Η παράδοση της περιοχής της στα καλαμωτά φασόλια και ο διαχρονικός μόχθος των ντόπιων καλλιεργητών για να κρατήσουν ζωντανή την ξεχωριστή αυτή καλλιέργεια έγιναν η κινητήριος δύναμη για μια οικογενειακή επιχείρηση βιολογικής γεωργίας από το Βαρικό Φλώρινας, τη Varecon. Με το μεράκι του μόλις 23 χρονών Νίκου Ίτσκου, τεταρτοετή στη Γεωπονία, με την εμπειρία του γεωπόνου πατέρα του, Αναστάσιου Ίτσκου, αλλά και με τη στήριξη όλης της οικογένειας και δη του παππού Κώστα και της γιαγιάς Ιορδάνας, που εισφέρουν τη δική τους ματιά σε μια καλλιέργεια που περνά από γενιά σε γενιά, η Varecon έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον.
Αν και δημιουργήθηκε πριν από μόλις πέντε μήνες –έχοντας βέβαια πίσω της πολλές γενιές καλλιεργητών καλαμωτών φασολιών- σχεδιάζει ήδη να μπει –πέραν της τυποποίησης των προϊόντων της που έχει ξεκινήσει- και στη μεταποίηση, δημιουργώντας έτοιμα γεύματα με βάση τα καλαμωτά φασόλια. Μάλιστα, αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις εγκαταστάσεις της στο Βαρικό, ώστε να δώσει σάρκα και οστά στις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς Ιορδάνας για φασολάδα και γίγαντες σε πρώτη φάση, όπου θα αξιοποιούνται επίσης κηπευτικά και δη πιπεριά από τις οικογενειακές καλλιέργειες, και αργότερα για φασόλια με λάχανο, προϊόν που θα οδεύσει προς τις ξένες αγορές, αφού είναι πιο ιδιαίτερο γευστικά. Μέχρι τον Οκτώβριο οι γαστρονομικές αυτές προτάσεις θα είναι έτοιμες προς δειγματισμό. Ο Νίκος Ίτσκος όμως έχει ακόμα ένα σχέδιο: θέλει να δει επισκέπτες να έρχονται στο χωριό, να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής, να μάθουν για την καλλιέργεια και να δοκιμάσουν τα φασόλια από την… κατσαρόλα. «Θέλουμε να μάθουν οι νέες γενιές τον σωστό τρόπο για να τρέφονται και τι καλύτερο από τα όσπριά μας;» λέει στη Voria.
Καλλιεργητική παράδοση από γενιά σε γενιά
Η Varecon διαθέτει 12 στρέμματα καλαμωτών φασολιών και 2 στρέμματα κηπευτικών. Αξιοποιεί τους σπόρους που έχει κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές, αλλά και τις τεχνικές καλλιέργειας σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το καθαρό νερό και ο καθαρός αέρας, που χαρακτηρίζεται ως Natura2000, σε υψόμετρο 750 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ένα οροπέδιο όπου η διαφορά της θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας είναι τεράστια, γεγονός καθοριστικό για την ποιότητα.
Η καλλιέργεια της Varecon έχει κρατηθεί εκ των συνθηκών βιολογική, αφού τα εδάφη είναι βαριά, οπότε χρειάζεται πολύ σκάψιμο, για να οξυγονωθούν οι ρίζες, καθιστώντας τα ζιζανιοκτόνα περιττά. Τα χωράφια είναι μικρά, χωρίς δρόμους ενδιάμεσα, επομένως τα μεγάλα μηχανήματα είναι ακατάλληλα και απαγορεύονται, ενώ τα φασόλια δεν έχουν ανάγκη τα λιπάσματα, γιατί παράγουν από μόνα τους το άζωτο που χρειάζονται. Μάλιστα, η Varecon αφήνει τα φασόλια να ξεραίνονται φυσικά και μόνο τότε τα συλλέγει χειρωνακτικά, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η θρέψη του φασολιού πάνω στο φυτό.
Το… χρέος ενός νέου παιδιού προς το χωριό του
Ο Νίκος Ίτσκος και τα αδέρφια του Κώστας και Αγγελική μυήθηκαν από μικρά παιδιά στον μαγικό, αλλά και απαιτητικό κόσμο της καλλιέργειας των καλαμωτών φασολιών. Ο ίδιος θυμάται να βουτά με τον αδερφό του –σήμερα αρχιτέκτονα που σχεδίασε τις συσκευασίες της εταιρείας- μέσα στους ξεραμένους λοβούς των φασολιών, αλλά και να τοποθετούν τα καλάμια στο χώμα, για να έρθει στη συνέχεια ο πατέρας τους να τα βυθίσει καλύτερα και να δημιουργήσει το απαιτούμενο τριγωνικό σχήμα. Συχνά ως παιδί θύμωνε μάλιστα για τις αναγκαστικές επισκέψεις στο χωράφι. Από τότε όμως έβλεπε την οικογένειά του, αλλά και τους υπόλοιπους καλλιεργητές να παιδεύονται και το προϊόν τους να μην αναδεικνύεται.
Η επιλογή της γεωπονίας με κατεύθυνση μάλιστα την τεχνολογία τροφίμων για τις σπουδές του δεν ήταν τυχαία. Σαν φοιτητής δε στη Θεσσαλονίκη άκουγε συχνά τους συμφοιτητές του να αναπολούν τη φασολάδα της μαμάς τους, την οποία οι ίδιοι δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα των έτοιμων γευμάτων με βάση το φασόλι.
«Ένιωσα το χρέος προς την κοινωνία του χωριού μου να κάνω ό,τι μπορώ για να αναδειχθεί αυτός ο κόπος, αξιοποιώντας από τη μία την παράδοση και από την άλλη την επιστημονική γνώση» λέει.
Πριν από μερικές ημέρες τα βιολογικά καλαμωτά φασόλια γίγαντες της Varecon βραβεύθηκαν στην κατηγορία «αναβιώμενη καλλιέργεια» των Specialist Awards.
Πηγή voria.gr