Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης: Το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ όλων των υπεύθυνων & η γύμνια των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Κοζάνης

14 Σεπτεμβρίου 2023
14:54

Η αναβολή του επίσημου αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κοζάνης με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τη γύμνια των αθλητικών υποδομών στην πόλη της Κοζάνης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα γηρασμένο γήπεδο το οποίο κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια, όταν η πόλη της Κοζάνης ήταν μια πόλη των 20.000 κατοίκων, καλείται σήμερα, το 2023, να καλύψει τις ανάγκες για άθληση της νεολαίας και ευρύτερα του λαού μιας πόλης, πλέον, διπλάσιας. Από την κατασκευή του Εθνικού Σταδίου Κοζάνης μέχρι σήμερα, οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν ελάχιστες και ήταν πάντα πολύ πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν (πχ. τοποθέτηση χόρτου, ελαστικού τάπητα, καθισμάτων, σκέπαστρου κλπ.)

Σήμερα που η ποδοσφαιρική ομάδα της Κοζάνης κατάφερε να ανέβει και να παίξει στη Superleague 2, παίρνει δημοσιότητα το μεγάλο πρόβλημα των αθλητικών υποδομών που είναι ανύπαρκτες στην πόλη της Κοζάνης.

Το σημερινό γήπεδο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) για την τέλεση επαγγελματικών αγώνων. Κατά συνέπεια, η ποδοσφαιρική ομάδα της Κοζάνης δεν μπορεί να παίξει αν δε γίνουν οι ελάχιστες αυτές προϋποθέσεις.

Δηλαδή, ο φίλαθλος κόσμος της Κοζάνης, που πριν μερικούς μήνες πανηγύρισε την άνοδο στην επαγγελματική Superleague 2, μετά από 40 χρόνια, βλέπει με αγανάκτηση ότι δεν μπορεί να τη δει αγωνιζόμενη στο γήπεδό της, αλλά να «ξενιτεύεται» σε άλλα γήπεδα.

Έχει αρχίσει, εδώ και μήνες, μια συζήτηση για το ποιος έχει την ευθύνη για το ότι το γήπεδο δεν είναι έτοιμο, μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ τους. Κατά τη γνώμη μας όλοι έχουν ευθύνη, τόσο ο δήμος, όσο η περιφέρεια και οι κυβερνήσεις, για την κατάσταση αυτή, όπως αντίστοιχα και η ΕΠΟ που έδωσε την άδεια να γίνει ο αγώνας χωρίς να έχει ελέγξει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Ευθύνες βαραίνουν όλες τις δημοτικές αρχές διαχρονικά, καθώς από την πρώτη στιγμή, όταν πριν χρόνια μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που άνηκε τότε το γήπεδο στους Δήμους, δε διεκδικήθηκαν ποτέ οι αναγκαίοι πόροι που απαιτούνται για τη συντήρησή του, αλλά και αργότερα, όταν απαιτούνταν να γίνουν παρεμβάσεις για να γίνει το γήπεδο λειτουργικό.

Η κατάσταση αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, μιας και φέρνει στην επιφάνεια την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού του Δήμου. Δε διεκδικήθηκαν ποτέ από το Δήμο και την Περιφέρεια πιστώσεις για την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών. Αντίθετα, ακολουθήθηκε ένας δρόμος, από όλες τις δημοτικές αρχές, που υπακούει στο «πάμε κι όπου βγει», αφήνοντας τις αθλητικές υποδομές πλήρως εγκαταλελειμμένες και κάποιες από αυτές πλέον ακατάλληλες. Έτσι ανοίχτηκε ο σημερινός δρόμος που ακολουθεί και η σημερινή δημοτική αρχή, υπογράφοντας έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για αθλητικά γυμναστήρια και τη νέα πισίνα στη ΖΕΠ, που θα βάλει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των αθλητών σε δημόσιες και δωρεάν αθλητικές υποδομές.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα:

-Χαρατσώνουν με δημοτικά τέλη τους αθλητικούς συλλόγους και τα αθλητικά σωματεία, καθώς και για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στο όνομα της ανταποδοτικότητας των γηπέδων. Από την άλλη, σύμφωνα με την παραδοχή του ΟΑΠΝ (Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας), παρά την υπόσχεση της ΠΑΕ Κοζάνης να συνεισφέρει υλικά στην αναβάθμιση του γηπέδου, για να μην πληρώνει τέλη χρήσης των εγκαταστάσεων, δεν έχει δώσει τελικά ούτε ένα ευρώ.

-Το στρατιωτικό γήπεδο, δηλαδή το δεύτερο γήπεδο της πόλης, είναι σε πλήρη εγκατάλειψη.

-Το κολυμβητήριο, στη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, είναι κλειστό για χρόνια.

-Οι ερασιτεχνικές ομάδες της Κοζάνης κάνουν προπονήσεις και αγώνες σε γειτονικά χωριά.

Απαιτούμε:

-Να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών της αναβάθμισης του γηπέδου.

-Να διεκδικηθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο σύνολο του Δήμου.

Κοζάνη, 14/9/2023

2 σχόλια

  • Εκπλήσσει η συλλογιστική σας ως προς την ΠΑΕ
    Αν η ΠΑΕ ήθελε γήπεδο ας φρόντιζε εγκσιρα και εκπροιθεσμα,αφού γνώριζε την πραγματικότητα,να βρει βάζοντας χρήματα και ζητώντας την συμπαράσταση και βοήθεια του Δημου και του κατά νόμο αρμόδιου ΟΑΠΝ που συνεχώς διακηρύσσει ότι στερείται χρηματων
    Επαγγελματικό σωματείο είναι πλέον και δεν μπορεί ο Δήμος με τον ΟΑΠΝ που είναι ανύπαρκτοι να χρηματοδοτήσουν ένα έργο για μια επαγγελματική ομαδα
    Τα λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία τι ρόλο παίζουν και πως θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των
    Ναι μεν σημαντική για την πόλη να αγωνιζεται ομάδα της στην σούπερ λιγκ, αλλά οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις είναι πλέον δικές της και πρέπει οι διοικούντες την να ανταποκριθουν

  • Ρε πάτε καλά?
    Γιατί να πληρώνει ο πολίτης την ομάδα του Κεντεποζιδη ?
    Αν θέλει ομάδα να κάνει και γήπεδο
    Αι στιχτιρ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.