kozan.gr: Xύτρα ειδήσεων: Πως εξελίσσεται η μάχη για τους τρεις βασικούς διεκδικητές της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας

12 Σεπτεμβρίου 2023
23:40

H εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται από διάφορα σκαμπανεβάσματα και διακυμάνσεις σ’ ένα σκηνικό που μεταλλάσσεται διαρκώς κι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο κάποια χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν με βάση τις πρώτες επιλογές και κινήσεις των τριών βασικών διεκδικητών.

Ο Γ. Κασαπίδης, που στηρίζεται από το κυβερνητικό κόμμα, φαίνεται πως στους “γαλάζιους” ψηφοφόρους  που βρίσκονται στην ηλιακή ζώνη των 60 – 65 ετών κι άνω κι οι οποίοι είθισται να μην παρεκκλίνουν ούτε κατά το ελάχιστο από τη “γραμμή” του κόμματος, επικρατεί,  σχεδόν, κατά κράτος έναντι του Γ. Αμανατίδη, ο οποίος, ωστόσο, δείχνει πως έχει προβάδισμα σε μικρότερες ηλικίες του ίδιου κομματικού χώρου. Αν κι ο Γ. Κασαπίδης επέλεξε, στις μέχρι τώρα δημόσιες συζητήσεις – τοποθετήσεις του, να πορευθεί μ’ έναν τρόπο που χαρακτηρίστηκε από τους αντιπάλους του ως “τοξικός” κι αποσκοπούσε στο να πλήξει πολυεπίπεδα ακόμη και σε ζητήματα ηθικής τον Γ. Αμανατίδη,  έστω και με αυτό τον τρόπο που χαρακτηρίστηκε άκομψος,  κατάφερε εν μέρει να πετύχει το σκοπό του, συσπειρώνοντας, ταυτοχρόνως, σε υψηλό βαθμό και το λεγόμενο σκληρό δεξιό κομμάτι της ΝΔ. Από την άλλη, η συνεργασία του με τον Χ. Κάτανα όχι μόνο δεν του χάρισε “πόντους” αντιθέτως ενίσχυσε την άποψη πως αντιμετώπισε σημαντική δυσκολία στη στελέχωση του ψηφοδελτίου του και πως στην ανάγκη εξεύρεσης υποψηφίων η συμπόρευσή του ακόμη και με τον άνθρωπο που χαρακτήριζε, μόλις ένα μήνα πριν, τη δική του Περιφερειακή Αρχή ως αποτυχημένη, ήταν ένας αναγκαστικός μονόδρομος, Οι απαντήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν για τα τη σύμπλευσης μόνο ως αστείες μπορούν να εκληφθούν κι η αίσθηση που δημιουργήθηκε ακόμη και στους θερμούς υποστηρικτές του Γ. Κασαπίδη δεν ήταν η προσδοκώμενη για τους εμπνευστές αυτής της “ένωσης”. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούσαν ακόμη και με την επανένταξη του Χ. Κάτανα  στη ΝΔ με το άτυπο “συγχωροχάρτι”  που το δόθηκε όταν επέστρεφε, μετανιωμένος, από τους ΑΝΕΛ.

