Ε και; (Γράφει η Τάσα Σιόμου)

26 Ιουνίου 2023
15:01
Ε ΚΑΙ; Όσοι, πριν από μένα, με το ντουφέκι στ΄άγρια βουνά πολέμησαν τους εισβολείς για τη λευτεριά της πατρίδας και διαψεύστηκαν με τίμημα τα κόκαλά τους τα ιερά, με τίμημα τις φυλακές και τα ξερονήσια, την προσφυγιά, τις ολόκλειστες πόρτες για τα παιδιά τους, έζησαν γιατί ήξεραν να πορεύουν. Εμείς σε ποιά διάψευση θα κιοτέψουμε; Σ αυτήν της προσδοκίας των εκλογικών ποσοστών;
Καταγεγραμμένος ήταν ο χειρισμός μνημονίου.
Προφανής ο πρωτόγνωρος πόλεμος ολούθε, πανταχόθεν.
Γνωστές οι έριδες για την αριστερή « καθαρότητα»
Γνωστή από την ταχύτητα των εξελίξεων η στήριξή μας σε ρευστούς ψηφοφόρους και η έλλειψη μελών δεμένων συναισθηματικά από τη συνύπαρξη.
Ολοφάνερη η δύναμη της ανάμνησης των γνωστών τακτοποιήσεων των κλαδικών οργανώσεων και του εύκολου πλουτισμού ως υποσχετικής μελλοντικής δύναμης.
Κραυγαλέα η μεθοδευμένη από χρόνια απάθεια των πολλών για τα κοινά, κορυφωμένη στην ψηφιακή εποχή ( απέξω απ΄την αυλίτσα μου ας είν΄ κι η αδερφίτσα μου).
Προφανή τα αποκοιμιστικά μπαλωματικά επιδόματα και τα πονηρά καλάθια
Η εκμετάλλευση των πάντων, η καπηλεία των χρωμάτων της φύσης της χώρας, της πίστης, της σημαίας, ακόμα και της οικείας σχέσης του καφέ με την εισβολή πρωτοκαθήμενου σε σπίτι προσωρινά στεγασμένου άστεγου.
Γενικώς ολοφάνερη η στρεψοδικία και η έλλειψη ντροπής των εξουσιαστών σε τωρινούς αφανισμούς κι ολοφάνερο το δικαιωματικό ύφος να μας διαφεντεύουν ( το απολιθωμένο χαμόγελο τους έγινε διαγραφέας της ποικιλίας των συναισθημάτων ).
Τι έγινε; Θα συντριβούμε κατά πως θέλουν για τη διαφορά, για τη δεύτερη ή τρίτη θέση; Το σημαίνον είναι η παρουσία μας απέναντι στα επερχόμενα κι όσοι ξέρουν από οικονομία περιμένουν τη λαίλαπα κι όσοι νοιάζονται για τα δημοκρατία, ανησυχούν για το αυγό του φιδιού που επωάζεται.
Μπορεί τα μεθοδευμένα μπαλώματα να κατασίγασαν το λαό, η επερχόμενη όμως γύμνια θα απογυμνώσει από τα φτιασίδια τους κυβερνώντες, τους χειριστές της ζωής μας και πρέπει να είμαστε παρόντες.
Η ηττολογία κι η λαθολογία μη γίνουν δίχτυ εγκλωβισμού μας, αφού η απογοήτευση δεν είναι για ν΄αφήνει πικρό κατακάθι, αλλά για να γίνεται γραμμή βελτίωσης κι αφετηρία αγώνων παντού, στην κοινωνία και τους θεσμούς της.
Ούτε τα ηγετικά πρόσωπα αλλάζουν, όταν σφυροκοπιούνται ανελέητα απέξω, αλλά ως αναδυμένα από τους αγώνες τους και τα όργανα, ανανεώνονται αρμοδίως, εάν κι όταν πρέπει.
Και κυρίως, όλοι εμείς, οι απλοί στρατευμένοι στην ιδέα μιας κοινωνίας δίκαιης, μιας ζωής με αξιοπρέπεια για όλους, υπάρχουμε αδιακρίτως εκλογικών κατατάξεων, γιατί σημασία έχει να είμαστε πρώτοι ‘’όπου δει», στα ποικίλα κινήματα και στους θεσμούς, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες, αρκεί να είμαστε χρειαζούμενοι, όσο ο ήλιος ανατέλλει, τα χωράφια οργώνονται , η τεχνητή νοημοσύνη ετοιμάζεται και τα παιδιά γεννιούνται..
Τάσα Σιόμου

17 σχόλια

  • Υπάρχουν κάποιοι λίγοι που νοσταλγούν ακόμα ντουφέκια και άγρια βουνά… μυαλά σκουριασμένα με απωθημένα τρείς γενιές πριν προσπαθούν να ερμηνεύσουν το σήμερα με ληγμένα λεξικά….

