Κοζάνη Τόπος να Ζεις με δωρεάν δημόσιο Wi-Fi στο Δήμο Κοζάνης (Toυ Δημήτρη Αστερίου Καραθανάση)

10 Σεπτεμβρίου 2023
19:58

Στη σημερινή εποχή της ψηφιακής μετάβασης, η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι πολυτέλεια ή μορφή ψυχαγωγίας, αλλά ένα βασικό εργαλείο για εκπαίδευση, επικοινωνία, εργασία και επιχειρηματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε προοδευμένες τεχνολογικά χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής το Ίντερνετ τείνει να χαρακτηρίζεται ως Δημόσιο Αγαθό όπως το νερό και η ενέργεια και έτσι τίθενται οι βάσεις ώστε ως προϊόν να παρέχεται με την ίδια ποιότητα παντού.

Ζούμε σε ένα Δήμο που εμφανώς έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του KAI στο θέμα των ψηφιακών υποδομών, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας οι οποίες απολαμβάνουν εδώ και χρόνια τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υψηλότερων προδιαγραφών και προοδεύουν ως κοινωνίες μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένας νέος επιστήμονας ή ένας νέος επιχειρηματίας στο Δήμο Κοζάνης, μεταξύ των άλλων δυσμενειών, έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο ψηφιακό χάσμα που τον χωρίζει από τον αντίστοιχο νέο των πόλεων ή ακόμη και κάποιων δήμων ευρύτερα που τα προηγούμενα χρόνια «έτρεξαν» τις διαδικασίες για  να προσφέρουν στους κατοίκους τους τις απαραίτητες υποδομές.

Ο Δήμος μας αποτελείται από την πόλη της Κοζάνης και άλλες 51 Δημοτικές  Ενότητες και  Κοινότητες. Η ποιότητα δικτύου Ίντερνετ στην πόλη αλλά και στα χωριά της Κοζάνης είναι τόσο απογοητευτική που καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη χρήση του για σκοπούς με ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, τουρισμό, οικονομική δραστηριότητα κλπ. Πέραν αυτού ΔΕΝ έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να αγοράζουν συνεχώς πακέτα δεδομένων για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Χρειάζεται πολλή δουλειά, συνεργασίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για να διορθωθεί συνολικά η ποιότητα των δικτύων με έργα που στο Δήμο μας έχουν βαλτώσει.

Πριν λίγα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμώντας  να εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία σε όλη την Ευρώπη, θέσπισε το πιλοτικό πρόγραμμα WiFi4EU.

Ο Δήμος Κοζάνης συμμετείχε στο πρόγραμμα επιλέγοντας ορισμένα και συγκεκριμένα σημεία της πόλης, η  δράση όμως ΔΕΝ συνεχίστηκε.

Στη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» αποτελεί ισχυρή δέσμευση η εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από άλλους Δήμους και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Φιλοδοξούμε, αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου με Δήμαρχο τον Χάρη Κουζιάκη, μία από τις πρώτες δράσεις μας να είναι να ξεκινήσουμε ΑΜΕΣΑ το έργο για δωρεάν δημόσιο Wi-Fi σε όλα τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος στα χωριά και στην πόλη της Κοζάνης και με τη δομή εκείνη που θα χειρίζεται κεντρικά από τις υπηρεσίες Πληροφορικής του Δήμου τη διαθεσιμότητα του δικτύου αυτού στα πλαίσια ενός μεγάλου ενδο-Δημοτικού δικτύου ως βάση για μελλοντικές εξελίξεις και παροχές.

