Στην κορυφή του λόφου πάνω από το ‘’Σκεπασμένο’’ Βελβεντού γιόρτασε το μικρό, παραδοσιακό Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, Ενορίας Αγίας Κυριακής (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

10 Ιουλίου 2023
19:22

Στην κορυφή του λόφου πάνω από το δροσερό ‘’Σκεπασμένο’’ Βελβεντού δεσπόζει – ακτινοβολεί το μικρό, παραδοσιακό και ανακαινισμένο ιερό Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, Ενορίας Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης).

Το ιερό Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής πανηγύρισε και λειτουργήθηκε (7-7-2023) με Αγιασμό, Όρθρο, Αρτοκλασία και Θεία Λειτουργία, και με τη συμμετοχή πολλών πιστών από το Βελβεντό, τη Βέροια, από τη Γερμανία που ήρθαν για διακοπές εδώ. Παρόντες και όλοι, μα όλοι (γυναίκα κτηνοτρόφος, λιοκαμένη και απαστράπτουσα,  μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας, μου είπε: ‘’Έκανα τα αδύνατα δυνατά να ‘ρθω σήμερα στην Αγία Κυριακή. Αυτή μας βοηθάει πάντα’’) οι θερινοί παραθεριστές στο ορεινό των Πιερίων χωριό Αγία Κυριακή.

Τις ι. Ακολουθίες τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. ο οποίος μετέφερε στο λαό την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και μίλησε για την Αγία Κυριακή και για το μικρό απτό θαύμα – τις πλέον των 100 οικογένειες – εκκλησάρηδες (για την αγάπη, την πίστη, το σεβασμό και την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία) για τη φροντίδα στα 100 και πλέον εξωκλήσια που κοσμούν τη μεγάλη καταπράσινη και όμορφη λεκάνη του Αλιάκμονα – Πολυφύτου. Έψαλε ο (χειροθετημένος) αναγνώστης Αριστείδης Σταμάτης.

Τιμούμε, αναλογιζόμενοι την ανημποριά μας, την άθληση της Αγίας: ‘’Υπερέβης τους όρους της φύσεως, εν τη υπέρ φύσιν αθλήσει πανεύφημε, και τον την Εύαν τρώσαντα, τοις μεγίστοις σου πόνοις κατέτρωσας’’ (Κανόνας, Ήχος β’, Ωδή στ’).

Παρόντες στις πανηγυρικές Ακολουθίες από την τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου και ο Πρόεδρος της (Κοινότητας) Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός.

Το Εξωκλήσι και τον ευρύχωρο περιβάλλοντα αυτό χώρο με τα ευσκιόφυλλα δέντρα  φροντίζουν οι εκκλησάρηδες, το ζεύγος Στέργιος και Μαρία Κακούλη, οι οικογένειες των παιδιών τους, και όσοι εθελοντές συνεργάτες τους. Οι ίδιοι επιμελήθηκαν και το εορταστικό κέρασμα που ακολούθησε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Ο πρωινός μετά τη Θεία Λειτουργία και με θέα τον κάμπο Βελβεντού από τον έξω νάρθηκα της Αγίας Κυριακής καφές είναι γλυκός και απολαυστικός.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

10-7-2023

5 σχόλια

  • Καλα,οι αλλοι ιερεις τι κανουν;γιατι δε μας μεταφερουν τις ευλογιες του Σ,στις θειες λειτουργιες;Το προνομιο. αυτο μονο ο α.π.Β.το εχει;

  • Η Εκκλησιαστικη εξουσια και η πολιτική εξουσια!
    Όπως η πολιτική εξουσια έχει εκπροσώπους
    Τους Σκερτσους και η εκκλησιαστικη εξουσια έχει εκπροσώπους τους δικούς της Σκερτσους.

  • Οι άλλοι Ιερείς, οι απλοι κι άδολοι ,λιβανιζουν τις Άγιες Εικόνες μας
    κι όχι τον……
    Ο καθείς εφ ώ εταχθη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.