Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποίησε την Τρίτη ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος KTE Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ως Ειδικός Αγορητής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

Αναφερόμενος εισαγωγικά στις τραγικές πυρκαγιές, τόνισε πως «εάν πραγματικά όλοι εννοούμε ότι νιώθουμε οδύνη, εάν ειλικρινά συμφωνούμε πως πρέπει πάση θυσία να βρεθεί τρόπος για να αποφευχθεί επανάληψη τέτοιων τραγωδιών στο μέλλον, η Βουλή έχει το δικό της σημαντικό ρόλο, που είναι να διεξάγει ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση για όλα τα σχετικά θέματα».

Περαιτέρω, σημείωσε την υπερψήφιση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής της ενσωμάτωσης της Οδηγίας, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φορολογικών αρχών, που είχε θεσμοθετηθεί με τον Νόμο 4170/2013.
Ο Π. Κουκουλόπουλος υπέβαλε αίτημα να κληθεί και η Α.Α.Δ.Ε. κατά την ακρόαση φορέων ενώπιον της Επιτροπής,, αναλύοντας ότι «με αφορμή την ενσωμάτωση της Οδηγίας, θα πρέπει να έχουμε υπεύθυνη ενημέρωση από την Α.Α.Δ.Ε. και να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, για τον πραγματικό βαθμό υλοποίησης της ενσωμάτωσης στην πράξη του ήδη υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Εάν έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις, που υπάρχουν προβλήματα και με ποιο τρόπο μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Διότι τελικά όλα αφορούν στο τεράστιο θέμα της φοροδιαφυγής».

Όσον αφορά τις διατάξεις για τα POS, διευκρίνισε ότι «προφανώς δεν διαφωνούμε στη διεύρυνση της χρήσης τους και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα των πλατφορμών». Εν συνεχεία, έθεσε το ζήτημα των χρεώσεων στα POS, αναδεικνύοντας πως «υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες και από επαγγελματίες, αλλά και από τους “απλούς” πολίτες, για μεγάλες χρεώσεις, που δεν φαίνεται να συνάδουν με την ευρωπαϊκή πρακτική. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε να κληθεί στην ακρόαση Φορέων η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να ενημερωθούμε υπεύθυνα με “καθαρές κουβέντες”. Υπενθυμίζοντας ότι «τις Τράπεζες ο ελληνικός λαός τις έχει πληρώσει πολλές φορές», υπογράμμισε την ανάγκη «να ξεκινήσει μια σοβαρή κουβέντα, με αφορμή τη διεύρυνση στη χρήση των POS, με την οποία επαναλαμβάνω ότι συμφωνούμε».
Ο Π. Κουκουλόπουλος στηλίτευσε το γεγονός ότι «για ακόμα μία φορά, επίμαχες διατάξεις που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τη δημόσια περιουσία, αλλά και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τα ΕΛΠΕ, δεν τέθηκαν σε διαβούλευση. Για παράδειγμα, η αλλαγή του ορίου του προσυμβατικού ελέγχου, που ουσιαστικά υπερτριπλασιάζεται, από μισό εκατομμύριο σε ένα 1,7 εκατομμύρια», ζητώντας εξηγήσεις από την Κυβέρνηση.

Τέλος, ο Βουλευτής ξεκαθάρισε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις ρυθμίσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η οποία είχε εκφραστεί προσφάτως, με σχετική αναφορά από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, σε συναφή τροπολογία, αναφέροντας τη θετική παρέμβαση που είχε υλοποιήσει προ ετών το ΠΑΣΟΚ για αυτή τη νευραλγική υποδομή.