Ο θεσμός του «Ολοήμερου Σχολείου» σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία (Γράφει ο Κωτούλας Αθανάσιος)

5 Σεπτεμβρίου 2023
15:09

 

   Το Ολοήμερο Σχολείο έχει έντονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο και στόχος του είναι η παιδαγωγική αξιοποίηση του απογευματινού χρόνου παραμονής των παιδιών στο σχολείο, με την πλήρη ευθύνη και εποπτεία των εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει υποχρεωτική  μελέτη και προετοιμασία των μαθητών/τριών για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, από υπεύθυνο δάσκαλο,  καθώς και μαθήματα με διάφορες δραστηριότητες .

   Θεωρώ, λοιπόν, πως πρέπει να σταματήσει η υποβάθμιση ενός τόσου σημαντικού θεσμού όπως του Ολοήμερου Σχολείου, τόσο από κοινωνική, όσο και παιδαγωγική άποψη, για  αυτό και η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει άμεσα :

α. Να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη, αποτελεσματική  και αξιοπρεπής λειτουργία όλων των Ολοήμερων Σχολείων, από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023.

β. Να στηρίξει έμπρακτα το Ολοήμερο Σχολείο, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του, με την επαναφορά της καταργημένης θέσης δασκάλου ως «Υπεύθυνου Ολοήμερου».

γ. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος στα σχολεία  Ειδικής Αγωγής, με την τοποθέτηση επιπλέον Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.)  και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.) για την κάλυψη των αναγκών του Ολοήμερου Προγράμματος.

Κωτούλας Αθανάσιος

Πρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κων

Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης

Δάσκαλος στο 1ο Δ.Σ. Κρόκου

6 σχόλια

 • Μας δουλεύεις;Πες μας αν στο σχολείο που δουλεύεις λειτουργεί ή λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ολοήμερο ή τμήμα ένταξης κι αν νοιάστηκες ποτέ…

  • ΓΙΑΤΊ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΘΈΣΗ ΕΡΓΑΣΆΣ ΠΡΩ ΤΑ ΓΑΙ ΤΟΝ ΚΛΆΔΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ……

 • Και στα δύο δημοτικά σχολεία του Κρόκου δεν λειτουργεί ολοήμερο σχολείο εδώ και πολλά χρόνια.
  Ο κύριος Κωτούλας, αφού είναι υπέρμαχος του ολοήμερου σχολείου υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια σε ένα από τα δύο δημοτικά σχολεία του Κρόκου (μάλιστα με οργανική θέση)και με την ιδιότητα του πρώην αιρετού και νυν προέδρου του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ,θα έπρεπε να να είναι πρωτεργάτης για την ίδρυση ολοήμερου τμήματος σε ένα από τα δύο σχολεία.
  Άρα όλα όσα γράφει παραπάνω εκτιμώ πως είναι για λόγους εντυπωσιασμού ή ίσως και για προεκλογικούς σκοπούς (αφού είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ενότητα).
  Αυτά για ενημέρωση και για αποκατάσταση της πραγματικότητας.

 • ΑΠΟΡΩ!!!
  ΠΩΣ ΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ.ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΦΘΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΞΙΖΕΙΣ ΠΟΛΛΑ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.