Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας: Για μια ακόμη σχολική χρονιά τα σχολεία του Δήμου Εορδαίας, αλλά και όλης της χώρας, θα ανοίξουν χωρίς τον απαραίτητο αριθμό καθαριστριών

20 Αυγούστου 2023
15:24

Για μια ακόμη σχολική χρονιά τα σχολεία του Δήμου Εορδαίας, αλλά και όλης της χώρας, θα ανοίξουν χωρίς τον απαραίτητο αριθμό καθαριστριών, για να τηρούνται οι κανονισμοί υγείας και ασφάλειας, για την καθαριότητα των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά του λαού, ο οποίος θυμίζουμε πληρώνει και το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων του κρατικού προϋπολογισμού (Κ.Π.).

Τα φορολογικα έσοδα κάθε χρόνο αυξάνονται και είναι προϊόν της άγριας φοροληστείας του λαού, των περικοπών κρατικών δαπανών ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Αδιάψευστος μάρτυρας το πρωτογενές πλεόνασμα που μέσα σε ένα εφτάμηνο (Γενάρης – Ιούλης 2023) έφτασε τα 3.5 δισ. Ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τον στοχο του προϋπολογισμού και τρείς φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι. Παρόλο που τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκανγια τον Δήμο Εορδαίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, εγκρίθηκε ο μέγιστος αριθμός ανθρωποωρών (!!!!) ημερήσιας αποασχόλησης που ανέρχεται στις 197 και μέγιστος αριθμός προσλαμβανομένων 66, σε θέσεις προσωπικού, μερικής ή και πλήρους απασχόλησης, πολύ πίσω από τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων.Να προσθέσουμε ότι από φέτος θα λειτουργούν και τα σχολεία διευρυμένου ωραρίου (πχ 3ο Δημοτικό), μέχρι τις 17:30 ΜΜ, που έρχονται να προστεθούν σε αυτά τις 2ης ευκαιρίας (πχ 2ο ΕΠΑΛ).

Από την συμπολίτευση και τις άλλες παρατάξεις αποφασίστηκε, πλην Λαϊκή Συσπείρωσης, η πρόσληψη των παραπάνω καθαριστριών. Ο Δήμος αποφάσισε την πρόσληψη έντεκα (11) θέσεων πλήρους απασχόλησης (6.5) ώρες ημερησίως και πενήντα πέντε (55) θέσεις μερικής απασχόλησης. Η διαφορά που προκύπτει μέχρι τις (291.5)ώρες θα καλυφθεί με ιδίους πόρους από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε με τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης (τετράωρες, μισή δουλεία, μισή ζωή, μερική καθαριότητα) καθώς και με τον αριθμό προσλαμβανομένων. Χρειάζονται πολύ περισσότερες για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καθαριότητα. Να προσθέσουμε ακόμα ότι έχει μειωθεί, λόγω συνταξιοδοτήσεων, και ο αριθμός των καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή δουλειά (από 15 που ήταν το 2023 έχουν μείνει 12).

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε όλες οι προσλήψεις να είναι πλήρους απασχόλησης και να αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων. Είναι εφικτό να γίνει. Το απέδειξε περίτρανα η Δημοτική Αρχή της Πάτρας με κομμουνιστή Δήμαρχο, η οποία προκήρυξε 180 θέσεις πλήρους απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι μερικής απασχόλησης 2-3-4 ωρών όπως έπραξαν άλλες Δημοτικές Αρχές, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου.

Είναι απαράδεκτο, απάνθρωπο και εκμεταλλευτικό το σύστημα πρόσληψης καθαριστριών με την μέθοδο των “ανθρωποωρών” ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Εμπόδιο μπαίνει το γεγονός ότι όλες μεχρι σήμερα οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και οι Δημοτικές Αρχές αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες εργαζόμενες και τα παιδιά μας σαν κόστος. Την ίδια στιγμή απλόχερα μοιράζουν δισ. Ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην περιοχή μας πχ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην “Πράσινη Ανάπτυξη” θα “ξεκοκαλίσουν” πολλά δισ. Ευρώ, τόσο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρόλα αυτά αφήνουν τα παιδιά μας απροστάτευτα, ενώ έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι τα σχολεία αποτελούν χώροι υπερμετάδοσης του κορονοϊού, ο οποίος είναι “παρών”. Παρόλο που η κυβέρνηση του έδωσε “απολυτήριο”.

Καλούμε τις καραθίστριες, τους συλλόγους γονέων, τους εκπαιδευτικούς, τα σωματεία να παλέψουν και να μην επιτρέψουν να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Απαιτούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για να μπορούν οι καθαρίστριες να βρίσκονται στα σχολεία από το πρωί,με την έναρξη των μαθημάτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Η μισθοδοσία να γίνεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Να μην επιτρέψουμε να γίνεται η πρόσληψη από τους ιδίους πόρους.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στους Δήμους.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Επιβάλεται να δυναμώσει χωρίς καμία καθυστέρηση η οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση.

Ο αγώνας αυτός περνάει και από τις τοπικές εκλογές, με την καταψήφιση σε Δήμους και Περιφέρειες των υποψηφίων όλων των κομμάτων που στηρίζουν την “ανάπτυξη” (βλέπε και “Πράσινη Αναπτυξη”) σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Απέναντι σε κείνους που στέκονται απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, που τα βάζουν στην ζυγαριά του κόστους-οφέλους. Σας καλούμε να ενισχύσετε παντού τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης εκλέγοντας περισσότερους αγωνιστές δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους δυναμώνοντας την μόνη γνήσια εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, με πιο ισχυρό το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές.

Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας

17/8/2023

 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι