Κάθε βράδυ συνηθίζω να κάνω μια βόλτα στη γειτονία μου. Πρόσφατα πέρασα από την παιδική χαρά που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι μου. Ο χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια που ξεχείλιζαν από τους κάδους και τα χόρτα έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Αυτό όμως που με σημάδεψε και με προβλημάτισε ήταν το γεγονός πως κάποιοι μικροί συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, απομόνωσαν έναν συνομήλικο τους. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και τα συναντάμε καθημερινά, στα σχολεία, στη πλατεία, στα πάρκα, στη γειτονιά μας.
Τι κάνουμε όμως σαν Κοινότητα;
Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ του Δήμου, των σχολικών κοινοτήτων και των πολιτισμικών φορέων.
Ο Δήμος, πρέπει να είναι πρωτοπόρος στο να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και τις φυλετικές διακρίσεις. Η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού μας, προάγοντας την αλληλεγγύη και τον σεβασμό είναι μονόδρομος. Ας δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μάθουν στους μικρούς φίλους μας ( αλλά και τους μεγάλους) να αγαπούν την διαφορετικότητα ως μέσο εμπλουτισμού, ως ένα κομμάτι που θα κάνει την κοινωνία μας να λάμψει πιο φωτεινά.
Η συνεργασία του Δήμου με τις σχολικές κοινότητες πρέπει να είναι καθοριστική. Όταν σε κάθε πόλη υπάρχουν ενεργές σχολικές κοινότητες, τότε η κοινωνία μας γίνεται πιο πλούσια. Οι σχολικές κοινότητες πρέπει να αναδειχθούν ως φορείς της αλλαγής. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι οι πυλώνες της προσπάθειας να διαμορφώσουμε μια πιο ενσωματωμένη, πολυπολιτισμική κοινωνία. Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες και τις διακρίσεις.
Και ας μην ξεχνάμε τον πολιτισμό, τον πλούσιο θησαυρό της κοινωνίας μας. Οι πολιτισμικοί οργανισμοί έχουν την ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν δημιουργικές δραστηριότητες, που θα αναδείξουν την ποικιλομορφία των κουλτούρων μας. Παρασκευάζοντας θεατρικά έργα, εκθέσεις τέχνης, μουσικές εκδηλώσεις, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ανοχή και τον σεβασμό προς την ποικιλομορφία.
Τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση και καθήκον μας. Ας δώσουμε το παράδειγμα και ας χτίσουμε γέφυρες αλληλεγγύης. Είναι ευθύνη μας. Με έμπνευση, εξωστρέφεια, συνεργασίες, σχέδιο και όραμα θα κάνουμε τον Δήμο Κοζάνης Πρωταγωνιστή.
Στέλιος Μήλιος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη – Τόπος να Ζεις”
Κούρασες
Όπως το είπες . . Τα αυτονόητα
Πηγαίνεις σε άλλες πόλεις, μην πω χώρες και ντρέπεσαι να περπατήσεις
Μία από τις πιο ουσιαστικές υποψηφιότητες!
Με άποψη και ιδέες.
Μπράβο Στέλιο!
Γεμίσαμε προεκλογικούς σωτήρες στα λόγια… όταν έρθει η ώρα για πράξεις όμως άφαντοι όλοι. Δεν κερδίζει τον κόσμο ένα ωραίο άρθρο, τον κερδίζουν οι πράξεις και ας μην είναι εκλεγμένος αυτός που το γράφει κάνε κάτι και σαν απλός πολίτης για να αλλάξεις ότι μπορείς από αυτά που ανέφερες και εσύ και όλοι εμείς που σχολιάζουμε εκ τού ασφαλούς εδώ μέσα, γιατί ως γνωστόν όταν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο ξεκινάς από τον εαυτό σου.
Μικρέ μας κουρασες,άμα θέλεις φύγε από την κοζανη!!!
Φίλτατε τότε να φύγουν όλοι οι νέοι από την Κοζάνη να μείνουν οι παππούδες. Έτσι μειώθηκε ο πληθυσμός στην ΚΟΖΑΝΗ και από 5 έδρες γίνανε 4 ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ
Εσείς αγαπητέ,παραμείνατε απλός παρατηρητής του συμβάντος που σας ενόχλησε;
Ή απλώς το χρησιμοποιήσατε σαν πρόλογο για να αναπτύξετε μια έκθεση ιδεών?
Εσύ τι έκανες καθόσουν και κοιτούσες???
Τραγικός..χαλάρωσε λιγακι με τις δήθεν ιστορίες
Δεν είπα να φύγουν όλοι οι νεοι,αλλά αυτοί που τα βλέπουν όλα στραβά στην Κοζαναρα μας!!!
Ο φανατισμός και ο εγωισμός κάποιων συμπολιτών μας δεν αντέχει άλλες απόψεις. Όταν ένας νέος άνθρωπος ενδιαφερθεί για τα προβλήματα της περιοχής μας είναι πάντα κάτι αισιόδοξο, σε όποια παράταξη και αν ανήκει.
Πράξεις όχι αλλά λόγια, απόψεις που δεν χρειάζονται κόπο και μπορεί να σου πει σε έκθεση ιδεών και παιδί.
Χρειαζονται πράξεις και οχι λόγια που δυστυχως έχουμε χορτασει.πολυ καλα τα λες νεαρε εσυ που οραματιζεσαι το μελλον….κανε μια βολτα και στα χωρια να δεις προτυπα…..Καλή Τύχη