Τι κρύβει η απόφαση του δημάρχου Σερβίων για τα έσοδα από την εκμετάλλευση των δασών Ελάτης και Λιβαδερού; (Του Β. Κωνσταντόπουλου)  

24 Αυγούστου 2023
10:41

Είναι γνωστό σε όλους, ότι στην ανακοίνωση της μη συμμετοχής μου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχα δηλώσει ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου ως το τέλος της θητείας με συνέπεια, υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα.

Φαίνεται ότι κάποιοι εκεί στην δημοτική αρχή δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την δήλωσή μου και ενεργούν κατά το δοκούν, πέραν αυτών που ως σήμερα γνωρίζαμε ως πρακτικές λειτουργίας του δήμου.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: Ω8ΒΤ46ΜΓΗ5-0ΕΗ) η υπ’ αριθμ. 169/2023 (22 Σεπτεμβρίου 2023(;)) απόφαση του δημάρχου, με την οποία ο δήμαρχος δεσμεύεται (;) και όχι αποφασίζει (άρα το έγγραφο δεν έχει καμιά ισχύ), ότι

τα έσοδα που θα προκύψουν «από την εκµετάλλευση των δασών της Ελάτης και του Λιβαδερού βάσει των ανωτέρω υπό (6) και (7) διαχειριστικών µελετών θα καλύπτονται σε κάθε περίπτωση οι ατοµικές ανάγκες των κατοίκων Ελάτης και Λιβαδερού σε καυσόξυλα και τα έσοδα που θα προκύψουν από την διάθεση της τεχνικής ξυλείας θα εγγράφονται σε διακριτούς κωδικούς των προϋπολογισµών του ∆ήµου Σερβίων και θα διατίθενται για την αειφόρο ανάπτυξη των δασών αυτών. Τυχόν αδιάθετα έσοδα θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες Ελάτης και Λιβαδερού µέσω ανταποδοτικών έργων και δράσεων

Στο τυπικό μέρος, η παραπάνω απόφαση-δέσμευση δεν έχει καμιά νομική ισχύ. Η απόφαση είναι απόφαση και δεν μπορεί να είναι δέσμευση. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, που στα σχετικά της απόφασης δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε νόμο ή διάταξη, που να εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο για τέτοιου είδους δεσμεύσεις.

Ο δήμαρχος δεν μπορεί να αναλαμβάνει τέτοιες δεσμεύσεις, χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για τέτοιου είδους αποφάσεις. Και ο δήμαρχος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ή τουλάχιστον οφείλει να το γνωρίζει.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Κατά την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης του δάσους της Ελάτης, ο δήμαρχος αρνιόταν με επιμονή μέχρι τέλους, να συμφωνήσει με την πρόταση της παράταξής μας, που έλεγε αυτά ακριβώς που τώρα λέει ο δήμαρχος στην απόφασή του. Η δική του πρότασή ήταν τα έσοδα από την εκμετάλλευση του δάσους της Ελάτης, να πάνε στον δήμο για να χρησιμοποιηθούν κατά την κρίση της δημοτικής αρχής. Και δεν δέχτηκε καν, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να μπει σε διακριτή ψηφοφορία η δική μας πρόταση, σε αντιδιαστολή με την πρόταση του δημάρχου (τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου το αποδεικνύουν).

Και επειδή εξ αιτίας αυτού εισέπραξε ένα μεγαλειώδες όχι στην πρότασή του, απείλησε τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν όχι (αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους) ότι θα ασκήσει νομική δίωξη εναντίον τους. Απέστειλε μάλιστα και επιστολή-αναφορά προς τον Γενικό Γραμματέα Δασών για το θέμα αυτό.

Τι άλλαξε λοιπόν από τότε ως τώρα; Και γιατί αυτή η βιασύνη να βγει απόφαση δημάρχου που δεν έχει καμιά νομική ισχύ;

Προφανώς οι εκλογές και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αναγκάζουν τον δήμαρχο να προβεί σε σπασμωδικές κινήσεις.

Είναι βέβαιο ότι ο δήμαρχος δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει γνώμη και πρακτικές στο θέμα αυτό. Απλά τώρα υφίσταται τις συνέπειες της αλαζονικής του συμπεριφοράς κατά τις διαδικασίες ανάθεσης και έγκρισης της διαχειριστικής μελέτης του δάσους της Ελάτης.

