Στον πρόσφατο – και συνεχιζόμενο – δημόσιο διάλογο για τις ΑΠΕ και το λιγνίτη κρατήθηκε ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες. Αυτό όμως μέχρι την ώρα που δημοσιεύτηκε το κείμενο του κ. Χ. Κολοβού, το οποίο αποτελεί από την αρχή ως το τέλος ένα υβρεολόγιο εναντίον των υποφαινομένων.
Δεν θα τον ακολουθήσουμε στο δρόμο της λάσπης που διάλεξε, αν και υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις που δεν μπορούν εύκολα να προσπεραστούν, γιατί θίγουν την τιμή και την υπόληψή μας , (όπως ότι είμαστε απατεώνες και προωθούμε συμφέροντα, ότι δρούμε ως νέα Βέρμαχτ, ότι πρέπει να μπούμε πλάι στον συνεργάτη των Γερμανών Μιχάλαγα !! κλπ). Ευτυχώς ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε. Οπότε ο καθένας μπορεί να κρίνει αν κάποιος είναι πατριώτης ή ..μειοδότης.
Βέβαια τον πολίτη λίγο τον νοιάζουν αυτά. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η τεκμηρίωση των προβλημάτων και των προτάσεων. Κι εδώ δυστυχώς ο κ. Χ. Κολοβός υστερεί – και πάλι-απελπιστικά.
Τονίζουμε λοιπόν τα εξής (για πολλοστή φορά):
1)Η Γερμανία παίρνει ΔΙΑΖΥΓΙΟ από το λιγνίτη λίαν προσεχώς. Δυστυχώς για τον κ. Κολοβό και οι Γερμανοί οδεύουν ταχέως προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση. Το όριο για το τέλος του λιγνίτη είναι το 2030, περίπου το ίδιο με το δικό μας (2028). Αρχικά, επί Μέρκελ, ήταν το 2038, αλλά το 2021 ο Συνασπισμός των τριών κυβερνητικών κομμάτων (μέσα και οι Πράσινοι) λίγο πριν αναλάβει την κυβέρνηση το κατέβασε στο 2030. (βλ. το χρονοδιάγραμμα παρακάτω). Οι μόνες χώρες που διατηρούν τον άνθρακα μετά το 2030 στην ΕΕ είναι η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.
Χρονοδιάγραμμα των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία (Νοέμβ. 2021)
Εκείνο που άλλαξε μετά τον βάρβαρο πόλεμο του Πούτιν και τη δραματική μείωση της τροφοδοσίας της Γερμανίας με ρωσικό αέριο ήταν ότι οι τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί έκλεισαν με μια μικρή καθυστέρηση 3,5 μηνών (στις 15/4/2023), ενώ δυο λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν λίγο αργότερα, το 2024. Η στρατηγική όμως στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης να τελειώσει μια για πάντα τον άνθρακα (το 2030) δεν άλλαξε, ούτε επίσης κι ο στόχος για 80 % ΑΠΕ στην ακαθάριστη ζήτηση ηλεκτρ. ενέργειας. Το τελευταίο σημαίνει ότι μέχρι το 2030 οι Γερμανοί θα έχουν εγκαταστήσει 220 GW Φ/Β και 30 GW υπεράκτια αιολικά, ενώ θα καλύψουν και 2% της έκτασης τους με χερσαία αιολικά. Στην Ελλάδα αντίστοιχα θα πρέπει το 2030 να φτάσουμε τα 24 GW αιολικά και ηλιακά + 4 GW υδροηλεκτρικά. Τα έχουμε πει κι άλλες φορές τα νούμερα και δεν τα «κρύβουμε», όπως .. ανακάλυψε ο κ. Κολοβός. Εξάλλου, σύμφωνα με το υπό αναμόρφωση ΕΣΕΚ, ένα μέρος των αιολικών (2,5 GW) θα εγκατασταθεί μέχρι το 2030 στη θάλασσα, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές πιέσεις στα βουνά.
Να προσθέσουμε ότι και η RWE (η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γερμανίας) συμφωνεί να τερματίσει τον λιγνίτη το 2030 και σχεδιάζει να επενδύσει μαζικά στις ΑΠΕ και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων της Γερμανίας για την προστασία του κλίματος.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας εγκρίνουν την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης κατά 8 χρόνια (η οποία εκθέτει ακόμη περισσότερο την Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία), διαφωνούν όμως – όπως και ΕΜΕΙΣ – στην επέκταση της χρήσης του ορυκτού αερίου.
Με την ευκαιρία να τονίσουμε τις ενστάσεις μας για τις περιπτώσεις κακής χωροθέτησης έργων ΑΠΕ στην περιοχή μας, καθώς και την έλλειψη σύγχρονου Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ, θέματα που έχουμε δημοσιεύσει κατ’ επανάληψη.