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Αμανατίδη, κατά κοινή ομολογία, έχει καταφέρει να καταρτίσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που θεωρητικά – διότι η κάλπη, πολλές φορές, κρύβει εκπλήξεις – δημιουργεί προσδοκίες για ψήφους, εκτός από τη ΝΔ, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο κι από το ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητά του, ειδικά στην αρχή, παρουσίασε τέτοια δυναμική αναστατώνοντας σε κεντρικό επίπεδο τη ΝΔ που έλαβε  πολλαπλές πρωτοβουλίες στήριξης του Γ. Κασαπίδη, ρίχνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί και με την επίσκεψη,  του Πρωθυπουργού στην περιοχή, όπως λένε, μετά την ΔΕΘ. Ακολούθησαν λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί του Γ. Αμανατίδη, που προκάλεσαν ποικίλες συζητήσεις. Για παράδειγμα, έδωσε συνέντευξη τύπου, που κανείς πλέον δε θυμάται, προκειμένου να εξηγήσει και να δώσει απαντήσεις σε σχέση με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Ωστόσο, αντί να αφήσει μερικές μέρες ωσότου αυτά που είπε να μπορέσουν να αφομοιωθούν, ως απόψεις – θέσεις, από τους πολίτες αξιολογώντας στη συνέχεια τις αντιδράσεις  και  το τι λένε, επί αυτών, οι πολιτικοί του αντίπαλοι,  ακριβώς την ίδια μέρα της συνεντεύξεώς του συμμετείχε σε προεκλογικό debate, στο οποίο έδειξε απροετοίμαστος όχι ως προς την ουσία των απαντήσεων που κλήθηκε να δώσει αλλά ως προς τον τρόπο και τη γενικότερη εικόνα του στην “επίθεση” που δέχτηκε από τον Γ. Κασαπίδη. Φανέρωσε μια αδυναμία που ήταν αισθητή και την περίοδο που διετέλεσε βουλευτής. Είναι προφανές ότι ο Γ. Αμανατίδης αντιλαμβάνεται σχεδόν όλα τα γεγονότα με τεχνοκρατική αντίληψη παραμερίζοντας τα της πολιτικής, αγνοώντας τη σημαντικότητα της δεύτερης. Δεν επέδειξε εκείνα τα άμεσα αντανακλαστικά σε μια σειρά συγκεκριμένων κατηγοριών που οι απαντήσεις του θα έπρεπε να είναι άμεσες και με τέτοιον τρόπο που να μην αφήνουν περιθώρια δεύτερης σκέψης κι ανταπάντησης στους κατηγόρους του.

Από την άλλη πλευρά, η Γ. Ζεμπιλιαδου, σε αυτή την εκλογική μάχη, δείχνει ανανεωμένη και με άλλο αέρα απ’ ότι τις προηγούμενες φορές δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχει απλοποιήσει το λόγο της, ώστε να γίνεται πιο αντιληπτή στους πολίτες, ενώ μέρα με τη μέρα ενεργοποιεί δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ που έδειχναν πως στρέφονται αλλού. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζουν να μη δείχνουν πρόθυμοι στο να στηρίξουν την προσπάθειά της. Επίσης η πόλωση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των συνυποψηφίων της (Κασαπίδη – Αμανατίδη) κι ότι ακόμη  κι η ίδια με ερωτήσεις και τοποθετήσεις της ενισχύει, σε επίπεδο δημόσιο διαλόγου, την πόλωση αυτή, είναι προφανές πως δεν την ευνοεί κι επιβάλλεται, άμεσα, να αλλάξει στρατηγική. Η τακτική του να έχει ρόλο παρατηρητή – διαιτητή, αφήνοντας τους δύο να “βγάλουν τα μάτια τους” με σκοπό, υποτίθεται, να επωφεληθεί εκείνη, δείχνει να μη λειτουργεί,  αφού στο πλαίσιο μιας εκλογικής μάχης με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά, έχει ως αποτέλεσμα  το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να στρέφεται αποκλειστικά στους δύο, παραμερίζοντας όλους τους υπολοίπους συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης.

Την ίδια στιγμή υπάρχει σημαντική μερίδα συμπολιτών μας που δεν έχει επιλέξει ακόμη το τι θα ψηφίσει. Ταυτοχρόνως, τ’ ότι μέχρι τώρα κανείς από τους τρεις βασικούς διεκδικητές της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα τετριμμένα περί υδρογόνου, φωτοβολταϊκών & λιγνίτη, προσθέτοντας στο δημόσιο διάλογο κάτι εντελώς φρέσκο κι οραματικό αλλάζοντας την ατζέντα σε κάτι καινοτόμο, είναι επίσης ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την αναποφασιστικότητα πολλών ψηφοφόρων.

Η Χύτρα

 

 

 

 

 

 

 

50 σχόλια

  • Εκτιμήσεις. Αυτά όλα θα τα δούμε στην κάλπη και δεν είναι παρά σενάρια ανάλογα με τις προσλαμβανουσες του καθενός.

    • Μόλις πριν μερικούς μήνες

      https://kozan.gr/archives/452466

      Ο «Απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής» θα μείνει στην ιστορία του τόπου ως ο απολογισμός με τη μεγαλύτερη έλλειψη ειλικρίνειας στην πιο κρίσιμη περίοδο για την Δυτική Μακεδονία (του Χάρη Κάτανα)

      • Παρακαλώ πολύ να βρείτε τα βίντεο όπου ο κύριος Αμανατίδης έλεγε ότι τα σενάρια για την περιφέρεια τα απεργάζονται πολιτικοί αντίπαλοι κτλ. Και αυτά που λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει η αυτοδιοίκηση και τα σχετικά, για να καταλαβαίνουμε και εμείς τι γίνεται.

        • Χάρη όταν τα έλεγες ήταν όλα καλά?
          Όταν σήκωνες το λάβαρο της επανάστασης εναντίον του Κασαπίδη επί μια τριετία ήταν super? Για να καταλάβουμε κι εμείς τι γίνεται.Γ ιατί ακόμη δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την κωλοτούμπα του αιώνα.

        • Χ. Κάτανας για Γ. Κασαπίδη: “Ο μηδενισμός των πολιτικών πεπραγμένων για «δήθεν» προσωπικό όφελος βλάπτει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον”

          https://kozan.gr/archives/42975

          ΕΔΩ Ο ΚΑΤΑΝΑΣ ΕΛΕΓΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
          Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν για το ήθος, την ειλικρίνεια αλλά και τον «ωραίο πολιτικό τσαμπουκά» στον κ. Δημήτρη Σαββόπουλο, Περιφερειακό Σύμβουλο Καστοριάς, για την δημόσια τοποθέτηση του στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

    • Αντίστοιχη είναι η εικόνα στη Δυτική Μακεδονία, όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης, φαίνεται ότι κερδίζει εύκολα τον -με ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις- νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη. Στο Μαξίμου μιλάνε για «πιθανότητες 50-50 μεταξύ του νυν περιφερειάρχη και του πρώην βουλευτή της ΝΔ», ωστόσο οι καθημερινές επισκέψεις υπουργών και η εικόνα κομπάρσου του κ. Κασαπίδη δίπλα τους και οι ασφυκτικές πιέσεις σε στελέχη και απλούς ψηφοφόρους της ΝΔ είναι ενδεικτικές της έντονης ανησυχίας που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα. https://www.aftodioikisi.gr/%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B1/i-kakokairia-daniel-chtypa-galazioys-perifereiarches-kai-dimarchoys-onomata/

  • Κατά κοινή ομολογία δεν θα πρέπει να χαθούν αλλά 5 χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι ο ίδιος με σήμερα.
    Όσο για τον Κατανα αυτός “έβριζε” τον Κασαπίδη και μάλιστα ο υποψήφιος που στηρίζεται από τη ΝΔ κατηγορούνταν ότι η ΝΔ ήταν στα 4. Για όσους ξεχνανε.

    • Το μόνο που επίτηδες ξέχνα είναι το κόμμα της ΝΔ. Αναγκάστηκε να συμμαχήσει με οπαδούς άλλων κομμάτων και να τους συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο. Δεν θέλουμε τέτοιο κομμα ,δεν θέλουμε τέτοια στελέχη στο κόμμα. Θα το καταλάβουν στις 8 του Οκτώβρη. Όσο για τους περιφερειαρχες η νεολαία χει κριση και είναι με την πραγματικότητα και κοιτάζει το μέλλον της.

