Γ. Κασαπίδης: “Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης μπορεί να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε έναν εθνικό και διεθνή τουριστικό προορισμό”

13 Ιουλίου 2023
13:35

Η 1η Ενημερωτική Συνάντηση για την κατάρτιση της Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης, μέλους του δικτύου UNESCO Global Geoparks Network, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2023, στα Γρεβενά, στην αίθουσα «Πέτρος Σιούλης», από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και την Π.Ε. Γρεβενών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Γρεβενών, Φορέων τής Κοινωνίας των Πολιτών, του Geopark Grevena-Kozani και της ANKO Δυτικής Μακεδονίας A.E.

Η συνάντηση σηματοδότησε την έναρξη της διαβούλευσης για την κατάρτιση της Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου, που θα ακολουθηθεί και θα ενισχυθεί, για την περίοδο 2021-2027 από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Να θυμίσουμε ότι  με τη συνδρομή της Περιφερειακής Αρχής,  της επιστημονικής υπεύθυνης του Γεωπάρκου Δρ. Άννα Ράσσιου, των Δήμων Γρεβενών, Κοζάνης, Βοΐου, Δεσκάτης και Σερβίων, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της  ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.  το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης, έγινε επίσημα μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO τον Απρίλιο του 2021, στο πλαίσιο, μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης – υποδοχής των νέων μελών, που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γης.

Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης εκτείνεται στη δυτική πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από τη Βόρεια Πίνδο και τα σύνορα μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Ηπείρου, μέχρι και τα Μπουχάρια της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στο νότιο τμήμα του, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση περίπου 2.500 τ.χλμ.

Περιλαμβάνει τα παλαιότερα πετρώματα της Ελλάδος, ηλικίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ετών, αλλά και τους πιο πρόσφατους σχηματισμούς, με κύριο χαρακτηριστικό του την ένωση των τεκτονικών πλακών Ευρώπης και Αφρικής στην κοιλάδα του Μεσιού Νερού στον Βούρινο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη: «Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης μπορεί να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε έναν εθνικό και διεθνή τουριστικό προορισμό, αυξάνοντας παράλληλα την επισκεψιμότητα της Περιφέρειας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης, δεδομένου ότι στη γεωγραφική του ζώνη συναντώνται ιδιαίτερα γεωλογικά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία είναι μοναδικά παγκοσμίως».

Με συντονισμένες ενέργειες, σχεδιασμό και προγραμματισμό, η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να αναβαθμίζει συνολικά το πολυποίκιλο προϊόν της Π.Ε. Γρεβενών.

14 σχόλια

  • και για τον Ορεινο Τουρισμο τον ποδηλατικο τουρισμο τον θρησκευτικο τουρισμο τον βιομηχανικο τουρισμο την Λεβαντα τριανταφυλλιά ριγανη κλπ .
    Πρόκοψαν μόνο τα Αιολικά και τα Ηλιακά
    Γιατι κυριε Γιατι;

  • Και τέσσερα χρόνια τι έκανες
    Ύπνο ελαφρύ η βαθύ και τώρα όπως συνήθως λόγια,λόγια,λόγια που κανείς δεν θυμαται

  • Επίτηδες τα λεει;
    Πάρκο για αρκούδες και λύκους και καταφυγη λαγωών.
    Θ αδειάσει η Μύκονος όταν κι αν γίνει.

  • Αν τα φρόντιζαν και λίγο τα γεωπάρκα, και άδειαζαν και κάνα κάδο που και που, θα χαίρονταν και οι τουρίστες!

  • Από τους κηπάκους και τις κοτούλες στον τουρισμό, τι μας πέρασες ρε φίλε, ρε τι ζούμε, τι εκλεγουμε καθε φορά.

  • Σε περιμένουμε μετα βίαιων και κλάδων στ Γρεβενά!
    Για να δεις την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφουν οι κάτοικοι στις περίεργες, για να μην πω τίποτα χειρότερο συμπεριφορές σου…
    Φτάνει ποια με τους ”επαγγελματίες” πολιτικούς….
    Να πάνε να δουλέψουν….

  • Θα σε παρκάρουν κανονικά οι Γρεβενιώτες…
    Μην έχεις καμία αμφιβολία….
    Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.