Κλιματική κατάρρευση… (Γράφει ο Σεραφείμ Α. Ιωάννης)

9 Σεπτεμβρίου 2023
20:22

ΓΓ του ΟΗΕ: «Το κλίμα μας καταρρέει πιο γρήγορα από την δυνατότητά μας να διαχειριστούμε την κατάρρευσή του».

Δεν μιλάμε για κρίση πια, αλλά για κατάρρευση.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας ζήσει ήδη κάποιες μορφές του φαινομένου, έχουμε αντιμετωπίσει  ως επιστήμονες και ως παραγωγοί αρκετές δύσκολες καταστάσεις. Τα τραγικά αυτά γεγονότα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυστυχώς δεν έχουν τέλος την φετινή καλλιεργητική περίοδο. Από τη δύσκολη γονιμοποίηση, επηρεασμένη από τον παγετό στο τέλος της άνοιξης, στις καθημερινές βροχοπτώσεις και στη συνέχεια, στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος των τελών του Ιουνίου έδωσε το επαναληπτικό του χτύπημα την περασμένη εβδομάδα. Δυστυχώς, ούτε ένα ποσοστό της τάξεως του 30% της παραγωγής του Βελβεντού που είχε απομείνει, θα συγκομιστεί. Μιας παραγωγής, που ήταν μειωμένη εξ αρχής. Μεγέθη που από μόνα τους καταδεικνύουν και εκείνο της ζημιάς, τόσο για κάθε παραγωγό ξεχωριστά, όσο και για τους δύο μας συνεταιρισμούς μας συνολικά. Εννοείται, ότι η ζημία αυτή θα αποτυπωθεί και στην εθνική της διάσταση, σε βαθμό πρωτόγνωρο.

Επείγει η άμεση ανταπόκριση τόσο των κεντρικών, όσο και των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, η οποία μπορεί να είναι μία πολύ μικρή, αλλά απαραίτητη ανακούφιση. Ακόμη περισσότερο όμως, επείγει η ταχύτατη (από χθες) αντιμετώπιση της κλιματικής κατάρρευσης, η οποία απειλεί το σύνολο της καλλιεργητικής  τάξης (σπορά, καλλιέργεια, συγκομιδή) όπως την ξέραμε. Επείγει η ανάπτυξη της άμυνας των παραγωγών και της κοινωνίας στο σύνολό της απέναντι στα φαινόμενα της κατάρρευσης αυτής, με τη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με τους βαθμούς αυτοδιοίκησης. Επείγει η ανάπτυξη νέων εργαλείων πρόληψης και καταστολής των φαινομένων της κατάρρευσης.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με κομβικό ρόλο σ’ αυτό το πλέγμα ευθυνών και αρμοδιοτήτων, πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως σ’ αυτόν.

Με γνώση και απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και της σοβαρότητάς της, η ανάθεση της ευθύνης αυτής για την Δυτική Μακεδονία αρμόζει μόνον στην “ΕΛΠΙΔΑ” και τη ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ.

Σεραφείμ Α. Ιωάννης
Γεωπόνος
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Κοζάνης με το συνδυασμό «Ελπίδα» και επικεφαλής την Γεωργία Ζεμπιλιάδου

11 σχόλια

  • Κλιματικές μπαρουφες…όταν δεν έχεις επενδύσει σε υποδομές και βάζεις προτεραιότητα την οικολογική ασφάλεια και “επενδύεις” σε απε λογικό και επόμενο είναι να έρθει η τιμωρία από άνωθεν…!!!

  • Καταλάβαμε ότι είτε δεξιοί είτε αριστεροί τα ίδια αφεντικά έχετε και τις ίδιες μπούρδες λέτε για την κλιματική αλλαγή και τα πράσινα άλογα.

  • Κανεις μια προσπάθεια να ασχοληθείς με την πολιτική αλλά αυτά που σας λένε να γράφετε δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα , για αυτό θα βγείτε τρίτοι

    • Αντώνης Φώσκολος ομότιμος καθηγητής πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της γεωλογικής υπηρεσίας του Καναδά : είμαστε στην Ευρώπη 1200 επιστήμονες μεταξύ των οποίων και δύο νομπελίστες που δεν πιστεύουμε στην κλιματική αλλαγή και δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε «Κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει, όχι άλλες ανεμογεννήτριες στη θέση των δέντρων»!

  • Όποιος πιστεύει τις μπαρούφες περί “κλιματικής κρίσης”, με τις οποίες μας έχουν φλομώσει ΝΔ-Σύριζα-Πασοκ, θα πνίγεται μονίμως, θα καίγεται μονίμως και δεν πρόκειται ποτέ να σωθεί.

    Μέχρι και τη δεκαετία του 1990 η Ελλάδα κατασκεύαζε φράγματα, που προστατεύουν και απ’ τις πλημμύρες. Μετά σταμάτησε να κατασκευάζει, επειδή αν δουλεύουν τα υδροηλεκτρικά δεν θα καίμε φυσικό αέριο. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνετε για το ποιος μας πνίγει;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.