Πρόσκληση στην διάλεξη καθηγητή Ι. Πήτα ‘Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;’ Δημοτικό Σχολείο της Εράτυρας Κοζάνης, Σάββατο 5/8/2023, 7-8 μμ (φυσική ή διαδικτυακή παρακολούθηση)

1 Αυγούστου 2023
16:12
Κανένα σχόλιο

Το διακύβευμα αυτής της διάλεξης είναι το εξής: Μπορεί ένας απλός άνθρωπος με Γυμνασιακές γνώσεις και ειλικρινές ενδιαφέρον να καταλάβει ποιές είναι οι βασικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε μία μόνο διάλεξη μιάς ώρας; Αν ναι, έχουμε ελπίδα ότι μπορεί να κατανοήσει τις τρέχουσες επιστημονικές εξέλίξεις και να γίνει ενεργός πολίτης με άποψη για το τι μέλει γεννέσθαι και στο αντικείμενό του (είτε είναι ταξιτζής ή καλλιτέχνης ή μάνατζερ) και γενικότερα. Αν όχι, θα πρέπει να ακούει τους διάφορους ‘γκουρού΄ της Τεχνητής Νοημοσύνης και να προσπαθεί να οσφρισθεί προς τα που πάνε τα πράγματα. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να γίνει τεχνοφοβικός: ξέρουμε ότι όταν η κοινωνία στηρίζεται στον φόβο και στην προκατάληψη, οδηγείται νομοτελειακά στην καταστροφή (το είδαμε στον Μεσαίωνα, αλλά και πολύ πιό πρόσφατα), όπως αναλυτικά επιχειρηματολογείται στο βιβλίο μου: I. Pitas, “Artificial Intelligence Science and Society Part C: AI Science and Society”, Amazon/Kindle Direct Publishing (2022).

Ήδη έκανα το πείραμα αυτό με μιά διάλεξη σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Οι βασικές έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ευτυχώς απλές και χρειάζονται ελάχιστα Μαθηματικά (κατάλληλα χρησιμοποιημένα) για την κατανόησή τους. Στην σχεδιαζόμενη διάλεξη στο Δημοτικό Σχολείο της Εράτυρας Κοζάνης (γενέτειρας του ομιλητή) στις 5/8/2023, 7-8 μμ, το κοινό θα είναι απλοί πολίτες απ’ όλη την Δυτική Μακεδονία, με ποικίλα ενδιαφέροντα, στόχους και μορφωτικό επίπεδο, χωρίς καθόλου γνώσεις Μαθηματικών/Πληροφορικής. Θα μπορέσω να τους βοηθήσω να καταλάβουν τις βασικές έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης; Αν ναι (ελπίζω), τότε θα μπορέσει η/ο καθεμία/καθένας τους να σχηματίσει προσωπική άποψη και για άλλα βαθύτερα ερωτήματα της σχέσης ανθρώπου-μηχανών και των προοπτικών της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το αναμενόμενο κοινό (με φυσική ή διαδυκτιακή παρακολούθηση) θα είναι διαφόρων επιπέδων μόρφωσης, αλλά ο κύριος στόχος της ομιλίας είναι το μέσο επίπεδο που είναι αντιπροσωπευτικό του πανελλαδικού κοινού  (απόφοιτοι Δημοτικού/Γυμνασίου/Λυκείου). Το κοινό της περιοχής παραδοσιακά δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στην  μόρφωση.  Παρ’ όλη την ακριτική του θέση, ο Δήμος Ασκίου Κοζάνης έχει μεγάλη επιστημονική και πολιτιστική παράδοση. Ενδεικτικά:

α) από την Σιάτιστα κατάγονταν οι Μαρκίδες Πούλιου, εκδότες της πρώτης Ελληνικής εφημερίδας στην Βιέννη το 1790,

β) η Εράτυρα Κοζάνης έχει αναδείξει 6 καθηγητές Πανεπιστημίου και μία Πρύτανη,

γ) Τον 19ο αιώνα, το πανελλαδικά γνωστό Γυμνάσιο Τσοτυλίου ήταν από πιό σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας.

Επομένως η διάλεξη και η συζήτηση θα είναι και δύσκολη (και εξ αντικειμένου και λόγω του κοινού) αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα.

