Όλοι οι προγονοί μου ήταν Ελληνόφωνοι.
Ο πατέρας μου Μηνάς Παπακυρίλλου, Ιατρός Χειρουργός, γεννήθηκε στην Σινασό* της Καππαδοκίας που σημαίνει πόλη του ήλιου. Ο πληθυσμός ήταν ελληνόφωνος. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Είχε ανεπτυγμένα το εμπόριο, τις τέχνες τα γράμματα και γενικά την πνευματική ζωή και ιδιαίτερη Αρχιτεκτονική Ταυτότητα.
Γονείς του πατέρα μου ήταν ο Κύριλλος του οποίου το όνομα έχω την τιμή να φέρω και η Γεσθημανή. Όταν έγινε η Μικρασιατική καταστροφή η οικογένεια του φαρμακοποιού παππού μου εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σύντομα όμως αναγκάσθηκε να μεταναστεύσει στην Καστοριά όπου ο σύγαμπρος του Χρηστίδης, Δάσκαλος, ήταν γραμματέας του Μητροπολίτη ο οποίος πρόσφατα είχε έρθει από το Κρούσοβο μαζί με τον Χρηστίδη. Το Κρούσοβο Ελληνική πόλη της Πελαγονίας κοντά στην Αχρίδα.
Ο παππούς μου άνοιξε φαρμακείο στην Καστοριά και ο πατέρας μου όταν έγινε 18 ετών πήγε να σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα κατά την διάρκεια της κατοχής όπου ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και παρασημοφορήθηκε. Ήρθε στην Κοζάνη και άνοιξε κλινική όπου παντρεύτηκε την Αγλαΐα Τσικρίκη.
Η μητέρα μου Αγλαΐα Τσικρίκη είχε πατέρα τον Συμβολαιογράφο Φώτη Τσικρίκη με καταγωγή από το κεφαλοχώρι της Εορδαίας Βλάστη. Του οποίου ο πατέρας του Θωμάς ήταν Δήμαρχος. Η μακρινή καταγωγή της οικογένειας Τσικρίκη ήταν από το μεγάλο Πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του Ελληνισμού την Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου η οποία κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων του 18ου αιώνα καταστράφηκε δύο φορές από τους μουσουλμάνους αρβανίτες.
Η γιαγιά μου Άννα Τσικρίκη διδασκάλισσα ήταν κόρη του διδάσκαλου από το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης Στέργιου Παπαργυρούδη ο οποίος ήταν Γραμματέας στην Μητρόπολη Κοζάνης, ήταν μέλος της Μακεδονικής Άμυνας και συνέγραψε την ιστορία του Μακεδονικού αγώνα. Η μητέρα της γιαγιάς μου Μαριγώ ήταν από την οικογένεια προυχόντων της Κοζάνης Χαλκιά με εν μέρη καταγωγή από το Μοναστήρι.
* Στους Σινασίτες δόθηκε από το Ελληνικό κράτος μία ελώδης περιοχή στην Εύβοια που ονομάσθηκε Νέα Σινασός. Παλαιότερα όμως εύποροι Σινασίτες αγόρασαν εκτάσεις στο Χαϊδάρι και σιγά σιγά συγκεντρώθηκε εκεί η συντριπτική πλειοψηφία των Σινασιτών όπου ανέπτυξαν εύρωστο πολιτιστικό σύλλογο.
Κοζάνη
Ιούλιος 2023
Καύσωνας….
Το Κρούσοβο ούτε ελληνικό ήταν, ούτε στην Πελαγονία βρίσκεται και ούτε καν κοντά στον Οχρίδα.
Επίσης η Μοσχόπολη ήταν κέντρο των Αρμάνων (Βλάχων) και όχι Ελλήνων και καταστράφηκε από Αλβανούς και όχι Αρβανίτες
ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΕΛΛΗΝΟΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ .
Στο Κρούσοβο ήταν και είναι Ελληνες Βλάχοι .
Είχαμε μια σκασίλα!!!!
ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΕ ΑΝΘΡΩΠΕ .
ΝΤΡΟΠΗ !!!
Αγαπητέ Κύριλλε θα μου λείψει το αληθινό σου χαμόγελο και η καλόκαρδη καρδιά σου.
Μιλάγαμε με τα μάτια.
Καλό Παράδεισο.Καλή αντάμωση.
Δημ.Αντ.Λοϊζίδης