Εγκληματικό λάθος η κοπή όλων των δένδρων στην Πλατεία Λασσάνη (Γράφει η Μάρθα Καπλάνογλου)

13 Ιουλίου 2023
09:58

Τη δημιουργία της Πλ. Λασσάνη έτυχε,πριν σχεδόν 30 χρόνια, να παρακολουθήσω, καθώς είχε ο πατέρας μου κατάστημα εκεί. Από την αρχή της ήταν μια πλατεία, λανθασμένα σχεδιασμένη, με τα πολλά πλακόστρωτα σκαλοπάτια της, Τα μόνα θετικά της, ήταν το συντριβάνι της, που αργότερα γέμισε με χώμα και έγινε αγαπημένος χώρος για αγριόχορτα και τα δέντρα της. Τα δέντρα αυτά πρόσφεραν έναν πράσινο πνεύμονα, μια ανάσα σε μια τσιμεντούπολη, όπως δυστυχώς έχει γίνει η Κοζάνη. Κάτω από τη σκιά τους μπορούσαν να δροσίζονται οι κάτοικοι της. Ακόμη, είναι μέρος, όπου τα πουλιά μπορούσαν να κάνουν τις φωλιές τους και να δροσίζονται. Δυστυχώς, με το νέο σχέδιο που έχει προταθεί και άρχισε να υλοποιείται για την Πλ. Λασσάνη, τα δέντρα αυτά κόβονται. Ο λόγος που  κόβονται, θα είναι γιατί δεν ταιριάζουν με το νέο σχέδιο. Μιλάμε ,εκτός κάποιων εξαιρέσεων, για απόλυτα υγιή δένδρα. Η προσφορά τους στην παραγωγή οξυγόνου είναι πολύ μεγάλη, καθώς αναφερόμαστε σε φυτά 30 ετών, καθώς και η προσφορά τους στην μείωση της θερμοκρασίας. Τα νέα φυτά και δένδρα, που θα φυτευθούν, θα προσφέρουν μεν, αλλά  καθώς θα είναι μικρά ηλικιακά δεν μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο των ήδη φυτεμένων. Αν ο υπεύθυνος του σχεδιασμού είχε καλύτερη οπτική, θα  μπορούσε να εντάξει αυτά τα δένδρα εντός του σχεδίου του και επιπλέον, όσα μπορούν να αφαιρεθούν, όπως είναι οι τούγιες, να μεταφυτευθούν σε άλλα σημεία της πόλης. Αλλά, αυτό φαντάζομαι ακούγεται περιττό στα αυτιά των υπευθύνων. Δυστυχώς, τους είναι πιο εύκολο να καταστρέψουν, παρά να διατηρήσουν. Ξέρω ότι η άποψη μου, είναι “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”, αλλά ζούμε σε μια πόλη, που διψά για πράσινο.

Μάρθα Καπλάνογλου

Τ. Γεωπόνος

27 σχόλια

  • Εσείς τι είστε για να λέτε ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένη»;
    Αϊντε όλοι εθιστήκαμε στο να τα ξέρουμε όλα και να κάνουμε κακή κακή κριτική. Κάποιος τη σχεδίασε και τη μια και την άλλη, κάποια εξειδίκευση είχε και ήξερε σίγουρα κάτι παραπάνω από εσάς.

    • Δεν την γνωριζω την κυρια που εγραψε το αρθρο, αλλά υπογράφει ως γεωπόνος, οπότε προφανώς γνωριζει την κατάσταση των δέντρων. Επίσης, για να προτεινει μεταφυτευση κάποιων δέντρων σημαινει πως προφανως θα ηταν εφικτο (εγω δεν το ξερω διότι δεν έχω τετοιου ειδους γνωσεις). Από την άλλη, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αρχιτέκτονας για να σκεφτεί ότι στο σχέδιο θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τα δέντρα. Αυτός που σχεδίασε την πλατεία καλά εκανε από την μεριά του και την σχεδιασε έτσι, αφού αυτό εκρινε ωραιο. Ο Δήμος ωστοσο θα μπορούσε στην προκήρυξη να ζητά προτάσεις σχεδιασμού της νέας πλατείας όπου υποχρεωτικά θα συμπερολαμβάνονται τα υπάρχοντα δέντρα.

    • Ρε άιντε από εκεί! Υπάλληλοι Καρεκλοκενταυροι του Δήμου που υπογράφετε ότι σας δίνουν και έχετε και θράσος από πάνω!

    • Κόβουν Πλατανιά σε πλατεία και εσύ 10:29 μας μιλάς για ειδίκευση; Πλατεία στην Κοζάνη χωρίς Πλατανιά; Άσε που επειδή μιλάς για ειδίκευση, γεωπόνος είναι η γυναικα

    • Εσύ είσαι αυτός που δεν ξέρει τίποτα μα τίποτα, κατάλαβες βρε άσχετε τι έγραψε η κυρία? ΄Ενα έκτρωμα ήταν η πλατεία από την αρχή δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσης για να καταλάβεις ότι στα χρόνια που υφίσταται η πλατεία έχουν πάθει 500 συνάνθρωποί μας σοβαρά ατυχήματα. Εσύ να μας πεις τι είσαι ?

