Σιάτιστα Κοζάνης: Όλα έτοιμα για το έθιμο των καβαλάρηδων (Βίντεο)

13 Αυγούστου 2023
23:30

Oι ομάδες των καβαλάρηδων ετοιμάζουν τις γειτονιές της Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου τα άλογά τους, που πρωταγωνιστούν σε ένα έθιμο, που έρχεται αναλλοίωτο στο σήμερα από την περίοδο της τουρκοκρατίας, αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του τόπου.

Το έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Δεκαπενταύγουστο και το μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, παραμένει βαθιά ριζωμένο στην καρδιά των ντόπιων και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

Στον ιδιότυπο τρόπο εορτασμού, κύριοι συντελεστές είναι τα άλογα, που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων.

Στη Σιάτιστα, το γλέντι για τη γιορτή της Παναγίας, ξεκινά από τις αρχές του μήνα. Άλογα και καβαλάρηδες αρχίζουν να εμφανίζονται στην πόλη, στους δρόμους, στα σοκάκια, στις πλατείες και στα μαγαζιά ενώ δε λείπουν οι ορχήστρες χάλκινων, το κρασί και το γλέντι.

ΕΡΤ

Ένα σχόλιο

  • Μαλλον με τα αλογα θα μετεφεραν και τα μυστικα του αγωνα;γιατι τους κατακτητες δεν τους εκοβε και τοσο πολυ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.