Διαδρομες γενεών – Το γενεαλογικό δένδρο του Κύριλλου Παπακυρίλλου

11 Ιουλίου 2023
12:54

Όλοι οι προγονοί μου ήταν Ελληνόφωνοι.

Ο πατέρας μου Μηνάς Παπακυρίλλου, Ιατρός Χειρουργός, γεννήθηκε στην Σινασό* της Καππαδοκίας που σημαίνει πόλη του ήλιου. Ο πληθυσμός ήταν ελληνόφωνος. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Είχε ανεπτυγμένα το εμπόριο, τις τέχνες τα γράμματα και γενικά την πνευματική ζωή και ιδιαίτερη Αρχιτεκτονική Ταυτότητα.

Γονείς του πατέρα μου ήταν ο Κύριλλος του οποίου το όνομα έχω την τιμή να φέρω και η Γεσθημανή. Όταν έγινε η Μικρασιατική καταστροφή η οικογένεια του φαρμακοποιού παππού μου εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σύντομα όμως αναγκάσθηκε να μεταναστεύσει στην Καστοριά όπου ο σύγαμπρος του Χρηστίδης, Δάσκαλος, ήταν γραμματέας του Μητροπολίτη ο οποίος πρόσφατα είχε έρθει από το Κρούσοβο μαζί με τον Χρηστίδη. Το Κρούσοβο Ελληνική πόλη της Πελαγονίας κοντά στην Αχρίδα.

Ο παππούς μου άνοιξε φαρμακείο στην Καστοριά και ο πατέρας μου όταν έγινε 18 ετών πήγε να σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα κατά την διάρκεια της κατοχής όπου ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και παρασημοφορήθηκε. Ήρθε στην Κοζάνη και άνοιξε κλινική όπου παντρεύτηκε την Αγλαΐα Τσικρίκη.

Η μητέρα μου Αγλαΐα Τσικρίκη είχε πατέρα τον Συμβολαιογράφο Φώτη Τσικρίκη με καταγωγή από το κεφαλοχώρι της Εορδαίας Βλάστη. Του οποίου ο πατέρας του Θωμάς ήταν Δήμαρχος. Η μακρινή καταγωγή της οικογένειας Τσικρίκη ήταν από το μεγάλο Πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του Ελληνισμού την Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου η οποία κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων του 18ου αιώνα καταστράφηκε δύο φορές από τους μουσουλμάνους αρβανίτες.

Η γιαγιά μου Άννα Τσικρίκη διδασκάλισσα ήταν κόρη του διδάσκαλου από το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης Στέργιου Παπαργυρούδη ο οποίος ήταν Γραμματέας στην Μητρόπολη Κοζάνης, ήταν μέλος της Μακεδονικής Άμυνας και συνέγραψε την ιστορία του Μακεδονικού αγώνα. Η μητέρα της γιαγιάς μου Μαριγώ ήταν από την οικογένεια προυχόντων της Κοζάνης Χαλκιά με εν μέρη καταγωγή από το Μοναστήρι.

* Στους Σινασίτες δόθηκε από το Ελληνικό κράτος μία ελώδης περιοχή στην Εύβοια που ονομάσθηκε Νέα Σινασός. Παλαιότερα όμως εύποροι Σινασίτες αγόρασαν εκτάσεις στο Χαϊδάρι και σιγά σιγά συγκεντρώθηκε εκεί η συντριπτική πλειοψηφία των Σινασιτών όπου ανέπτυξαν εύρωστο πολιτιστικό σύλλογο.

Κοζάνη

Ιούλιος 2023

7 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.