Λέει ψέματα σε όσους, ευκολόπιστα, εν όψει και των εκλογών, απαιτούν δημοσίως  να αλλάξει γνώμη για το θέμα αυτό. Και είναι εμφανής η προσπάθειά του να επηρεάσει τους κατοίκους των κοινοτήτων αυτών.

Εάν δήμαρχος έχει αλλάξει απόφαση, δεν έχει παρά να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Εκεί θα συζητηθούν όλα τα θέματα και ο τρόπος εκμετάλλευσης των δασών και ο τρόπος διάθεσης των εσόδων.

Για να δούμε θα το κάνει;

Η παράταξή μας υπεύθυνα, όπως έκανε σε κάθε θέμα, θα τοποθετηθεί και θα αποφασίσει με βάση το συμφέρον των κατοίκων των κοινοτήτων αυτών.

Σε καμία όμως περίπτωση, δεν θα ακολουθήσουμε τον δήμαρχο ούτε και θα συμμετέχουμε στην διαδικασία επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει, όποια και αν είναι αυτή (έτσι κι αλλιώς οι δύο παρατάξεις συμμετέχουν και σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο), είναι αρμόδια να αποφασίζει για τον τρόπο αξιοποίησης των δασών στο σύνολο του δήμου.

19 σχόλια

  • Δεν μας νοιάζει η άποψή σου είσαι υπό απόσυρση
    Καμιά ανάρτηση για τον δρόμο Νεράιδα Λεύκαρα δεν βλέπω, αργείς αργείς….

  • Μέχρι που να φύγεις επανέφερε όσες αναρτήσεις έχεις κάνει στα 4 χρόνια, έχεις δώρο ένα μήνα διακοπές στην Μύκονο

  • Πω πω πως περνάν τα χρόνια
    Αν μετά από λίγο καιρό ξανακάνεις ανάρτηση με το ίδιο περιεχόμενο να είσαι σίγουρος θα το εμπεδώσουμε.
    Να είσαι βέβαιος επίσης, όσες αναρτήσεις και να κάνεις,ως αντιπολίτευση ντε, μάταιος ο κόπος, με τα δυο χέρια να ψηφίσετε, πάλι δεν βγαίνει.
    Εμείς θέλουμε ανθρώπους με οράματα και όχι εκδικητές.
    Ποιός Δήμαρχος αφουγκράστηκε τους συνδημότες του; κανείς, ούτε εσύ.
    Ποιός Δήμαρχος πήγε στα χωριά να ακούσει τα προβλήματα από πρώτο χέρι; κανείς, ούτε εσύ

  • ΛΥΣΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΤΟΥ “ΟΙΚΟΥ ΣΟΥ” ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ….
    ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ “ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ” ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΑΝ…Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ…ΔΕΝ ΣΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΙΣ…”Η ΜΠΟΓΙΑ ΣΟΥ” ΠΕΡΑΣΕ ” ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΨΟΣ ΣΟΥ” ΕΓΙΝΕ ΝΑΝΟΣ……ΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΕ ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚΟΥΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΕΛΟΣ…
    ΚΑΛΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ….ΜΕ ΥΓΕΙΑ ..
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ….
    ΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ…ΜΕΤΑ ΑΤΜΟΣ….

  • ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕ ΑΦΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΣΠΥΡΙΔΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΩΝ 1200 EURO ΤΟ ΜΗΝΑ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ? ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ.

  • εχετε να απαντησετε κατι στις κουτοπονηριες του ελευθεριου; που πολυ καλα κανει και τις βγαζει στην φορα ο κωνσταντοπουλος (με την πλειοψηφια των συμβούλων στο δημοτικο συμβούλιο) οχι βεβαια για αυτο αναμασατε τα ιδια
    παντως θελω να δω ποσες φορες θα παει στο δημοτικο συμβουλιο ο ελευθεριου απο τη νεα χρονια που θα ειναι αντιπολιτευση! να δω ποσο θα τιμησει την ψηφο σας!
    ποιοι δεσμευονται; δεσμευεται οτι θα κανει αυτα που ελεγε οχι στο δημοτικο συμβουλιο; αυτα που ακουσαμε με τα αυτια μας να μας λεει αποκλειεται οταν ηρθε στην ελατη; που μας ειπε οτι αν δεν πουμε ναι στην μελετη δεν θα παρουμε ξυλα; ας παει την μελετη στο συμβουλιο με αυτα που λεει τωρα και τα ελεγαν ολη η αντιπολιτευση πριν 6 μηνες!

