Ο Δήμος Γρεβενών ένας εκ των πέντε δικαιούχων πανελλαδικά της πρωτοβουλίας της Κομισιόν για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης από το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH)

5 Ιουλίου 2023
09:32
Κανένα σχόλιο

Ως εταίροι οι Δήμοι Γρεβενών και Εορδαίας, μαζί με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΔΜ), αποτελούν 2 από τους 5 δικαιούχους Ελληνικούς Δήμους για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης από το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH), την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Επισημαίνεται ότι με κύριο γνώμονα την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η Δημοτική Αρχή Γρεβενών από πολύ νωρίς έχει επενδύσει στην υλοποίηση ενός μεγάλου στρατηγικού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, ξεκινώντας από το 2017 ένα ευρύ και καλά μελετημένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, προϋπολογισμού άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση δαπανών για θέρμανση και ψύξη που αγγίζει το 70%.

Λίγα λόγια για το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH):

Το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) είναι η κορυφαία πρωτοβουλία της ΕΕ με στόχο την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την επιτάχυνση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

Με τον όρο Ενεργειακή Φτώχεια εννοείται η αδυναμία των νοικοκυριών να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες κυρίως για θέρμανση και ψύξη. Το φαινόμενο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σειρά μέτρων για την καταγραφή και την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς  απαιτούνται προσαρμοσμένες ενέργειες και πολιτικές.

Τα επόμενα βήματα για τους εταίρους του έργου περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την ενέργεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη συλλογή σχετικών δεδομένων, με στόχο την ωρίμανση των συνθηκών και του υλικού σε θέματα ενέργειας.

Γραφείο Τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.