    • Εσύ δεν μας είπες τι είσαι ;
      η Κυρία Μάρθα Καπλανογλου είπε ότι είναι γεωπόνος κ είναι σεβαστή η επώνυμη τοποθέτηση της. Αλλά όταν δεν σε βολεύει αυτό που έκανες τσινάς. Λυπάμαι αλλά η κυρία έχει δίκιο και δεν είναι η πρώτη φορά που κόβετε δένδρα ασύστολα. Η ασχήμια είναι το λάβαρο σας.

  • Μπράβο σας!!
    Δηλαδή εκεί στον δήμο είστε βαλτοί να μας διώξετε? Κόβετε δέντρα, αντί να σέβεστε την φύση κ ότι μας έχει απομείνει από την τέφρα που αναπνέουμε κ από την μέρα που γεννηθήκαμε.
    Κ σε πρόσφατο άρθρο, κλείνετε το κολυμβητήριο μες στον καύσωνα κ το κατά καλοκαιρο!
    Προτεραιότητα στην αυτοδιοίκηση ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι η βιωσιμότητα των πολιτών!
    Όχι τα λεφτα που μπαίνουν στις τσέπες σας (λέμε τώρα).
    Άντε να φύγετε να έρθει κανένας που όντως αγαπά κ θέλει να προσφέρει στην πόλη, με ότι απέμεινε.

  • Πολύ λογική άποψη αλλά… όπως πολύ σωστά επισημαίνεται είναι πολύ πιο εύκολο να καταστρέφουμε παρά να διατηρούμε – κατά τα άλλα προωθούμε την οικολογία…

  • Βάρβαροι απολίτιστοι και ικανοί μόνο για την καταστροφή όλοι τους! Και οι αιρετοι και τα τσιράκια τους που υπογράφουν ότι τους δινουν! Επιτέλους πρέπει να κινησουμε τους εισαγγελείς αυτής της πόλης να παρεμβαίνουν για έλεγχο σε κάθε δήθεν έργο των δημοτικών αυτοκρατόρων!

  • Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΗΝ ΤΣΙΜΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΠΟΛΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ…

    • κ επειδη ο κοσμος προχωραει θα καταστρεφουμε καθε τι φυσικο;τι στενομυαλη αποψη ειναι αυτη…ο καθενας δικαιουται να πει την αποψη του.μια επικοδομητικη κριτικη θα βοηθουμε για να γινει ενας σωστος διαλογος.Στειρες φρασεις οπως γυριστε στα χωρια κ.λ.π. ειναι εντελως αχρηστες κ δειχνουν ανθρωπο χωρις ουσιαστικο λογο κ παιδεια.

    • Εμείς είμαστε από αυτή την πόλη κύριε μου και απαιτούμε να σωθούν τα δέντρα. Ο κόσμος δεν πάει μπροστά με έλλειψη παιδείας και μπετά .Εσείς αν δεν σας αρέσει γυρίστε στην σπηλιά σας και μπετωστε την. Ομως και εκεί απαγορεύεται και θα στεναχωρεθειτε.

    • προχωράει με κλιματική καταστροφή και πλημμύρες. Εσύ μπορεί να μην είσαι από χωριό αλλά από γενικές γνώσεις και μόρφωση, βλέπω… αστέρι! Εύγε!

  • Δεν χρειαζεται να είναι επιστήμονας κάποιος για να καταλάβει ότι η ύπαρξη δέντρων δίνει άλλη αισθητική σε ένα χώρο. Αλλιώς γίνεται σαν την καταξερη και κακάσχημη κεντρική πλατεία. Γιατί άραγε δεν περνουν την γνώμη και από εμάς τους πολίτες τί μας αρέσει ή όχι στην πόλη μας; Α, να χαίρεστε και τα γκράφιτι στο γήπεδο, ομολογουμένως φοβερής αισθητικής, μάλλον σας εκφράζουν εσάς τους τοπικούς άρχοντες.

  • Άρχισαν οι γκρίνιες… Αμάν είπαμε να γίνει μπας και αναβαθμιστεί λίγο η πόλη…
    Επίσης υπογράφετε ως γεωπόνος θα μπορούσατε να τα φυτέψετε εσείς…

  • Ας κρατούσαμε λοιπόν τα δέντρα και τα πλακάκια και τα μπετά που τα τίναξαν οι ρίζες όλα τα προηγούμενα χρόνια και ας μην ζητούσαμε νέα πλατεία.

  • Είναι τοσο πετυχυμένος Δήμαρχος ο Μπακογιάννης που όλοι τρέχουν να τον αντιγράψουν. Μήπως θα δούμε και φοίνικες σε γλάστρες στη νέα πλατεία. Αν δεν προβλέπονται νομίζω χρόνος υπάρχει για μια αναθεώρηση των σχεδίων. Επίσης, προτείνω οι γλάστρες να διαθέτουν ρόδες, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα να δίνεται νέα μορφή στην πλατεία όποτε το απαιτεί η περίσταση.

    Χωρίς πλάκα. είναι εντελώς ηλίθιο να κοπούν τα πλατάνια.

  • Τό μόνο πού χρειαζόταν νά φύγουν τα τσιμέντα καί τά σκαλοπάτια καί νά γίνουν διάδρομοι καί χώροι για αναψυχής.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.