Σχετικά με την εγκατάσταση τεράστιων Φ/Β από τη ΔΕΗ στις εκτάσεις «φιλέτα» των ορυχείων επίσης εκφράσαμε αντιρρήσεις, συμφωνώντας σε αρκετά σημεία με τον κ. Χ. Παπαγεωργίου, τ. Δ/ντή ΛΚΔΜ/ΔΕΗ.
2) Η Ευρώπη ΔΕΝ επιστρέφει στο λιγνίτη. Η αρχική θριαμβολογία των λιγνιτάδων για «επιστροφή στο λιγνίτη» λόγω Ουκρανίας βάλτωσε στην πραγματικότητα. Σε ΟΛΗ την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης επαναλειτούργησαν μόνο 26 μονάδες άνθρακα κι αυτές με μέσο συντελεστή χρησιμοποίησης πολύ χαμηλό (18%), δηλαδή μία μέρα δούλευαν και τέσσερις καθόταν ! (Τρίμηνο 10/23 έως 12/23)
Διάγραμμα επανεκκίνησης μονάδων άνθρακα στην Ευρώπη (Οκτώβ. έως Δεκ 2022)
Στην Ελλάδα ο Υπουργός κ. Σκρέκας υποσχέθηκε ατυχώς πέρσι ότι θα αυξήσει 100 % τη λιγνιτική ηλεκτρο-παραγωγή, αλλά η πραγματικότητα τον διέψευσε οικτρά : Η αύξηση ήταν μετά βίας 4,6%, γιατί η λιγνιτική κιλοβατώρα ήταν πανάκριβη σε σχέση με την αιολική που είναι πλέον πολύ φθηνότερη (2-3 φορές), προς όφελος του καταναλωτή.
Από το υπόλοιπο «εισαγγελικό κατηγορητήριο» του κ Κολοβού σταχυολογούμε τα εξής σημεία να απαντήσουμε:
3) Αίτια συρρίκνωσης της λίμνης Βεγορίτιδας. Ας αφήσουμε να μιλήσει ο κορυφαίος υδρογεωλόγος της περιοχής που έφαγε τα χρόνια του με τη λίμνη, ο Δρ. Α. Στάμου, καθώς και οι δεκάδες επιστημονικές ημερίδες που οργάνωσε ο Σύλλογος προστασίας της Βεγορίτιδας. Η ΟΜΟΦΩΝΗ διάγνωση είναι ότι βασικές ανθρωπογενείς αιτίες για τη δραματική πτώση της στάθμης της λίμνης ήταν οι αντλήσεις της ΔΕΗ, οι αρδευτικές γεωτρήσεις στον συγκοινωνούντα υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και η υπερχείλιση της λίμνης μέσω σήραγγας προς τον ΥΗΣ Άγρα (μέχρι το 1997). Το πορώδες του πυθμένα της λίμνης υπήρχε «εκ γενετής» και κάθε προσπάθεια να φορτωθεί σε αυτό η ραγδαία συρρίκνωση της λίμνης προκαλεί θυμηδία.
4) Καταστροφή των υδροφόρων της Σαριγκιόλ. Τι ήταν εκείνο που ανάγκασε την Κοζάνη να πάρει νερό από μακρινές και ακριβές γεωτρήσεις κοντά στον Αλιάκμονα ; Η καταστροφή των πηγών της στη Σαριγκιόλ από τη ΔΕΗ ή η (υπαρκτή) ρύπανση των νερών με νιτρικά ; Εμείς υποστηρίζουμε το πρώτο κι έχουμε μάρτυρες τη ΔΕΥΑΚ και το Δήμο που πήγαν τη ΔΕΗ στα δικαστήρια ως υπαίτια για την καταστροφή της υπόγειας υδροφορίας, ενώ ο κ. Κολοβός υποστηρίζει το δεύτερο κι έχει ως μόνο μάρτυρα την διαχρονική.. πρεμούρα του να αθωώσει τον εργοδότη του, τη ΔΕΗ, για όλες τις αμαρτίες της. Τα συμπεράσματα δικά σας.