  • Τάσα όλοι γνωριζόμαστε στην μικρή Κοζάνη. Ξέρουμε τι πρεσβεύεις αλλά κυρίως τι έπραξες όταν βρέθηκες σε θέσεις εξουσίας.Νομίζω ότι εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις τί έγινε τους τελευταίους 2 μήνες.Εξακολουθήτε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορείται να κατανοήσετε τις ανάγκες της κοινωνίας. Ο πολιτικός λόγος παλιός και αγκυλωμένος σε ιδεολογίες. Ο λαός δεν γύρισε σελίδα όπως ζητούσατε αλλά κεφάλαιο.Οι πολίτες που αναζητούν την πρόοδο γύρισαν την πλάτη στους αυτοαποκαλούμενους “προοδευτικούς” και προτίμησαν αυτούς που ότι λένε το κάνουν. Οσο ποιό γρήγορα καταλάβετε την κοινωνία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης. Διαφορετικά καλό ταξιδι και πάρτε μαζίν σας και τις αυταπάτες σας.

    • Και εκεί που νομίζουν κάποιοι ότι τελειώσαμε με τις ιδεολογίες και τις νέες αναζητήσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων του μόχθου μας προέκυψε ο φασισμός. Όταν ξυπνήσουμε από την προσωπική μας απόλαυση θα είναι αργά.

  • Δυστυχως ο σοσιαλισμος μας τελειωσε.Ο καπιταλισμος τελειωνει κι ερχονται οι τραπεζιτες.Οποιοι το καταλαβαινουν περνουν μετρα, οι αλλοι θα σερνονται.

  • Κα Τασα και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ ζειτε με αυταπάτες.Νομισατε επειδή σας ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ότι έχετε δεδομένο το 32 της εκατό.Στο 3 της εκατό είστε.Ευνουμενοι χρόνια τώρα από το ΠΑΣΟΚ σε κάθε τοπική κοινωνία.Χωρις οργανώσεις χωρίς νεολαία χωρίς άξιους και αποδεκτούς στην τοπική κοινωνία υποψηφίους χωρίς τρέξιμο και δουλειά σπίτι σπίτι ,τι περιμένατε ? Για να γυρίσει ο ήλιος και Σιωμού θέλει δουλειά πολύ.Χωρις υπεροψιες εγωισμους ναρκισσισμους.Εσεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ νομίζατε χρονια τώρα πως κάποιοι είστε.
    Πριν ανατρέξετε στην Γυάρο και στη Λέρο κάντε την αυτοκριτική σας.

  • Τάσα μου δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει Κυβέρνηση, στις προηγούμενες έβαλε τον Καρτούγκαλο να κάνει την δήλωση, στις τωρινές είχε την Ροδόπη, από την άλλη ο Μητσοτάκης ζητούσε πολύ μεγάλη πλειοψηφία(δεν του βγήκε).
    Να δούμε πως θα εφαρμοστεί η ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα σκληρά μέτρα για εμάς, τύπου Μνημονίου. (βλέπε Χατζηγάκη στο Οικονομικών)

  • Δεν ψήφισα Σύριζα αλλά βρίσκω τόσο θετική την άποψης της Τάσας που θεωρώ ότι με το λόγο της καταφέρνει ακόμη να διδάξει κοινωνική ηθική. Λιγότερο ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια ορισμένων αναγνωστών/ριών που εξοργίζονται – μάλλον γιατί συνεχίζεις να πορεύεσαι… Το πρόβλημα Τάσα μου (της κοινωνίας, όχι δικό σου) είναι ότι απευθύνεσαι σε εκείνο το μικρό ποσοστό που μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει τι γράφεις. Όπως λέει και το τραγούδι «Οι χαζοί, χαζοί θα μείνουν, δε μαθαίνουνε.»
    Να είσαι καλά Τάσα.
    Ο μαθητής σου.

    • Aκόμα ένας ταγός των τετραπέρατων που ψηφίζουν σωστά κι ας είναι λίγοι. Μια αριστοκρατία ρε παιδί μου. Φαντάζομαι έπαιρνες 20 από τη δασκάλα.

  • Ιδεοληψίες,αυταπάτες θεωρώντας τους ευατούς τους μοναδικούς εκπροσώπους προοδευτικότητας,δημοκρατικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας και όποιος δεν συμφωνεί μαζιτους με τα κολληματα τους ειναι απέναντι τους ,ειναι εχθρός τους.Τα προβλήματα του κοσμου δεν εχουν χρώμα , μα απαιτούν λυσεις ,χψρίς ιδεολογικές παρωπίδες.Κοιτάτε συνεχώς στο παρελθόν ,θέλουμε να κοιτάμε στο μέλλον,για να υπάρχει μελλον.

  • Ας δούμε τι ψήφισε η Αριστερά στην 5η ολομέλεια το 1949 κ μετά να μας πουν για τα ξερονήσια ..Ακόμα αναφορές στα βουνά κάνουν…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.