Η Πύλος της Κολάσεως (Γράφει η Ράνια Στυλιάδου)

15 Ιουνίου 2023
12:57
Κανένα σχόλιο

 

Πάνε οι εποχές που στα αμπάρια των πλοίων αποθήκευαν οι καπεταναίοι τρόφιμα και προμήθειες.

Τώρα στα αμπάρια στοιβάζονται γυναικόπαιδα που από άνθρωποι με σάρκα και οστά γίνονται «αγνοούμενοι».

Το πένθος δεν είναι ούτε Εθνικό, ούτε προσωπικό, ούτε οικογενειακό.

Είναι παγκόσμιο γιατί στην παγκόσμια κοινότητα βρίσκονται και οι ευθύνες μιας τραγωδίας που επαναλαμβάνεται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, με διαφορετικό αριθμό θυμάτων.

Η Πύλος που κυριαρχεί στο μυαλό μας για τα σπουδαία μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, την γραφικότητα και τα αναρίθμητα Ιστορικά της χαρακτηριστικά, έγινε σημείο αναφοράς για την κόλαση 750 ανθρώπων που χωρίστηκαν (τελικά) σε τρεις κατηγορίες: νεκροί, διασωθέντες, αγνοούμενοι.

Μια κόλαση που δε βρίσκεται στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου που καταβρόχθισε λαίμαργα τα ανθρώπινα σώματα, αλλά μία κόλαση που ξεκινά από το «μοιραίο» πλοίο, το σκάφος, το σαπιοκάραβο, το αλιευτικό καράβι.

750 άνθρωποι που αν και μεσοπέλαγα, αμφιβάλω αν είχαν ή αν μπορούσαν να πάρουν ανάσα.

Γονείς θρηνούν τα παιδιά τους και παιδιά τους γονείς τους.

Θρήνος για μάνες, πατέρες, παιδιά, αδέρφια, αδερφές, ξαδέρφια ανίψια …

Θρήνος για τις προσδοκίες, τα χαμένα όνειρα.

Θρήνος για την ζωή των ανθρώπων που ρίχνουν τα δίχτυα της ελπίδας τους σε αχαρτογράφητα νερά που τελικά γίνονται ένας απέραντος, υγρός τάφος.

Ξέρεις όμως τι με φοβίζει περισσότερο από το ναυάγιο; Οι φωνές που θα πούνε ¨καλά να πάθουν¨.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.