    • Μακάρι. Και ο Μπουτάρης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα είναι στην Θεσσαλονίκη. Όποιος θέλει να προσφέρει δεν κοιτά καρεκλες

  • Όποιος βρει άλλη τέτοια “δέσμευση” δημάρχου σε άλλο δήμο της χώρας κερδίζει εισητηρια για Μύκονο που λέει και μία ψυχή του Ελευθερίου! Άκου δέσμευση; Από ποιους ; Ποιοι είστε ΕΣΕΙΣ που δεσμευεστε όταν δεν είστε το δημοτικό συμβούλιο; Καμία παρειτσα; που είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλιους
    Πάντως βρε Χρήστο ούτε χάντρες σε ιθαγενείς!
    Πριν ελάχιστους μήνες στην Ελάτη μας έλεγες να δεχτούμε οπωσδήποτε την μελέτη γιατί αλλιώς …. Ομόφωνα το χωριο την απέρριψε όπως και στο λιβαδερο! Καλοπροαίρετα λοιπόν γιατί να ψηφίσω εσένα και όχι την Σπυρίδου που από την ΑΡΧΗ στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων;
    Πραγματικά για κορόιδα μας έχεις;

  • Όσο περνάει ο καιρός τόσο χαίρομαι που ο Κωνσταντόπουλος φεύγει τώρα που είναι ακμαίος και κάνει άψογα την δουλειά του. Βλέπω πως έχουν σκυλιασει διάφοροι. Πολλοί που είχαν θεσουλες χωρίς να κοπιασουν μόνο επειδή τους τραβαγε ο Βασίλης. Τώρα χάνουν οφίτσια , χάνουν την μικρή τους δόξα κι έχουν πάθει πλάκα! Μπράβο Βασίλη συνέχισε να μας ενημερώνεις. Και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο μας ενδιαφερει που κανείς καλά την δουλειά σου. Και φυσικά θα στηρίξουμε την κυρία Σπυρίδου καθώς είναι η μόνη αξιοπρεπής επιλογη με πολύ καλές υποψηφιότητες μέχρι τώρα. Σιγά μην ψηφίσουμε χρυσαυγιτες και χουντικούς!
    Θα θυμίσω ότι ο Ελευθερίου όταν τον έβγαλε από πρόεδρο του Συμβουλίου ο βσιλης ουτε και πάτησε στο συμβούλιο σαν σύμβουλος άντε να πηγε μιά δυο φορές. Τόσο ήταν το ενδιαφέρον του , όσο είχε καρέκλα.
    Το ίδιο θα κάνει και από το 2024; Που θα είναι αντιπολίτευση ; Θα τιμήσει την ψήφο των ψηφοφόρων του; Την εντολή τους;
    Όσο για αυτούς που κάνουν προσωπικές επιθέσεις στον Βασίλη είναι απλό. Δεν μπορούν να τον αντικρούσουν και αναγκάζονται να πέσουν πολύ χαμηλά. Καμία πολιτικη αντιπαράθεση δεν μπορούν να κάνουν. Εδώ ολόκληρος δήμαρχος έβγαλε έγγραφο με “δεσμευομσστε”. Ούτε απόφαση του, ούτε απόφαση του συμβουλίου ούτε της οικονομικής επιτροπης τιποτα μόνο κουτοχορτο μόνο για να ετοιμάσει την μέγα κωλοτουμπα ενός ανθρώπου που θέλει να έχει καρέκλα.

  • 18:11 ο Βασίλης όπως τον αποκαλείς φεύγει σαν αποτυχημένος, έκανε Δήμαρχος και στην συνέχεια υπέστη απανωτές ήττες, ήθελε διακαώς να είναι και τώρα υποψήφιος, αλλά δεν του βγήκε, αφού όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του τον εγκατέλειψαν, ακόμη και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων που ήταν δικοί του, όταν έγινε Δήμαρχος και στην συνέχεια, όταν ηττήθηκε απανωτά,πήγαν όλοι με τον Ελευθερίου και όχι με την Σπυρίδου.
    Τι άλλο θες για να πεισθείς ότι ο Ελευθερίου παρουσίασε έργο.
    Γιατί παράτησαν τον Βασίλη σου;

  • Η αλήθεια πονάει. Όποιος δε μπορεί να την αντιμετωπίσει, βρίζει αυτόν που την είπε.