  • Για εμάς η δημιουργία ενός δικτύου δεδομένων ελεύθερης πρόσβασης αλλά και η υποστήριξή και ανάπτυξή του από δομές πληροφορικής του Δήμου, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την μετάβαση των πολιτών στη «νέα οικονομία» της κοινωνίας των πληροφοριών και για την υποστήριξή τους στην καθημερινότητα αλλά και στην εξωστρέφεια.
  • Για εμάς είναι σημαντικό παρέχοντας δωρεάν δημόσιο Wi-Fi οι πολίτες να μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο και να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, να εργάζονται και να σπουδάζουν «εν κινήσει», ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τη θέση τους χωρίς πρόσθετες χρεώσεις δεδομένων.
  • Για εμάς είναι σημαντικό οι επισκέπτες στο Δήμο μας, χρησιμοποιώντας δωρεάν δημόσιο Wi-Fi, να παραμένουν σε επαφή με τους ανθρώπους τους, να λαμβάνουν ταξιδιωτικές πληροφορίες, να παρακολουθούν τοπικά γεγονότα της περιοχής μας και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας στην προβολή του τόπου. Αυτό, με τη σειρά του, θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες να επισκεφθούν το Δήμο και θα επηρεάσει θετικά την τοπική οικονομία.
  • Για εμάς είναι σημαντικό τα ΜΜΕ της περιοχής μας με κατάλληλη διαπίστευση και με τη χρήση του δωρεάν δημόσιου Wi-Fi να μεταδίδουν απευθείας με συνεχή ροή στους ακολούθους τους στην Ελλάδα και τον κόσμο δρώμενα της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων λειτουργώντας έτσι ως πρεσβευτές σε πραγματικό χρόνο για το Δήμο μας.
  • Για εμάς τέλος είναι σημαντικό, η παροχή δωρεάν δημόσιου Wi-Fi σε άτομα χαμηλού εισοδήματος και σε άτομα που ζουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους, σε ευκαιρίες απασχόλησης και σε υπηρεσίες και να μη μειονεκτεί κάνεις λόγω του ψηφιακού χάσματος.

Για εμάς τη Δημοτική Κίνηση με επικεφαλή τον Χάρη Κουζιάκη, είναι μια πρόκληση και αποτελεί ισχυρή δέσμευση, χωρίς να υπάρχει άλλος δρόμος από το να δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά να ξανα-κάνουμε το Δήμο μας Τόπο να Ζεις. Γιατί ΚΑΙ γνωρίζουμε, ΚΑΙ μπορούμε !

Δημήτρης Αστερίου Καραθανάσης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος Να Ζεις»

22 σχόλια

    • Παντού πλερώνεις στην Ευροπα. Ο τσαμπας έχει πεθάνει προ πολλού. Δεν ξέρω στη Κούβα τι γίνεται, που όλοι οι αριστεροί θέλουν να ζήσουν αλλά κανένας δεν πάει. Ας ξεκινήσουμε με φθηνό ίντερνετ που υπάρχει όντως στο Ευροπα και μετά πάμε Κούβα.

      • Στα κέντρα των περισσότερων πόλεων της Europa υπάρχει δωρεάν αξιόπιστο ίντερνετ.
        Τουλάχιστον σε αρκετές γερμανικές πόλεις που έζησα.
        Οι δημόσιες υπηρεσίες δίνουν επίσης.

        Αυτά τα ξεπερασμένα περί Κούβας κτλ. αλλού.

    • Σε αρκετά χωριά του πρώην Δήμου Ελλησπόντου έχει σίγουρα και λειτουργεί. Κάποια στιγμή που είχε χαλάσει στο χωριό μου, ενημέρωσα τον πρόεδρο και μετά από επικοινωνία με το Δήμο επιδιορθώθηκε άμεσα.
      Ας μη μηδενίζουμε τα πάντα.

    • Και στο Μαυροδέντρι έχουμε wifi. Δεν ισχύουν όσα λέτε κ.Καραθανάση. Μην υπόσχεστε έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

    • Και η κεντρική πλατεία έχει δωρεάν ίντερνετ και ο δημοτικός κήπος, οπότε και οι πολίτες και οι επισκέπτες έχουν δωρεάν δημόσιο Wi-Fi, ήδη!

    • Ρώτα μας να σου πούμε ότι με τα καμάρια δεν κάνουμε χωριό. Όσο για υποψήφιους ο Χάρης θα μπορούσε να έχει όχι του Σημανδρακου. Πως μας το παίζει η κίνηση.