5) Φυσικό αέριο τη δεκαετία του 1990. Ναι, τότε ήταν μια λύση σε συνδυασμό με το λιγνίτη για να ανεβεί η χαμηλή απόδοση των μονάδων της ΔΕΗ κατά 50% με πρόταξη αεριοστροβίλου. Παράλληλα θα μειώνονταν και οι εκπομπές CO2 / MWh. Την πρόταση την υποστήριξε όχι μόνο η Οικολογική Κίνηση, αλλά και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας (καθηγητής Κ. Λέφας), ορισμένοι μηχανικοί της ΔΕΗ (Γιωτόπουλος, 1994-95), στελέχη της Αριστεράς, ενώ και το ΤΕΕ οργάνωσε σχετικές ημερίδες προβολής. (Όλοι αυτοί ήταν πράκτορες ;; ). ΤΟΤΕ λοιπόν και μόνον τότε το ορυκτό αέριο ήταν μια λύση ως μεταβατικό καύσιμο. Όμως εδώ και πολλά χρόνια το οικολογικό κίνημα απορρίπτει ΠΛΗΡΩΣ το ορυκτό αέριο (ακόμη και στην Τ/Θ), διότι τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά σε βάρος των ορυκτών καυσίμων (Μόνο για τον κ. Κολοβό και τον «λιγνίτη του» δεν άλλαξε τίποτα).
6) Περί του κλίματος. Με τις θεωρίες συνομωσίας που διακινούν οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, όπως ο κ. Κολοβός, (καθώς και με τις ασυναρτησίες του για το CΟ2) δεν ασχολούμαστε. Η επιστήμη έχει αποφανθεί οριστικά, ο κόσμος έχει κρίση, βιώνει την καταστροφή του κλίματος και δεν χρειάζεται να τον υποτιμούμε και να τον κουράζουμε λέγοντας τα αυτονόητα. Είναι σαν να συζητάμε για το αν η γη είναι επίπεδη..
Προφανώς και δεν θα επανέλθουμε σε πιθανή νέα ανακοίνωση του κ. Κολοβού. Κάναμε ένα λάθος σήμερα να τον απαντήσουμε, δεν θα κάνουμε και δεύτερο.
Λ. Τσικριτζής, Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
Λ. Ιωαννίδης, τ. δήμαρχος Κοζάνης, Εκπρόσωπος της Συμμαχίας «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ»
Μπράβο κύριε Κολοβέ, τους βάλατε στη θέση τους. Οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν προσπαθούσαν για την μείωση των επιπτώσεων από την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της περιοχής, κτύπησαν στην καρδιά μια οικονομική δραστηριότητα που κράτησε σταθερό τον πληθυσμό στην περιοχή για 70 ολόκληρα χρόνια. Κίνητρο τους η ιδεοληπτική θεώρηση των πραγμάτων από την οποία διακατέχονται, όχι το ενδιαφέρον τους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ή της υγείας των ανθρώπων.
Όχι ακριβώς. Οι λιγνιτικές ιδεοληψίες για το οτι η προηγούμενη κατάσταση θα υπάρχει για πάντα και ενώ όλη η Ευρώπη μας έλεγε τι ερχόταν οπότε δεν χρεάζεται να συζητάμε άλλα πράγματα και τα ψηφαλάκια που έβγαζαν βουλευτές και δημάρχους δεν άφησαν την περιοχή να δει εγκαίρως την επόμενη μέρα και τώρα την πληρώνουμε εμείς.
Η πεποίθηση οτι αφού εμείς πληρωνόμαστε καλά από τη ΔΕΗ τι μας νοιάζει τι θα γίνει αύριο μας έφερε εδώ.
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται τον κύκλο ανάπτυξη, ακμή , πτώση, παρακμή και πάει λέγοντας δυστυχώς έχουν τα αποτελέσματα της Κοζάνης.
προσυπογράφω
Ο λιγνίτης τέλειωσε, τα ορυχεία στέρεψαν, ακόμη και αν υιοθετηθούν όλες οι απόψεις και επιδοτηθεί η καύση του, το πολύ να έχει 10 χρόνια ζωή προτού στερέψει τελείως. Ίσα ίσα για να βγουν κάποιοι κύριοι στη σύνταξη.
Για την ταμπακιέρα, της αλλαγής φοράς κίνησης των αυτοκινήτων σε Κων.Παλαιολόγου-Ρήγα Φεραίου-Ολυμπίου Γεωργάκη, προκειμένου να μη περνούν αυτοκίνητα μπροστά απ’ το σπίτι της Πλατείας Αυλιώτη 37, θα μας πείτε κάτι; Μήπως να μας λέγατε ποιος απ’ τους δυο σας μένει εκεί;
Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.