Η διάλεξη αυτή είναι στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων της Κοινότητας Εράτυρας και του Δήμου Ασκίου για προβολή του τοπικού πολιτιστικού-επιστημονικού κεφαλαίου τους μέσω ενός πολλά υποσχόμενου νέου τύπου ‘εκπαιδευτικού-επιστημονικού τουρισμού’. Συνδυάζεται δε κάλλιστα με μιά μεγάλη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται παραδοσιακά στον Δήμο την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, βλέπε https://voio.gr/episkeptes/politismos/

Πέρα από την συνιστώμενη από κοντά παρακολούθηση της διάλεξης στο πανέμορφο Δημοτικό Σχολείο της Εράτυρας Κοζάνης (και μετά καφέ στην πλατεία), την διάλεξη μπορεί κάποια/ος να παρακολουθήσει και διαδικτυακά:  https://authgr.zoom.us/j/94255772113 Passcode: 867064

Η ηλεκτρονική μορφή της ομιλίας (pdf) στα Ελληνικά και Αγγλικά μπορεί να βρεθεί στην σελίδα: https://icarus.csd.auth.gr/what-is-ai-lecture/

Ομιλητής: Ι. Πήτας, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA)

 Δημοτικό Σχολείο Εράτυρας

Βιβλιογραφία

[1] I. Pitas, “Artificial Intelligence Science and Society Part A: Introduction to AI Science and Information Technology“, Amazon/Kindle Direct Publishing, 2022,

https://www.amazon.com/dp/9609156460?ref_=pe_3052080_397514860

[2]          I. Pitas, “Artificial Intelligence Science and Society Part B: AI Science, Mind and Humans“, Amazon/Kindle Direct Publishing, 2022, https://www.amazon.com/dp/9609156479?ref_=pe_3052080_397514860

[3]          I. Pitas, “Artificial Intelligence Science and Society Part C: AI Science and Society”, Amazon/Kindle Direct Publishing, 2022, https://www.amazon.com/dp/9609156487?ref_=pe_3052080_397514860

[4]  I. Pitas, “Artificial Intelligence Science and Society Part D: AI Science and the Environment“, Amazon/Kindle Direct Publishing, 2022,

https://www.amazon.com/dp/9609156495?ref_=pe_3052080_397514860

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του ομιλητή

Πήτας Ιωάννης, Κωνσταντίνου. Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (από το 1994). Διακρίσεις: IEEE fellow, IEEE Distinguished Lecturer, EURASIP fellow. Σπουδές: Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ 1980,  Διδάκτορας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ 1985. Ασχολείται ερευνητικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, τεχνητή όραση, μηχανική μάθηση, ευφυή ψηφιακά μέσα, ανθρωποκεντρικούς υπολογιστές και επεξεργασία βιοιατρικής εικόνας. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής σε 12 Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 920 εργασίες του σε διεθνή περιοδικά ή συνέδρια και 45 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία. Συνέγραψε, εξέδωσε και συν-εξέδωσε 15 βιβλία. Έχει δώσει 98 προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνη συνέδρια και Πανεπιστήμια. Υπήρξε μέλος επιστημονικών επιτροπών περισσοτέρων των 291 συνεδρίων και συνδιοργανωτής 33 συνεδρίων. Συμμετείχε σε 75+ προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε 47 από αυτά. Ήταν γενικός ή τεχνικός πρόεδρος 5 διεθνών συνεδρίων. Έχει 35200+ ετεροαναφορές στο έργο του και h-index 88+.

Ήταν ιδρυτής και Πρόεδρος της IEEE Autonomous Systems Initiative https://ieeeasi.signalprocessingsociety.org/ Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (International Artificial Intelligence Doctoral Academy, AIDA) https://www.i-aida.org/ Είναι συντονιστής του ερευνητικού έργου Horizon Europe TEMA, κύριος ερευνητής για το ΑΠΘ στα ερευνητικά έργα Horizon Europe SIMAR, AI4Europe, και H2020 Aerial Core, AI4Media (ένα από τα 4 έργα αριστείας της Ευρωπαικής Κοινότητας στην Τεχνητή Νοημοσύνη).

Έλαβε το βραβείο ΑΠΘ ερευνητή με μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών (2009). Με βάση το https://research.com/ είναι πρώτος στην Ελλάδα και 319 διεθνώς επιστήμων Πληροφορικής (2022).

Email: [email protected]

AIIA Lab: https://aiia.csd.auth.gr/

Useful links: https://scholar.google.gr/citations?hl=en&user=lWmGADwAAAAJ

https://research.com/university-rankings/computer-science/gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.