    κ. Κωνσταντόπουλε σε συγχαίρω για άλλη μια φορά. Η αντιπολίτευση και η εκπροσώπηση των πολιτών, είναι μία πολύ σοβαρή δημοκρατική κατάκτηση, την οποία και τιμάς.

    Ο πολιτικός πολιτισμός απαιτεί, ειδικά σε σε τέτοιου είδους αιτιάσεις δημοσίου συμφέροντος, να δοθεί απάντηση επί της ουσίας, χωρίς περιστροφές, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αντεγκλήσεις και αναφορές σε άσχετα πράγματα.

    Ad hominem, name calling, αποπροσανατολισμός με τη μπάλα στην εξέδρα, ειρωνείες και παραπομπές σε πράγματα και καταστάσεις που δεν έχουν καμία συνάφεια με τα καταγγελλόμενα,

    είναι η καλύτερη επιβεβαίωσή σου.

    Σε πολεμούν βρόμικα; Είσαι καθαρός.

    Ανδρέας Τσιφτσιάν

  • Κωνσταντόπουλε βάλε για Πρόεδρος στο Τριγωνικό, αφού δεν μπορείς για Δήμαρχος, κάτι είναι και αυτό.
    Θα έχεις εξουσία μικρή μεν αλλά δεν πειράζει, δεν θα είσαι στην απ’ έξω.

  • Απίστευτο! Ο άλλος χαρακτηρίζει κατήφορο το ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πλειοψηφούσα παράταξη κάνει αυτό που πρέπει να κάνει: ενημέρωση, αντιπολίτευση , διαφάνεια, κριτική!
    Και δεν χαρακτηρίζει κατήφορο ένα εγγραφο- ανέκδοτο! Επιπέδου 3Α, 3Κ, Ρεχάγκελ ο μουσουρουλης και χωρίς οποιαδήποτε αξία!
    Πραγματικά καλά είναι να κάνετε σιαπέρα. Η στήριξη σας στον Ελευθερίου μας δείχνει πολλά! Ποιον συνδυασμό πρέπει να ψηφίσουμε! Ευχαριστούμε!

  • κ. Τσιφτσιάν γνωρίζετε καλά τον κ. Κωνσταντόπουλο;
    Γνωρίζετε τα έργα και ημέρες της Δημαρχίας του;
    Γνωρίζετε μετά από πολλες συσκέψεις με τα στελέχη του και με την κα Σπυρίδου, αφού αποφάσισε να αποσυρθεί, για το πως θα πάρει εκδίκηση για την ήτα του των 41 ψήφων;
    Δεν μπορώ να πιστέψω πως και εσύ πιστεύεις, πως ξαφνικά τα στελέχη του ασπάστηκαν τις απόψεις της κας Σπυρίδου και τρέξανε να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της.
    Εξυπνος είσαι, δεν πιστεύω πως και πιστεύεις ότι τώρα ασκεί το καθήκον του ως Αντιπολίτευση, για ενίσχυση της Σπυρίδου το κάνει, από μακριά κάνει μπαμ.
    Οπως τώρα και εσύ με τους δικούς σου σχολιασμούς, το ίδιο κάνεις ή μήπως όχι.
    Πίστευα σε αυτά που κατά καιρούς έγραφες, τώρα πια πιστεύω σε απορρόφησε και εσένα το σύστημα, δικαίωμά σου είναι.
    Αλλά άντε γειά.

    • Και τα άτομα που Κωνσταντόπουλου που λέτε που πήγαν με τον Ελευθερίου τι είναι; Αυτοί δεν είναι κωλοτουμπες;εργα και ημέρες λοιπόν θητείας Κωνσταντόπουλου: ανάπλαση , κτήριο Ράπτη (το οποίο ο Ελευθερίου ήθελε να το…. γκρεμίσουν) οι βάσεις για το πολιτιστικό κέντρο . Για αρχή αύρα
      Εν μέσω μνημονίων, συγχωνευμενους δήμου σε τρισημιση χρόνια θητείας. Όταν κάποιος Ελευθερίου όταν έχασε την καρέκλα του προέδρου δεν ξαναπατήσε στο συμβούλιο! Ποιο καθήκον, ποιοι ψηφοφόροι, ποια τιμή!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι