιβαδερό
 • θεσμικά αιτήματα των υλοτομικών και δασικών συνεταιρισμών
 • το μεταφορικό έργο των μισθωμένων φορτηγών στη ΔΕΗ
 • τη ταχύτερη πληρωμή των εργολάβων από τη ΔΕΗ
 • την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
 • την αποζημίωση παραγωγών από ακραία καιρικά φαινόμενα
 • ενισχύσεις και στηρίξεις: για τους εργαζόμενους στην εστίαση, τους ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ, λεωφορείων και ΤΑΞΙ, τους παραγωγούς κρόκου, μήλων, ροδάκινων, πατάτας, λεβάντας και καπνού, του κλάδου της γούνας, των ιδιοκτητών των σχολών οδήγησης

Παράλληλα με τα παραπάνω, έδωσα μάχες σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δημοσίευσα πολλές αρθρογραφίες και προσπάθησα να επικοινωνήσω το κυβερνητικό έργο και τις δράσεις μου μέσα από τα δίκτυα και τα μέσα επικοινωνίας.

Εντούτοις, δεν έλλειψα στιγμή από τον τόπο, ήμουν συνέχεια εδώ, από την πρώτη ημέρα. Γύρισα ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα, χωριό – χωριό, και μάλιστα πολλές φορές, για να νιώθω τον σφυγμό, να ενημερώνομαι, να ακούω τα παράπονα.

Μπήκα μπροστά στα δύσκολα. Δεν φυγομάχησα. Ακόμα και στη σκληρότερη περίοδο της πανδημίας ήμουν στο Βόιο και κοντά στις μονάδες υγείας. Ήμουν στην καρδιά των γεγονότων, μέσα στη ΔΕΗ, στους οργανισμούς και στις υπηρεσίες, δίπλα στους αγρότες, στον τόπο παραγωγής και στις διεκδικήσεις τους, σε λαϊκές συνελεύσεις, σε εκδηλώσεις, σε έκτακτα συμβάντα.

Αισθάνομαι ότι ανταπέδωσα την αγάπη, την πίστη, τη φιλία, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου δείξατε. Ξέρω ότι έδωσα κάθε μου ικμάδα σ΄ αυτήν την προσπάθεια.

Για όλα αυτά, με την αυτοπεποίθηση της δουλειάς που έχω κάνει, θέτω ξανά τον εαυτό μου στην κρίση σας και σας ζητώ να μου δώσετε ακόμα ισχυρότερη εντολή.

Μόνη φιλοδοξία μου, να γυρίσω τη δύναμη που δίνετε, πολιτικό κεφάλαιο και έργο για τον τόπο μας!

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Υποψήφιος Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Κοζάνης

 

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.