Το έργο «Αποκατάσταση & Αντισεισμική προστασία του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου «Μεγάλη Παναγιά» στη Σαμαρίνα Γρεβενών επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Βαβλιάρας

7 Ιουλίου 2023
11:20

Τη Μεγάλη Παναγιά Σαμαρίνας επισκέφθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας με τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Γρεβενών, Αθανάσιο Φωλίνα και Αγροτικής Ανάπτυξης, Λάμπρο Χατζηζήση.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 3.153.645 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Δικαιούχος είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού.

Παράλληλα, υλοποιούνται υποέργα από τη Διεύθυνση Συντήρησης του Υπ. Πολιτισμού και από την ΕΦΑ Γρεβενών που αφορούν στη συντήρηση τοιχογραφιών, λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και ξυλόγλυπτων. Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Δημητρειος Α.Ε.- Ηλ. Γιαννούκας & ΣΙΑ Ε.Ε.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σαμαρίνας Ιωάννης Λυγούρας, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Γρεβενών, Σόνια Δημάκη καθώς και η πολιτικός μηχανικός και υπηρ. στέλεχος του Υπ. Πολιτισμού, Ευαγγελία Λούπου. Στο έργο απασχολούνται περίπου 15 άτομα, εργατοτεχνίτες, συντηρητές, αρχαιολόγοι και μηχανικοί. Το έργο παρά τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε, λόγω και των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, βαίνει προς ολοκλήρωση τους προσεχείς μήνες.

Η Μεγάλη Παναγιά «αποκαλύπτεται» σε όλη της το μεγαλείο. Το μοναδικό αυτό μνημείο είναι χτισμένο στις αρχές του 19ου αι. και εμφανίζει εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες, και ξυλόγλυπτα. Περίφημοι άλλωστε είναι οι αγιογράφοι της Σαμαρίνας με τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία τους.

Οι Αντιπεριφερειάρχες συνομίλησαν με κατοίκους του χωριού οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους για τις εργασίες στο μνημείο, έναν ναό με τον όποιο υπάρχει συναισθηματική σύνδεση.

Από τα τέλη του έτους, το μνημείο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν.

Η Περιφερειακή αρχή, συστηματικά αποκαθιστά, διασώζει και αναδεικνύει τα μνημεία πολιτισμού με στόχο να καταστεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θρησκευτικός και πολιτιστικός προορισμός.

3 σχόλια

  • Στα εγκαινια να φωναξετε και τον πρόεδρο της Νίκης. Ο επικεφαλης σας τον ξερει καλα….
    Μαςφλομοσατεστην ανάπτυξη

  • Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού. Τι σχέση έχει ο κύριος με τον πολιτισμό αλήθεια; Τι έκανε για τον πολιτισμό; Άσχετος σε άσχετη θέση μόνο για τον τίτλο. Όπως και πολλοί άλλοι. Στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό γίνονται πλέον θαύματα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.