Π. Κουκουλούπουλος: Το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη για την Ενεργειακή Δημοκρατία

25 Αυγούστου 2023
11:01

Με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, όπου βαδίζει εδώ και τέσσερα χρόνια, με επιλογές που δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.

Το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.) είναι ένα μονομερές σχέδιο εισαγωγής αερίου σε αντικατάσταση του λιγνίτη, χωρίς πραγματική σχέση με την κλιματική αλλαγή, χωρίς ουδεμία αναφορά σε εξοικονόμηση ενέργειας, ούτε στη μείωση των εκπομπών στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών ούτε στο σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση, στις ράγες του οποίου βαδίζει ολόκληρη η Ευρώπη.

Ενεργειακά είμαστε η πιο εξαρτημένη Χώρα της Ε.Ε., εκτός από την Κύπρο και τη Μάλτα, με την εξάρτησή μας στα χρόνια της Ν.Δ. να έχει πλέον ξεπεράσει το 80%, εξαιτίας της πρόσδεσης της Χώρας στο φυσικό αέριο. Η αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων με φυσικό αέριο στερείται λογικής. Το εισαγόμενο φυσικό αέριο επιβαρύνει δραματικά το έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών καθώς τα εισαγόμενα καύσιμα συμμετέχουν σταθερά στο εν λόγω έλλειμα με διψήφιο ποσοστό.

Η εμμονή και ιδεοληψία της Κυβέρνησης με το φυσικό αέριο δεν είναι τυχαία. Προστατεύει ένα ολιγοπώλιο ενέργειας. Το ίδιο ολιγοπώλιο που προστάτευσε, αρνούμενη πεισματικά επί ένα χρόνο το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ίδιο ολιγοπώλιο που προστάτευσε, μη αναβαθμίζοντας τις γραμμές διασύνδεσης της Ελλάδας με άλλες Χώρες, ώστε να μην ανοίξει τον ανταγωνισμό. Το ίδιο ολιγοπώλιο που προστατεύει, μη αναβαθμίζοντας τις γραμμές μεσαίας και χαμηλής τάσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάθε πολίτης, κάθε Δήμος, κάθε επιχείρηση να προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Στις 12 Αυγούστου 2022, η Κυβέρνηση έκλεισε τον ηλεκτρικό χώρο, δίνοντάς αυτόν στο ίδιο ολιγοπώλιο ενέργειας, στερώντας με έναν πρωτοφανή τρόπο τη δυνατότητα παραγωγής από ΑΠΕ σε χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές, μεταξύ των οποίων ΤΟΕΒ και Συνεταιρισμοί με χιλιάδες μέλη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι κυβερνητικές επιλογές έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ύφεση στη Δυτική Μακεδονία, μια περιφέρεια που συνορεύει με δυο γειτονικές χώρες και συρρικνώνεται ραγδαία.

Είναι προφανές ότι οι επιλογές αυτές πρέπει να αλλάξουν ριζικά και να εναρμονιστούν, αν μη τι άλλο, με το ευρωπαϊκό πλαίσιο υπηρετώντας παράλληλα τη σταδιακή μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης που είναι εθνικός στόχος.

Η αναγκαιότητα μετατόπισης του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, η επένδυση στην αντλησιοταμίευση και η ριζική αλλαγή της πολιτικής στις ΑΠΕ που θα επιτρέψει την ταχύτερη διείσδυση τους στο ενεργειακό μείγμα είναι βασικές επιλογές που ανοίγουν το δρόμο στην ενεργειακή δημοκρατία.

Ενεργειακή Δημοκρατία σημαίνει αναβάθμιση όλων των δικτύων, υποχρέωση χωροθέτησης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ από όλους τους Δήμους για την ισόρροπη ανάπτυξή τους, με τον όρο τουλάχιστον το 50% του δυναμικού των ΑΠΕ που θα αναπτύσσεται σε κάθε Δήμο, να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες και των δημοτικών επιχειρήσεών του (όπως των Δ.Ε.Υ.Α. που σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας), καθώς και των αγροτών, των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρομεσαίων επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 50%, χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για την ελληνική βιομηχανία, δεν είναι δυνατόν τα διμερή συμβόλαια να μην έχουν προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και να μένει απροστάτευτη στην κρίση όση βιομηχανία μας έχει απομείνει. Το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη για την Ενεργειακή Δημοκρατία, η οποία αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πειστική απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες, δηλαδή στα δύο κορυφαία ζητούμενα της εποχής, που όλοι καλούμαστε να απαντήσουμε.

Του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος KTE Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

ΠΗΓΗ https://www.libre.gr/

11 σχόλια

    • Πάντως η Νέα Δημοκρατία, ο τέως βουλευτής Αμανατίδης και ο περιφερειάρχης Κασαπιδης είναι ενεργά μέλη της ακρίβειας, των συμφερόντων και της φτώχειας του λαού μας.

    • ΚΑΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕ Η ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΥΤΗΝ ΛΕΞΗ..ΤΟΝ ΑΡΕΣΕ..ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΚΕΦΤΗΚΕ..ΜΗΠΩς ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ?ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΠΕ..ΜΗΠΩς ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΝ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ?

  • Είσαι ο μεγαλύτερος υποκριτής όλων των εποχών. Είναι η δεύτερη φορά που κατηγορείς μόνο την Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη Γεωργία στην περιφέρεια. Το πραγματικό σου πρόσωπο θα το ξαναδούμε μετά τον Οκτώβριο

    • Τα τηλεφωνα εχουν παρει φωτια για τη Ζεμπιλιαδου καθαρα. Όσο για το Μαλούτα… ας πρόσεχες Λαζο’μ να μην τον στηριζες

    • Ο Σύριζα πετούσε χαρταετό και η ΝΔ κάνει πάρτι στην περιοχή μας με τα μεγάλα συμφέροντα .Τί δεν καταλαβαίνεις?

  • Ο Κουκουλόπουλος, μετά τις επαναλαμβανόμενες τραγικές διοικήσεις σε Δήμο και Περιφέρεια, μετά από χρόνια φαντάζει σαν όαση στην έρημο.

    Ένας που δεν τον ψήφισε ποτέ

  • Η εκλεκτή του Παρη,στην περιφέρεια θα είναι Τρίτη…και το δημιούργημα του,ο κοκκαλιαρης,θα είναι 2ος…..αυτή είναι η πραγματικότητα…

    • Μία με τον Κουκουλοπουλο, μία με τον Μαλούτα, μία με τον Κωνσταντινίδη μόνος του πάντως δεν μπορεί ο Κοκκαλιάρης που το παίζει ανεξάρτητος!

  • Κουκουλόπουλε να μας πεις γιατί δεν είχαμε ενεργειακή δημοκρατία όταν η ΔΕΗ ήταν 100% ΔΗΜΟΣΙΑ, ενιαία και καθετοποιημένη επιχείρηση. Πρώτα την ξεπουλήσατε και τώρα πουλάτε φούμαρα!

    Μια που είσαι και “υπεύθυνος οικονομικών” του Πασοκ, πες μας γιατί δεν πληρώνετε τα δήθεν δάνεια, στην πραγματικότητα κλεψιμέικα: μαζί με τη ΝΔ χρωστάτε 840 εκατομμύρια ευρώ, κάπου 280 δισεκατομμύρια δραχμές! Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα όλοι σας θα είσαστε έγκλειστοι στον Κορυδαλλό!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.