  • Πραγματική εικόνα για έναν εξωτερικό παρατηρητή. Επί της ουσίας ο ουσιαστικός λόγος και οι θέσεις Ζεμπιλιαδου την καθιστούν μοναδική λύση για την πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας.

      • Μάλλον εσυ και πολλοι ακομα κοιμαστε τον υπνο του δικαίου και ονειρευεστε τους δηθεν ανταρτες ως τους νεους μεσιες που θα σας σωσουν οπως ονειρευοσασταν και το 19 με τον κασαπιδακο με τις κοτες.
        Δωρεαν ειναι τα ονειρα οντως… keep dreaming λοιπον , ζηστε τον μυθο σας οτι ερχεται ο ανταρτης (εδω γελαμε) Αμανατιδης και σας σωζει

  • Αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι ξέρουν. Η πρώτη θέση εχειβκελιδωσεινμε διαφορά στον Αμανατίδη. Φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα για τη 2η ο Κασαπιδης.
    Αλλά επειδή η βουβή πλειοψηφία θελει μα τον τιμωρήσει μάλλον θα πάθει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
    Κυριακή κοντή γιορτή.

  • Ο Αμανατιδης έχει δίπλα του την καλύτερη τριάδα πολιτικών του τόπου τον κύριο Κεχαγιά τον κύριο Μιχαηλιδη και τον κουνιάδο του τον κύριο Γκερεχτε

    • Ενώ ο Κασαπίδης τι να σου πω!!!!Ψηφοδέλτιο με το ζόρι. Μόνο τα κατσικάκια από τις εκπομπές του δεν έβαλε…Αλήθεια το όνομα του Κάτανα, του Κοσματόπουλου και πολλών πολλών άλλων κωλοτούμπων σας κάνει να νιώθετε υπερήφανοι ε?

  • ο κασαπιδης καταδικαστηκε στα ματια των συμπολιτων του εδω και 4 χρονια λογω της αλλαζονειας που επεδειξε κατα την ασκηση της διοικησης της περιφερειας,της ανικανοτητας του να ανταποκριθει στις προσδοκιες που καλλιεργησε η εκλογη του και της μεγαλης του αποτυχιας στο κομματι της απορροφητικοτητας κονδυλιων και της παραγωγης του αναλογου εργου

    • Εντός κλίματος η “Χύτρα”.

      Όσον αφορά εσένα είσαι πράγματι “ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ”, άσχετος, απληροφόρητος, παρασυρμένος, χωρίς δική σου άποψη, όταν λες τον Κασαπίδη αλαζόνα και το ίδιο όσον αφορά την απορροφητικότητα. Να σκέφτεσαι όταν προσπαθήσεις να ξαναομιλείς.

      • Έλα ρε σχετικέ…αλήθεια? Έχεις λίγες μερες ακόμη να χαρείς δίπλα στον πιο εγωκεντρικό, ανίκανο και αλαζόνα Περιφερειάρχη που έχει γνωρίσει ο τόπος.

  • Αγαπητό kozan,Θα διαφωνήσω στο ηλικιακό όριο που έθεσες, στην κατά τα άλλα πολύ καλή προσπάθεια αποτύπωσης της παρούσης πολιτικής κατάστασης σε επίπεδο Περιφέρειας. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τρίτη ηλικία καθώς και την εκκλησία που βασιζόταν μια ζωή. Πράγμα το οποίο θα αποδειχθεί στις 8/10.Καλημέρα.

  • Το ότι έχουν γίνει τοξικοί εδώ πάρα πολύ καιρό οι αυλικοί του Αμανατίδη απέναντι στον Κασαπίδη όταν ο πρώτος δήλωσε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια για να δικαιολογηθούν που άλλαξαν πλευρά κατά το συμφέρον και την καρέκλα που έχασαν και διακαώς την θέλουν πίσω(διότι είναι πολλά τα λεφτά Άρη) και αυτό ασχολίαστο θα μείνει;
    Και όχι αγαπητή Χύτρα δεν ξεχνάμε ” Για παράδειγμα, έδωσε συνέντευξη τύπου, που κανείς πλέον δε θυμάται, προκειμένου να εξηγήσει και να δώσει απαντήσεις σε σχέση με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας”όπως αναφέρεις στο άρθρο σου. Νομίζεις ότι ξεχνάμε.

