H λιγνιτική ισχύς μηδενίζεται από το 2028, οπότε θα τεθεί εκτός λειτουργίας και η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας – Αυτό περιλαμβάνει το αναθεωρημένο σχέδιο του ΕΣΕΚ που θα σταλεί στην Κομισιόν

19 Σεπτεμβρίου 2023
07:50

Δεσμευτικούς στόχους μόνο για το 2030 θα περιλαμβάνει το αναθεωρημένο σχέδιο του ΕΣΕΚ που θα σταλεί στην Κομισιόν. Η άποψη που σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε στο αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για δεσμεύσεις δεκαετιών, που όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία της ενεργειακής κρίσης μπορεί να ανατραπούν, από τη στιγμή μάλιστα που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους για το 2040 και το 2050.

Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ υπό τις κατευθύνσεις της υφυπουργού Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου , έχοντας στα χέρια του και τις προτάσεις των συμμετεχόντων στην κλειστή δημόσια διαβούλευση προχωράει στην οριστικοποίηση του σχεδίου με στόχο σε διάστημα ενός μήνα να σταλεί στην Κομισιόν . Θα ακολουθήσουν οι συστάσεις των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, θα γίνουν οι διορθώσεις και θα τεθεί στη συνέχεια σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση.

Στόχος είναι η θεσμοθέτηση του νέου ΕΣΕΚ να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2024.

Τι αναφέρει το προσχἐδιο

Η συνολική ισχύς ΑΠΕ στο σύστημα, σύμφωνα με την δεύτερη έκδοση του προσχεδίου που δόθηκε σε κλειστή δημόσια διαβούλευση προβλέπεται να φτάσει το 2030 στα 23,5 GW από 11,5 GW σήμερα.

Τα χερσαία αιολικά αυξάνονται από τα 7 GW στο σχέδιο του Ιανουαρίου στα 7,6 GW ενώ τα υπεράκτια αιολικά μειώνονται από 2,7 GW σε 1,9 GW. Τα θαλάσσια αιολικά αναμένονται να αναπτυχθούν προς το τέλος της παρούσας δεκαετίας και να φθάσουν σε επενδύσεις σημαντικού ύψους μετά το 2030. H ισχύς των φωτοβολταϊκών μειώνεται στα 13,4 GW από τα 14,1 GW στο σχέδιο του Ιανουαρίου και της αποθήκευσης στα 5,3 GW από τα 8,1 GW, εκ των οποίων τα 3,1 GW μπαταρίες και τα 2,2 GW αντλησιοταμίευση. Η ισχύς των μονάδων φυσικού αερίου αυξάνεται από τα 7 GW στο σχέδιο του Ιανουαρίου στα 7,7 GW ενώ η λιγνιτική ισχύς μηδενίζεται από το 2028, οπότε θα τεθεί εκτός λειτουργίας και η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας.

Η συνολική παραγωγή και κατανάλωση πράσινου υδρογόνου προβλέπεται να ανέλθει στις 4,4 TWh/έτος και η εγκατεστημένη δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης στα 1,7 GW έως το 2030. Η εγκατεστημένη ισχύς των υδροηλεκτρικών έργων αναμένεται να ανέλθει σε 700 MW έως το 2030. O στόλος ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε κυκλοφορία αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 25.000 οχήματα σήμερα σε περίπου 85.000 οχήματα το 2025 και σε πάνω από 750.000 οχήματα το 2030. Η δέσμευση CO2 από βιομηχανικές διεργασίες και ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται σε 0,9 εκατ. τόνους CO2/έτος το 2035 και 5,4 εκατ. τόνους CO2/έτος το 2050.

Στήριξη επενδύσεων

Η υλοποίηση των στόχων που θέτει το προσχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει δημοσιονομικές δυνατότητας στήριξης επενδύσεων και καταναλωτικών δαπανών ύψους 164, 9 δις. ευρώ έως το 2030. Μόνο τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να δαπανήσουν 9,2 δισ. ευρώ κατ’ έτος τη διετία 2024-2025 και 11,6 δισ. κατ’ έτος την πενταετία 2025-2030 για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, ενεργειακά αποδοτικό οικιακό εξοπλισμό και αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

www.worldenergynews.gr

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.