Μια μαχαιριά στο χέρι της δημοκρατίας (Γράφει η Γκουτζιαμάνη Γιάννα)

12 Αυγούστου 2023
12:50

« Ο φασισμός δεν είναι το αντίθετο της δημοκρατίας, αλλά η εξέλιξή της σε περιόδους κρίσης». Μπ. Μπρεχτ.

Εν καιρώ δημοκρατίας λοιπόν ο φασισμός ανθεί και δολοφονεί και σπέρνει το φόβο. Η Λερναία Ύδρα άπλωσε τα πλοκάμια της στον κόσμον όλο και πιο κοντά μας στην Ευρώπη και από εκεί ήρθε μια αποστολή και στην Ελλάδα. Εισέβαλε σε μιαν ανοχύρωτη χώρα, όπου ο επιτελάρχης είναι απών ( προφανώς απολαμβάνει τις διακοπές του) και οι ανευθυνουπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες, που ποτέ δεν ξέρουν τίποτα, κάθονται χαλαροί στο παρατηρητήριο, από όπου ίσως και  να θαυμάζουν την εγκληματική οργάνωση για τη στρατιωτική πειθαρχία και την ακρίβεια των κινήσεων.

Από κάτω η κοινωνία υποταγμένη στο φόβο και καθημαγμένη, σοκάρεται από την ξαφνική επέλαση και την εμπόλεμη κατάσταση, που εκτυλίσσεται μπροστά της. Ανατριχιάζει από την ψυχρή επαγγελματική χαρακιά στο χέρι του νέου, που πήγε ανυποψίαστος να χαρεί την αγαπημένη του ομάδα στο γήπεδο. Οργισμένες φωνές σκίζουν την ατμόσφαιρα μετά το έγκλημα και τις αποκαλύψεις: Τα ήξεραν όλα και δεν έκαναν τίποτα.

Το γήπεδο, αυτός είναι ο χώρος, τον οποίο προσφέρουν οι ολιγάρχες της κάθε χώρας και της Ευρώπης ως πεδίο δράσης στις ορδές των οπαδών του ποδοσφαίρου, για να κάνουν εκείνοι τα δικά τους παιχνίδια.

 Γύρω από την ομάδα διαμορφώνεται το «Εμείς και οι άλλοι», οι εχθροί, ο κόσμος και η ταυτότητα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.  Αυτός ο συλλογικός ναρκισσισμός καλλιεργεί μεθοδικά την πεποίθηση ότι μόνο η εχθρική εκδίκηση είναι η επιθυμητή και ικανοποιητική απάντηση στους « άλλους». Από εδώ ξεκινάει ο «χουλιγκανισμός» αλλά και ο φασισμός.

Η δημοκρατία ανοχύρωτη δέχεται τα τυφλά χτυπήματα. Οι ολιγάρχες διαχειρίζονται πακτωλό χρημάτων. Μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές τα μοιράζουν σε πολιτικούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και παράγοντες πάσης φύσεως και εκμαυλίζουν συνειδήσεις. Εκείνοι γίνονται αδίστακτοι στην παρανομία, τα γνωστά σκάνδαλα, τα οποία υποτίθεται ότι τιμωρούνται.

Το θέμα είναι το κενό πολιτικής έκφρασης και συμμετοχής, που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και στους κυβερνώντες, στην εξουσία. Αυτός είναι ο χώρος στον οποίο δρουν ανεξέλεγκτα οι ισχυροί του χρήματος, που διαβρώνουν συνειδήσεις και πολιτικούς.

Εκείνοι κάνουν χαρακίρι στο χέρι της δημοκρατίας. Εμείς θα τους αφήσουμε να της το κόψουν;

Κοζάνη 11-8-2023

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

7 σχόλια

  • Αφού δεν κατάλαβες το άρθρο,γιατί μας
    ζαλίζεις λιβανιστηρι του επιτελαρχη της συμφορας;
    Οι Γερμανοί δυσκολεύτηκαν,να μπουν στην Αθήνα τον Απρίλη του 1941,οι σύγχρονοι ναζιστες- έκαναν
    Περίπατο,κανείς δεν τους πηρε χαμπαρι!
    Τώρα; τώρα θα βγει ο μητσοτακης στο τικ τοκ και για την
    Επέλαση των φασιστών…θα μας πει ” φταιει η κλιματική αλλαγη!

  • Δεν θελω να συμβουλευω τους μεγαλυτέρους μου … αλλα θα μπορουσατε κυρία μου μεσα σε ολη την μαυρίλα, μια και εχετε αναμφιβολα ταλεντο στο γραψιμο να αναδεικνύετε θετικά πράγματα … να φευγει ενα βαρος απο το στηθος μας…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.