  • Ποιος Κασαπίδης? 20 χρόνια δεν έκανε τίποτα. Και το νιώσαμε πολύ καλά όταν έγινε Περιφερειάρχης. Αυτός και κανένας άλλος. Από διοίκηση μέχρι αναθέσεις. Κρυμμένος ήταν, κανείς δεν τον έβρισκε και τώρα τρέχει γιατί κατάλαβε ότι χάνει καρέκλα….δύσκολο 20 χρόνια σε καρέκλα τώρα να μην έχεις.

  • ΣΥΓΜΩΜΗ, ΚΑΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ;

    ΑΠ’ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΟΧΙ!

    ΛΕΥΚΟ ΔΗΛΑΔΗ!

  • ο νικητής των debate ήταν ένας..Ο Κασαπιδης…ο πιο επιτυχημένος περιφερειάρχης στην ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας είναι ένας…ο Κασαπίδης…αυτός που οι πολίτες θα ξαναεμπιστευτούν γιατί έκανε έργο και ανάδειξε προβλήματα και παραλείψεις που άλλοι έκρυβαν κάτω από το χαλί (η γέφυρα στον Πολύφυτο είναι ένα παραδειγμα , είναι ο μόνος που εντόπισε το πρόβλημα και προσπάθησε να βρεί λύση τεχνοκρατικά ασχέτως του πολιτικού κόστους) είναι ένας…Ο Κασαπίδης…και η απάντηση της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι στις κάλπες η ακόλουθη… Κασαπιδης 50% και στις επόμενες εκλογές

    • Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά αυλικέ…Για άλλο πρόσωπο μιλάς και σε άλλη Περιφέρεια ζεις…Τι θα ακούσουμε ακόμη? Τραγικό!!

    • Καλως το αυλικο τρολακι σε χασαμε τοσες μερες!
      Τι εγινε επεσε το χρημα ζεστο ζεστο κι αρχισες παλι το ιδιο τροπαριο που λες εδω και 4 χρονια?
      Συνεχισε να μας διασκεδαζεις για λιγες μερες ακομη μπορεις!

  • Μπράβο ρε Κοζάν σε όλα τα άρθρα σου είσαι αμερόληπτος και σωστός και για το Δήμο Κοζάνης και την περιφέρεια Μπράβο σου Συνέχισε την δημοσιογραφία σου

    • Σε μια χώρα που ο κοσμάκης παρακαλάει να βολευτεί κάπου, και ελπίζει σε υποσχέσεις και ρουσφέτια, τα μαντριά είναι βασικό στοιχείο. Μια χώρα που έχει μείνει στην εποχή της τουρκοκρατίας πολυχρονεμένε μου εφέντημ

    • Πως φαίνονται οι εκπαιδευόμενοι του Κασαπίδη…Τόση εμπειρία με τα κατσικάκια πια? Μην αγχώνεσαι…Ο δικός σου σίγουρα θα γυρίσει στο μαντρί με μικρόφωνο…Κοίτα μη σε κατασπαράξει ο Κασαπίδης μετά τη συντριβή που έρχεται…

    • Ελα τρολ σταματα καταντας αηδια…
      στις 10:37 εγραφες παραπανω Κασαπιδης 50% και στις επομενες εκλογες και στις 10:57 λες παλι το ιδιο με λιγα αλλαγμενα λογια.
      Οση εκστρατεια κι αν κανεις απ τα πληκτρολογια υπερ του ανυπαρκτου με τις κοτες , το αποτελεσμα θα ειναι να παει σπιτι του η να ταισει καμια κοτα σε κανα κηπο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.