Απαντήστε και για τα διμερή συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι Γερμανοί με τους Πολωνούς για αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν μέχρι το 2048 από λιθανθρακικές μονάδες. Απαντήστε για τις πυρηνικές μονάδες που έχουν. Πόσες μονάδες ΑΠΕ αδειοδότησαν οι Γερμανοί χωρίς να συνοδεύονται από διατάξεις αποθήκευσης; Οι αγκυλώσεις σας είναι εμφανέστατες. Αν θέλετε να μπείτε σε μία ουσιαστική συζήτηση θα πρέπει να αφήσετε τους δογματισμούς σας πίσω και να βλέπετε τι γίνεται γύρω μας. Οι μισές αλήθειες για την απανθρακοποίηση των Γερμανών δεν εκφράζουν την πραγματικότητα. Επίσης, πείτε μας πόσα κονδύλια διαθέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για την ανάσχεση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης (άνω των 40 δισεκατομμυρίων). Η ίδια η RWE επενδύει πάνω από 15 δις για την αποζημίωση των εργαζομένων της που θα πληγούν. Είναι ίδια τα μεγέθη; Είναι συγκρίσιμα; Μάλλον πρέπει να επιστρέψετε στα θρανία να μορφωθείτε και να μην μας “πουλάτε” οικολογία και μοντερνισμούς κρύβοντας πάνω από τα μισά δεδομένα!
τσικριτζης,ιωαννιδης,αν δεν ηταν η κακια δεη στον τοπο μας με τον κακο λιγνιτη δεν θα τους ηξερε ουτε η μανα τους και θα ζουσαν στην δεκαετια του 1800,για σοβαρευτειτε λιγο και σταξτε λιγοτερη χολη για μια επιχειρηση η οποια προσφερε και καλα αμοιβομενες θεσεις εργασιας και πριμοδοτουσε την κυκλικη οικονομια,ελεος με την κακια σας απεναντι στα ορυκτα καυσιμα και τους υμνους σας στις δηθεν καθαρες ενεργειες για τις οποιες υπαρχουν εμπεριστατωμενες μελετες οτι μονο καθαρες δεν ειναι
για την Γερμανία και την Ευρώπη: αμερικάνικο υγροποιημένο. Δε βλέπετε τι γινεται ή κάνετε οτι δε βλέπετε;
Ποιά ήταν η εναλλακτική σας πρόταση στην φθηνή κιλοβατώρα; Πληρώνουμε το ρεύμα πανάκριβα, ενώ τα αποθέματα λιγνίτη στην περιοχή επαρκούν για άλλα 30-40 χρόνια για να στηρίξουν την οικονομία της χώρας. Θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε, μέχρι η τεχνολογία δώσει πιο πειστικές απαντήσεις. Αλλά δυστυχώς, δεν υπήρξατε άνθρωποι της παραγωγής και δεν ξέρετε τι θα πει άμεση ανάγκη εξασφάλισης ενέργειας για τη χώρα.
Με τέτοια επιχειρηματολογία του Κολοβού, δίνεται η εντύπωση ότι ο λιγνίτης είναι οριστικά στο καναβάτσο και οι εκφραστές του κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να τον κρατήσουν ζωντανό. Κάποτε ο λιγνίτης δεν είχε ανάγκη ούτε καν επιχειρηματολογία υπέρ του, είχε κατοχυρωμένη τη θέση του.
Δυστυχώς τέτοια δημοσιεύματα τύπου Κολοβού βλάπτουν το λιγνίτη, παρά τον υποστηρίζου
” Η επιστήμη έχει αποφανθεί οριστικά”….
Και αμετάκλητα μήπως; Αυτή είναι η επιστήμη που υπηρετούν οι κύριοι Ιωαννίδης και Τσικριτζης, ως αδέκαστοι κριτές-δικαστές!!! Η επιστήμη δέχεται να συζητήσει, να ερευνήσει και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τα συμπεράσματα της και όχι να χαρακτηρίζει εκ των προτέρων την αντίθετη άποψη θεωρία συνωμοσίας, όταν υπάρχουν καταξιωμένοι επιστήμονες που αμφισβητούν πλέον με έρευνες και επιστημονικα στοιχεία και δεδομένα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής!!!
Υ.Γ. Ας μας πούνε και για την τρύπα του όζοντος τι απέγινε…
Δεν θα πάρω αυτήν την στιγμή θέση, αλλά θα ήθελα να συγχαρώ και εσάς αλλά και τον κ. Πράσσο για τον πολιτισμένο διάλογο που κάνετε.
Μακάρι όλοι οι πολιτευτές επί όλων των θεμάτων να συζητούσαν όπως εσείς.
Αλλά βλέπετε σοβαροί διάλογοι με επιχειρήματα δεν δίνουν ψήφους, ενώ ο λαϊκισμός και οι φωνές δίνουν.
Όλοι οι πολίτες θα ήθελαν να είναι οικολόγοι και να συμπεριφέρονται οικολογικά αλλά μόνο οι δύο που γράφουν το άρθρο είναι οι πανέξυπνοι και ξερουν να κατακρίνουν όλη την κοινωνία.
Μάλλον εξυπηρετούν άλλα συμφέρονται που ζημιώνουν την χώρα.
Eύστοχος !
Eγώ δεν καταλαβαίνω γιατί γράφ’τι αντάμα.