    • Αγαπητέ σχολιαστή, η τεχνολογία δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά το μέσο για να προσφερθούν τελικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
      Τα σύγχρονα δίκτυα όπως τα LoRaWAN, τα WiMAX, το 5G LTE, αποτελούν τη βασική υποδομή για να χτιστούν υπηρεσίες.
      Ενδεικτικά και μόνο, τα LoRaWAN δίκτυα με τη δυνατότητα εμβέλειας μέχρι 15 Km αποτελούν σήμερα στην Ευρώπη κρίσιμο συστατικό βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και διευκόλυνσης εκατομμυρίων αγροτών, κτηνοτρόφων και γενικότερα επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα.
      Η τεχνολογία δεν αποτελεί πλέον και δεν πρέπει να αποτελεί “προνόμιο” κάποιων “ελίτ” ή κάποιων ολίγων.
      Στόχος δικός μας είναι να προσφέρουμε στον τόπο την υποδομή.
      Τα ενδιαφέροντα είναι αυτά που θα χτιστούν και θα κάνουν και τη δική σου καθημερινότητα καλύτερη.
      Αυτό κάνουμε, αυτό εξασφαλίζουμε.
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

      Δημήτρης Στέργιου Καραθανάσης

  • Η Δυτική Μακεδονία δεν θα σωθεί με το wifi.Θελουμε επαγγελματίες τεχνοκράτες που να γνωρίζουνε τα προβλήματα και να δίνουν λύσεις.Δεν μας ενθουσιάζει η ιδέα αυτή την εφηβεία μας την περάσαμε.

    • Για θυμίσου ή ρωτά τι τράβηξαν οι πολίτες του δήμου και των γύρω χωριών για τηλεκπαίδευση για τα παιδιά τους και για τηλεργασία για τους ίδιους την περίοδο του COVID, το internet στην περιοχή είναι χάλια μαύρα.
      Μακάρι να πιέσει η νέα δημοτική αρχή και να φτιαχτούν υποδομές επιτέλους.
      Σωστή στην κατεύθυνση η ιδέα του Καραθανάση, τουλάχιστον ρώτησε αυτούς που τον γνωρίζουν για αυτό που λέει αν μπορεί να το κάνει (ο Καραθανάσης έδωσε ίντερνετ σε όλα τα κτίρια των Π.Ε. της δυτικής Μακεδονίας)

    • Να υποθέσω ότι είσαι από τους τεχνοκράτες που είναι στον Δήμο από το 1990….Μαλουτας, Κιτιδης, Φλώρος, Νικολάου κα

  • To δωρεάν WiFi αφορά πραγματικά ένα 7% του πληθυσμού της περιοχής κυρίως νέων. Το υπόλοιπο 93% είναι αγρότες, νοικοκυρές απόφοιτοι δημοτικού συνταξιούχοι ΔΕΗ που θέλουν μόνο να γράφουν ΑΜΗΝ κάτω από δημοσιεύσεις του Αγ Παΐσιου στο facebook και να βρίζουν τη ΝΤΠ. Τζάμπα ο κόπος σας.

    • Ως αγρότης και γιος νοικοκυράς αποφοίτου Δημοτικού και πατέρα συνταξιούχου της ΔΕΗ ευχαριστώ για την δημογραφική μας κατάταξη στην πλειοψηφία. Αν και είμαι νέος και εκεί λίγο μπερδεύτηκα.

      Επίσης δεν χρειάζομαι wi-fi στο χωράφι, εκεί έχει δουλειά. Καλή επιτυχία στο 7% χωρίς καμία ιδιότητα εκτός ηλικίας και καλό γκουγκλάρισμα στα δάση, με τις ευλογίες πάντα του Αγίου Παΐσίου.

  • Δεν είναι και η πρώτη προτεραιότητα αλλά θα ταν χρήσιμο σίγουρα.
    Έτσι κι αλλιώς 2 επίπεδα πιο πάνω το πρόγραμμα του Τόπος να ζεις,μακάρι να βγει.

  • Κύριε Καραθανάση πού δεν έχει;
    Εγώ έχω πάει στην πλατεία και είχε wifi4eu.
    Στο δημοτικό κήπο έχει το DimosKozanis που λειτουργεί.
    Στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου επίσης έχει το Dimos Kozanis.

    Δεν είναι ωραίο αυτό που κάνετε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.